Mananca, roaga-te, iubeste – Elizabeth Gilbert

eat-pray-loveAm citit aceasta carte acum ceva ani, cand imi aduc aminte  ca toti pasionatii de lectura vorbeau despre ea, despre cat de buna este aceasta carte a autoarei Elizabeth Gilbert. Mi-am comandat-o de pe internet fara sa ma mai gandesc la pretul destul de piperat la acel moment.

Ti-am mai spus eu si in alte randuri faptul ca mi-e foarte greu sa ma abtin atunci cand vine vorba de lectura si carti. Prefer sa imi cumpar o carte decat sa-mi cumpar orice alta cadou. Sunt dependenta de cumparaturi.. Sa cumpar carti :).

 Cartea, atunci cand am citit-o eu, era deja un bestseller. Mult prea multe laude la adresa acestei carti, a fost un motiv puternic sa o citesc si sa ma conving singura daca este asa cum se prezenta pe diverse site-uri pe care le urmaream.

Romanul Mananca, Roaga-te, iubeste, prezinta viata autoarei Elizabeth Gilbert imediat dupa ce a luat una dintre cele mai importante decizii din viata – divortul de omul care i-a stat alaturi ani la rand.

Despartirea de omul cu care a impartit viata, casa, patul si tot ce a insemnat ea ca femeie, nu a fost una deloc usoara, dar, cu siguranta a fost hotararea care i-a oferit sansa si oportunitatea de a-si schimba viata in totalitate si pentru totdeauna. Oricat de mult ar fi speriat-o necunoscutul, odata ce a facut pasul pe care a simtit sa-l faca cu toata inima, a fost cel mai bun lucru care i se putea intampla in acel moment. Despartirea nu a fost deloc un proces greu – din punct de vedere al birocratiei- dar nici cu cel care i-a fost sot, nu a avut de dus foarte multa munca de lamurire.

A scapat usor pentru ca, dupa 2 ani de certuri interminabile, lasa in urma tot ce a strans intr-o viata.  Lasa tot si pleaca singura intr-o calatorie lunga –  de refacere, de regasire a propriei persoane.  Paraseste ceea ce numeste „acasa” dezamagita, cu moralul la pamant, dar isi doreste  ca la intoarcere sa fie  cu totul alt om.
Prima oprire o face in Italia, unde cunoaste lume cu care ramane prietena sau in relatii bune. Aici, Liz gusta din placerile gastronomice, atat de mult incat uită de silueta. Uita total si corpul ei ia proportii, incat garderopa personala se cere schimbata in totalitate.  Sa iei 12 km in doar cateva saptamani necesita ceva munca, pardon… mancare.
In India, lucrurile se schimba, se stabileste aici pentru a se apropia de Divinitate.Aici intampina un alt stil de viata, cu alte reguli si pricipii la care trebuie sa se adapteze: mancare putina, trezit foarte devreme si meditatie cat mai multa. Dupa multe tentative de a renunţa la meditatie, schimba tactica – asa trece de la munca in templu, la Ghid in templu – unde are voie sa vorbeasca si sa rada – o facea pentru vizitatori.
Paraseste India si face o ultima oprire in Indonezia, unde revine la casa batranului vindecator – Ketut, de la care vrea sa invete noi tehnici de meditatie.  Cu aceasta ocazie,  cunoaste o alta vindecatoare , mama a trei copilaşi, care o asigura că va intalni un alt barbat, mult mai bun si potrivit pentru ea, chiar daca  Liz nici nu vrea sa auda de o alta relatie.
Faptul ca nu isi doreste nu inseamnă ca nu va intalni un alt barbat.  Il cunoaste pe Felipe – care va avea un rol important in viata ei.
Citind aceasta carte, m-am simtit foarte aproape de Elizabeth, am calatorit alaturi de ea, am trecut impreuna prin toate incercarile acestui proces de redescoperire de sine.
Mananca, roaga-te, iubeste m-a ajutat sa cunosc si sa indragesc stilul  absolut inconfundabil a Lizei Gilbert, dar mi-a schimbat total parerea despre ce inseamna yoga.

Aceasta este pentru mine o carte-talisman, o adevarata lectie de viata, care poate deveni un model de reusita pentru oricine: sa se regaseasca pe sine si sa se accepte exact asa cum este.

Romanul Mananca roaga-te, iubeste poate fi comandat de pe site-ul  Elefant.ro, mai exact, de aici.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.