Limbajul iubirii, Gary Chapman

gary chapman cele 5 limbaje ale ubirii Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman a fost una din putinele carti citite care a reusita sa ma surprinda foarte placut.  Gary Chapman raspunde in 222 de pagini la cea mai des intalnita intrebare la momentul actual: „Daca se iubeau atat de mult de ce s-au despartit?”

Situatii diverse, atat de des intalnite si dezbatute cam peste tot, isi gasesc solutia in paginile acestei carti.

Si poate imi vei spune ca iubirea nu dezbina cuplurile, ci ar trebui sa le uneasca. Iar eu sunt intru totul de acord cu tine. Da, iubirea uneste, dar oare ce se intampla atunci cand, unul dintre parteneri nu isi poate exprima iubirea fata de persoana pe care o iubestel?

Apar conflictele, iar de cele mai multe ori acestea nu reflecta lipsa iubirii, ci imposibilitatea si teama de a ne exprima, de teama ca nu vom fi intelesi. Se poate si asta. Sa iubesti, sa iti exprimi iubirea asa cum stii tu mai bine, iar cel de langa sa nu fie pe deplin multumit.

Aceasta nemultumire nu trebuie sa te infurie si sa pleci trantind usa in spatele tau, renuntand la iubire, la relatie, doar pentru asta. Imi vei spune „Cum daca e nemultumit de mine, eu sa mai stau cu el?”

Nu ma intelege gresit.  Eu nu iti sugerez sa ramai, ci sa acorzi mai multa atentie persoanei cu care iti imparti viata.

Daca ti-as spune acum faptul ca aceste conflicte intre parteneri nu reflecta lipsa iubirii (asa cum spuneam si mai sus), ci mai degraba reflecta altceva, si anume, faptul ca nici unul dintre parteneri nu stie care este limbajul in care trebuie sa isi exprime iubirea pentru a face persoana de langa sa se simta bine, iubita, apreciata. Iartoata aceasta stare de bine, atrage multumirea, dar nu numai atat, ci si mai multa iubire in relatia de cuplu.

Cele cinci limbaje ale iubirii din cartea lui Gary Chapman sunt:

Cuvintele (de incuraje) – exista persoane care se simt cu adevarat iubite cand ii incurajezi, cand simt un suport verbal foarte puternic. Exista persoane pentru carecuvintele conteaza cel mai mult.

Timpul acordat – pentru altii, limbajul prin care iti poti face simta iubirea in totalitate, este atunci cand ii acorzi timp, atunci cand ii stai aproape.

Pentru altcineva, darurile care i se ofera este propriul limbaj al iubire. Doar prin daruri se simte apreciat si iubit. Acum nu te gandi doar la darurile materiale, caci nu numai despre ele este vorba in acest tip de limbaj.

Serviciile – este un alt limbaj al iubirii descris in carte de catre Chapman.  Sunt persoane care prin serviciile facute se simt iubiti de catre partener sau asa isi doresc ele sa le fie exprimata iubirea.

Contactul fizic – poate ca e cel mai utilizat limbaj si crede-ma ca nu este cu absolut nimic de „condamnat” acest limbaj – nu e vorba doar de relatii intime, ci si de mangaieri sau imbratisari.  Daca unii isi doresc sa le fie exprimata iubirea prin contact fizic, iar celalalt ii accepta si isi exprima iubirea folosind acest limbaj, atunci este mai mult decat perfect.

Asadar, asigura-te ca stii care este limbajul iubirii partenerului tau, dar mai ales, fa-ti cunoscut si tu limbajul tau de iubire, iar asta va  salva din impas relatia de foarte multe ori.

Cartea Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman poate fi achizionata de pe internet la un pret accesibil, ce variaza intre 12 si 20 ron, in functie de promotie.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fluturi, Irina Binder

25 mai 2013