Adulter, Paulo Coelho

Adulter, Paulo CoelhoDin toate cărțile lui Paulo Coelho traduse la noi, eu am citit mai mult de jumătate, Adulter, fiind cea de-al nouălea roman pe care l-am dat gata până acum. Din toate cele nouă cărți citite, nu aș putea să-ți spun care anume mi-a plăcut cel mai mult, dar cu siguranță, unele mi-au plăcut mai mult decât altele. Și nu, nu mi-au plăcut pentru faptul că îl consider pe Coelho vreun scriitor de top, ci doar pentru că îi înțeleg modul subtil prin care încearcă să ajungă la inima cititorului, dorind să miște ceva în inima lui. După mine, a reușit de câteva ori să-mi dea de gândit, dar și dorința de a păstra câteva cititate din cărțile pe care le-am citit.
M-am întrebat de ce este atât de apreciat Coelho? Și mi-am răspuns singură la această întrebare, iar acesta este foarte subiectiv, având în vedere experiența și întâlnirea mea cu cărțile acestui autor. Răspunsul meu: subiectele și temele centrale ale cărților scrise până acum, stilul inconfundabil de scriere.
Revenind la cartea Adulter.. pot să spun doar că mi-a plăcut, dar nu m-a impresionat. Mi-a plăcut, dar nu mai mult ca altele pe care le-am citit.
Adulter tratează criza tinerei femei, care deși are tot ce și-a dorit de la viață – familie, iubire, un job bine plătit, poziție socială, dar care ajunge să nu mai fie mulțumită de ceea ce are și de ceea ce este, fiind într-o continuă căutare pentru satisfacerea nevoilor sufletești.
De asemenea, este ilustrata și locurile și metodele prin care femeia vrea să treacă peste aceasta criză existențială, fără să știe faptul că, nu căutarea este greșeala principală, ci locul unde face această căutare este total nepotrivit.
Personajul principal al cărții, care ar putea fi oricine în viața reală, trăiește după un tipar al fericirii, dar oricât de bun ar fi acesta, oricât de multă fericire, împlinire, stabilitate și siguranță îi oferă, vine o zi când devine un robot în propria viață, mimează fericirea în fața familiei și se luptă cu monștrii interiori de una singură
Neîmplinirea, frustrarea și frica de boală o determină să pornească într-o călătorie deloc sigură, în care crede că va reuși să obțină tot ceea ce îi lipsește în viața de familie.
Minte, înșală și trăiește o viață dublă din dorința de a umple golurile ce le are în interior. Caută fericirea în brațele altui bărbat pe care nu-l iubește, de care recunoaște că nu este îndrăgostită, dar care o face să simtă emoții puternice. Alături de altcineva gustă din fructul oprit, simte aventura și adrenalina, căci încalcă reguli,  face fix ceea ce o scoate din tipar, din zona de confort.
Cartea este bună, dar am avut momente când m-am plictisit, când mă opream din lectura după fiecare pagină. Am trăit uneori cu sentimentul ăla „de s-ar termina odată că nu mai suport”, iar uneori căutam să văd câte pagini mai sunt până se termină capitolul sau cât mai am până la final.
Subiectul este bun, de efect, dar multe pagini mi s-a părut că sunt scrise doar pentru ca romanul să aibă mai multe pagini. Au fost pasaje întregi care m-au plictisit și care m-au determinat să termin cartea asta cât mai repede.
E atât de urât sentimentul în care abia aștepți să citești o carte, iar când ajungi să o citești sa constați că este altfel decât ți-ai fi imaginat și că ai mai mult de două momente în care regreți, în primul rând, că ai cumpărat și că ai pierdut timp citind-o.
Da, puteam foarte bine să trăiesc și fără să citesc Adulter. Și când știu că puteam să citesc o altă carte  interesantă în timp ce rătăceam printre rânduri plictisitoare, mă enervez. Și mai tare mă enervează faptul că nu am simțit cartea asta încă din librărie.
I-am dat 3 stele din 5 doar pentru că anumite pasaje mă mai scoteau din starea de amorțeală și plictiseala totală.
Cu toată părerea mea de rău, cu toată plictiseala mea, să știi că nu o să-ți spun să nu o citești. Am să te rog să nu te lași influențată de aceste rânduri, să faci ceea ce simți, căci este foarte posibil ca ție să-ți placă mai mult decât mi-a plăcut mie.
La mine poate că nu a fost fost momentul potrivit să citesc această carte, dar mă bucur că am citit-o. Și mai mult că am terminat-o de citit. Această carte face parte din provocarea lui 2015.
Dacă vrei să ai propria ta părere despre Adulter, Paulo Coelho, o poți cumpăra de aici.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Provocare de primăvară

28 februarie 2015