Octopussy, Cristina Boncea

octopussy_1_fullsizeCartea a dat naștere la discuții lungi și cred că nu se va sfârși totul doar cu atât, dar eu nu sunt aici să îmi spun părerea despre părerea altora cu privire la acest roman de debut al Cristinei.
Se spune că o parte apare în viața cititorul doar atunci când el, cititorul, este pregătit să o primească în viața lui și când este pregătit să o citească. Doar atunci. Dar ce te faci când o citești prea devreme sau prea târziu? Se întâmplă ceea ce se numește trezirea la realitate, trăitul vieții în prezentul actual. Se întâmplă ca cititorii să reacționeze diferit. Fiecare cu reacțiile, opiniile și părerile lui.
Octopussy este o carte curajoasă, o carte care te „obligă” să cunoști deja realitatea în care trăiești, să accepți tot ceea ce există, să fii deschis la nou, să evoluezi odată cu trecerea timpului, să oferi libertate minții tale și celor din jur – inclusiv celei care a scris această cartea.
Știu faptul că acest roman scoate în evidență și pune pe tapet subiecte tabu, cu care mulți nu au făcut încă cunoștință, sau mai corect spus, pe care mulți încă  nu le acceptă. Dar faptul că nu le acceptă, că fug de ele asta nu înseamna că ele nu există cu adevărat.
Știu că această carte este considerată îndrăzneață și pentru că a fost scrisă de o tânără de numai 17 ani.
Ei bine, da! Ea, la doar 17 ani a avut curajul și maturitatea necesara pentru a scris despre toate aceste subiecte de care un părinte (și nu numai) se simte oripilat. Și doar pentru că se simte așa, ascunde copilului ceea ce poate într-o zi din viața lui de adolescent și tânăr va ajunge să cunoască. Nu ai de unde ști, așa cum nici el nu va ști cum să facă fața situației – și doar pentru că, tu ca părinte nu ai îndrăznit să-i spui.
Ei bine, da! Ea a scris o ficțiune reală, iar asta nu înseamnă că a trăit deja tot ceea ce a scris.  Dacă a scris despre toate aceste subiecte încă tabu înseamnă că are curajul și maturitatea necesară să scrie totul cu foarte multă conștiință și sinceritate.
Ei bine, da! O tânără a scris aceasta carte, ea la vârsta asta fragedă a dat multora adevărate lecții de viața: lecția maturității, a curajului. a comunicării fără ocolișuri.
Cartea urmărește, nu să oripileze, iar după ea, crede-mă că nu vine sfârșitul. Urmărește, după cum spuneam aspecte psihologice profunde din cadrul familiei aparent fericită și cu o poziție socială foarte bună.
Octopussy nu este doar o carte, nu este doar o ficțiune, este mai mult de atât. Mai mult decât lecții de viața. Este un semnal de alarmă – cel puțin eu așa am perceput totul. Și prefer să percep totul așa, cu maturitate.. și să nu mă opresc asupra acelor aspecte superficiale, banale și lipsite de substanță.
Urmărește relația, secretele, acțiunile, reacțiile, comunicarea și prezența pe care fiecare o are cu celălalt, iar de aici rezultă cât de apropiată sau de dezbinată este o familie, ce au cu adevărat și ce anume le lipsește, căci deși sunt împreună, precum cea mai fericită familiei, căreia nu îi lipsește nimic,.. Nimic în afară de esențial.
Fiecare ascunde de fiecare un secret și un trecut dureros, fiecare e cu ale lui, dar sunt o familie, căci locuiesc sub același acoperiș, deși copiii și-au pierdut tatăl, unul din copii abia a revenit acasă după ani de absență din sânul familiei,dar nici una dintre ele nu primește atenția de care are nevoie, mama face orice pentru a obține ceea ce își dorește, iar tatăl vitreg primește de la frumoasa lui soție ceea ce îl face fericit în fiecare noapte.
Acesta este tiparul familiei dezbinate, a familiei cu probleme, iar în acest tipar ireal se găsește realitatea crudă, dureroasă și greu de acceptat. Acesta este mediul în care multe suflete trăiesc astăzi, iar asta, nu este o ficțiune, din păcate.
O mini recenzie făcută tot de mine cărții găsești și pe Goodreads, aici
Eu ți-am spus cum am simțit cartea, tu acum judecă-mi părerea așa cum simți.
Îți recomand ,să o citești cartea Octopussy cu atenție, fără grabă, asta dacă vrei cu adevărat să înțelegi mesajul cărții. Dacă nu, o poți citi  doar din curiozitate, doar pentru că s-a vorbit mult despre ea, pentru subiectele tabu. Sau poți să nu o citești deloc. Decizia și alegerea este doar a ta. O găsești aici.
Mulțumesc mult, Cristina pentru carte, pentru lecții și pentru prietenie.
P.S: IMPORTANT! Creațiile pentru concurs se postează la articolul concursului creativ, la secțiunea comentarii. Puteți trimite creațiile voastre până pe 27 martie inclusiv, la ora 23:59. Mult succes!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

15 martie 2015 at 5:14 PM

Pare foarte interesanta,poate o s-o citesc si eu !



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.