Noutăți estivale de la Editura Univers

Vă anunț cu bucurie faptul că la Editura Univers au apărut noutăți numai bune de citit vara asta. Eu una am câteva cărți din aceasta listă pe care le-aș citi oricând cu plăcere. Și abia aștept ocazia perfectă să le primesc în biblioteca mea.
Maresi, Maria TurtschaninoffMaresi. Cronici din Mânăstirea Roșie,Maria Turtschaninoff click pe titlul cărții pentru mai multe detalii.
Primul volum al trilogiei Cronici din Mânăstirea Roșie, Maresi este o carte despre chipurile întunecate ale Răului și despre puterea magică a prieteniei capabile să învingă totul, povestea unei fete care descoperă pe insula femeilor nu numai cunoașterea din cărți, dar și forța străveche, irezistibilă, redutabilă a feminității.

Maresi este povestea dramatică, scrisă cu multă îndemânare și fantezie, a unei lumi matriarhale izolate pe o insulă, un refugiu pentru fetele care au reușit să scape din comunități conservatoare și opresive. În această carte plină de un suspans feroce, memorabilă, cu acțiunea situată într‑un trecut nedeterminat, există multe analogii cu femeile și fetele din societățile moderne: cunoașterea îi oferă lui Maresi,personajul principal, puterea de a schimba lumea.
Juriul Finlandia Junior Prize 2014

Portretul RegineiPortretul reginei, Emmanuel Kattan click pe titlul cărții pentru mai multe detalii.

Doamna se întinde, suspină, închide ochii. Corpul ei nu mai e decât o istorie, o mașinărie familiară,
dar străină viitorului. Străină, mai ales, speranțelor care, spre propria‑i uimire, își mai găsesc adăpost
în ea. Nu pentru că ar fi gata să se abandoneze unei dorințe noi, ci mai degrabă fiindcă dorința de
a exista pentru altul, nevoia fizică de a fi ținută și strânsă în brațe de un bărbat, continuă să trăiască
într‑un colț al conștiinței ei, ca o amintire neglijată, ca rochia de seară albastră de culoarea nopții care
nu i se mai potrivește și pe care n‑o va mai purta niciodată, dar se încăpățânează să o păstreze în
fundul unui dulap, protejată cu grijă de o husă din plastic, pentru orice eventualitate. (Portretul reginei).

Problema umană, François EmmanuelProblema umană, François Emmanuel click aici pentru mai multe detalii.

Ce legătură există între lumea corporatistă contemporană şi Holocaust? În această narațiune alegorică, François Emmanuel scoate în evidență dezumanizarea produsă prin cinismul unui limbaj abstract şi tehnic. Eroul cărţii, psiholog într‑o mare firmă, primeşte ingrata misiune de a‑şi supraveghea propriul şef, dar mizele se dovedesc mai mari decât bănuise, iar peste dramele prezentului (criză, concedieri, restructurare) se profilează în filigran ororile trecutului.
Escal-vigor, Georges EekhoudEscal-vigor, Georges Eekhoud click pe titlul cărții pentru mai multe detalii.

Castelul Escal‑Vigor şi insula din jurul lui, Smaragdis, sunt scena pe care se construiește utopia tânărului nobil Henry de Kehlmark. Dorința acestuia de a trăi conform naturii sale se lovește de prejudecățile unei întregi comunități care, deși nu se dă înapoi de la propriile‑i excese, nu poate accepta dragostea dintre doi bărbați.

Ziua Morților, Cees NooteboomZiua Morților, Cees Nooteboom click aici pentru mai multe detalii.
Un regizor olandez de documentare filmează lucruri socotite de ceilalți banale şi neinteresante, într‑un Berlin care poartă, asemenea lui, o tragică urmă a trecutului. Existența lui în mijlocul unui grup pitoresc de prieteni – care amestecă discuțiile despre artă şi istorie cu ospețe la fel de spectaculoase – este tulburată de apariția unei femei misterioase. Cineastul încearcă atunci să unească toate acele cadre vagi şi să dea sens propriei sale vieți, iar povestea de dragoste se inserează în întinsa meditație asupra istoriei şi amintirii care este romanul lui Nooteboom.
BiografiaBiografia, Didier Desbrugères click pe titlul cărții pentru mai multe detalii.
Fiecare copil vine pe lume cu biografia gata scrisă. E responsabilitatea părinților, desigur, să angajeze din timp un biograf bun. Dar biografii buni nu se găsesc chiar pe toate drumurile, iar tarifele lor sunt destul de pipărate. Cu bani puțini, Harry şi Zadel nu‑și permit să‑i cumpere fiului lor, Simon, decât o biografie de mâna a doua, ba chiar una neterminată. Când viața lui se apropie de paginile albe,
Simon descoperă că mai sunt şi alții ca el, oameni cu biografii incomplete sau ale căror destine prescrise s‑au pierdut într‑un incendiu sau care s‑au revoltat și au reușit să se elibereze singuri din capcana cuvintelor. Biografia este o distopie transparentă care îmbină în mod fericit eleganța stilului cu o cunoaștere aprofundată a naturii umane şi cu un umor cu totul special. Nu suntem şi noi condiționați, în mare măsură, de proiectele pe care ni le‑au schițat părinții în copilărie? Nu ne dorim, uneori, să ia altcineva în locul nostru hotărârile importante? Și dacă ar fi chiar așa? Și dacă autorul propriilor noastre biografii ar fi un scriitor veleitar oarecare, unul leneș şi prost‑dispus, nu tocmai o forță divină? Dacă, în lipsa unui corector bun, în viețile noastre s‑ar strecura greșeli catastrofale?
Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

The sick book tag

16 iulie 2015