Recenzie Pragul (vol.1), Doina Roman

A trecut luni întregi de când am citit acest prim volum din Pragul Doinei Roman. De atunci și până acum, autoarea a câștigat niște cititori fideli, niște prieteni și toată stima acestora. Apreciez munca omului, apreciez curajul de a ieși în fața cu ceva bun, de calitate, cu care să atingă sufletul celorlalți.
O apreciez pe prietena și autoarea  Doina Roman pentru curajul de a publica o poveste astfel, o poveste care atrage și nu lasă cititorul indiferent. O apreciez pentru dorința ei de a se arată așa cum este, pentru puterea de ieși în evidență într-un mod, unic, dar totodată natural și firesc.
Trebuie să recunosc faptul că lectura acestei cărți m-a scos puțin din zona de confort,căci este o poveste care abundă de informații, de situații. Este o poveste care transmite foarte multe emoții și te face să treci de la o stare la alta. Și asta destul de ușor.
Chiar de la titlul romanul se poate afla o informație prețioasă despre lectura acestuia. Pragul – este o carte cu  un titlu foarte potrivit, căci lectura ei te va duce într-o călătorie în care vei nevoit să treci pragul realității, al ficțiunii și al sf-ului.
Dacă vei reuși să treci pragul nevoii de a eticheta cartea ca fiind una care nu ți-a transmis nimic, atunci vei înțelege că Pragul oferă o altă șansă literaturii, o nouă perspectivă și un aer proaspăt literaturii române contemporane.
Pragul este modalitatea perfectă prin care orice cititor își poate depăși propriile limite în materie de lectură și gândire. Este Pragul dintre libertate și îndoctrinare, dintre acceptare și schimbare, dintre acțiune și pasivitate, dintre a lupta sau a renunța la ceea ce îți dorești.
Doina Roman a scris povestea asta folosindu-se de toate mijloarele pentru a sublinia războiul tăcut dintre oameni, lupta permanentă dintre bine și rău, încrâncenarea, lupta pentru supraviețuire, pentru a găsi siguranța, pacea și liniștea. A dat naștere unor creaturi fantastice, pline de umor, care se luptă mereu pentru a primi răsplata.
Toate personajele sunt într-o luptă continuă pentru a se putea salva, pe ei și propriile sentimente, iar cutia în care se rotește aproape toată acțiunea este de fapt, sufletul. La el se face referire, în jurul lui se întâmplă totul, căci de foarte multe ori uităm de suflet sau ne folosim de el pentru a reuși.
Renunțăm prea ușor la ceea ce simțim și nu ținem cont de nimic. Suntem capabili de orice pentru totul sau nimic.  Și după ce renunțăm la el atât de ușor, conștientizăm ce am făcut, ce-am dat în schimbul iluziilor. Și fugim neîncetat să  ne salvăm de la piezania sigură.
Oare se merită? Oare merită reușita un astfel de preț? Atât de scump să plătești?
Pragul Doinei Roman te poartă prin toate unghere întunecate ale minții, te pune fața în fața cu toate tablourile din propria imaginație, îți arată toate posibilitățile și te lasă să treci prin toate. Te determina mai apoi să te întrebi ”Cât de departe ești capabil să mergi?”, ”Cât de mult ești în stare să riști”?
O poveste plină de situații întortocheate, plină de umor – în care nu-ți poți stăpâni râsul. O poveste care sigur va cuceri foarte multe inimi, care va conduce multe suflete pe drumul regăsirii valorilor, principiilor, întrebărilor și răspunsurilor esențiale.
Abia aștept să citesc volumul II, Pragul – Umbra martor. Sunt sigură de faptul că romanul Pragul are o continuare pe măsura așteptărilor mele.
Îți recomand să citești o altfel de carte pentru a fi un altfel de om și de a aprecia altfel viața, la adevărata sa valoare. Poți comanda pachetul cu cele două volume la un preț bun.
O carte interesantă face lectura plăcută. Aștept opiniile tale după ce o cunoști pe Doina Roman prin intermediul scrisului.
Felicitări, Doina pentru minunăția asta de carte. Nu te opri din scris, căci tu mai ai multe de oferit lumii și cititorilor înrăiți, iar pe cei care nu prea citesc, îi poți cuceri cu stilul tău unic și incontestabil. Mulțumesc pentru faptul că mi-ai oferit sansa să trec și eu Pragul spre inima ta.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.