Recenzie De ce fierbe copilul în mămăligă, Aglaja Veteranyi

Am tot văzut recenzii – pe care nu le-am citit, păreri și opinii despre această carte. Nici una din opiniile citite în online nu a fost negativă, ceea ce m-a determinat să trec acest titlu pe lista de lecturi viitoare. Nu am citit recenzii pentru că mi-am dorit să o citesc. Și abia apoi să am propria recenzie și părere pe blog. Recunosc faptul că am uitat de cartea asta, dar de curând am zărit-o din nou pe Facebook și m-am decis să o citesc foarte curând.
Dorințele se împlinesc întotdeauna, iar pentru împlinirea acestei dorințe vreau să mulțumesc noului colaborator al blogului, TargulCartii.ro . Sunt un om mai fericit doar pentru simplul fapt că am mai citit o carte. Și am citit o carte interesantă și foarte frumoasă, cu un mesaj ce mi-a dat de gândit.
De ce fierbe copilul în mămăligă este un titlu foarte inspirat, care atrage și te face foarte curios. Da, te întrebi de ce oare fierbe copilul în mămăligă? și te întrebi și ce anume ascunde acest titlu între coperțile sale. Iată alte două motive pentru care mi-am dorit să citesc această cărțulie.
De fapt, De ce fierbe copilul în mămăligă este doar o poveste inventată și spusă unei copile ce trăiește mereu pe drum, care are o casă mereu improvizată și mai mereu nouă, chiar nu ajunge să se plictisească niciodată.
Pe de altă parte povestea prezintă și situația unei familii șubrede, a unor părinți și copii ce trăiesc zi de zi la circ și într-un circ nesfârșit. Este o îmbinare între visele unui copil încercat de soartă, a dorințelor și nevoilor ei de stabilitate, iubire, sprijin, familie și realitatea crudă în care trăiește și modul crunt în care adevărul o lovește și o îndeamnă să nu mai viseze la o schimbare a situației și a vieții.
Un copil abandonat de speranța în mai bine, dar care visează la un viitor strălucit ca și actriță, un copil abandonat de mamă, dar care speră și își ascultă mama cu sfințenie, căci numai ea știe cum e viața asta și numai ea o poate pregăti pentru viitor. Iar viitorul, prin ochii mamei nu este niciodată înfloritor, ci doar periculos.
O poveste care mi-a stârnit râsul, dar și revolta și tristețea. O poveste amuzantă, dar foarte educativă, plină de lecții și întrebări care te pot transforma într-un om mai bun.
Merită citită, recitită, dar cel mai mult merită să te gândești la tot ce-ai citit. Dar oricum nu prea ai cum să o uiți ușor. Cât despre coperta cărții… până acum nu prea găseam nici o legătură între copertă și poveste, dar acum am înțeles: am aflat cum arată un copil cu adevărat nefericit:  fix ca pe coperta acestui roman fabulos de realist.
De ce fierbe copilul în mămăligă, de Aglaja Veteranyi, poate fi achiziționată de pe TargulCartii.ro la un preț foarte bun. Mulțumesc foarte mult site-ului menționat pentru carte și pentru colaborare.
Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.