Recenzie Umbra martor (Pragul#2), Doina Roman

Am citit primul volum din trilogia Pragul – Doina Roman și mi-a plăcut foarte mult lumea în care am pășit, fără teamă, ci doar flămândă de curiozitate. În cel de-al doilea volum al seriei, m-am convins de faptul că autoarea Doina Roman mi-a oferit o lume total nouă, o lume fascinantă, o lume mirifică – o lume cum s-ar putea să nu mai găsesc niciodată (sau prea curând)în nici un roman. O lume încărcată de o poveste unica, vibrantă, plină de culoare și întrebări- la care nu știu dacă e nevoie de răspunsuri, dar fiecare nouă întrebare, fiecare pagină nou citită te face din ce în ce mai curios și mai nerăbdător.
Odată cu Umbra martor (Pragul #2) curiozitatea, frumusețea lumii în care pătrunzi și parcă e înconjoară, dar și personajele create perfect, te conduc – deloc forțat la următorul nivel al poveștii. Ești pus în fața faptului împlinit: trebuie să depășești primul stadiu, să părăsești zona de confort și să pășești fără teamă în necunoscut. Trece al doilea prag, iar surprizele, necunoscutul și restul surprizelor te vor lăsa fără grai.
Nu e o lume în care vei sta comod, nu e o lume așa cum tu o știi – pe care ai mai întâlnit-o în zecile de cărți pe care le-ai citit până acum. E altceva, cu totul nou și surprinzător. Care fie îți va plăcea peste măsură – dacă ești dispus să lași la o parte convenționalul, să treci peste barierele mentale și blocajele conștiinței, fie nu vei înțelege nimic, nu te va impresiona absolut deloc, nu va schimba nimic în interiorul și mintea ta, dar o vei citi ca să fie citită și doar pentru că ai început seria.
Pe mine una, tot ce-am citit până acum m-a transformat, m-a însetat și mai tare de nevoia de cunoaștere, de nevoia de a citi și descoperi mai mult, de nevoia de a trece peste teama de necunoscut în materie de lectură și de o nevoie și mai mare de diversitate literară.
Umbra martor m-a condus în profunzimea poveștii, în cele mai ascunse trăiri ale personajelor, într-o lume magică. Oare cum să reziști unei astfel de tentații? Eu nu pot rezista tentațiilor, în general, așa că i-am cedat. Și tare bine îmi pare.
Umbra martor
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi viața ta fără iubire, fără dragoste, fără nimic din ceea ce acum ți se pare banal? Cum ar fi dacă ai trăi mereu controlat, mintea ta nu ar fi mintea ta sau dacă mintea ta ar putea fi furată de către altcineva? Cum ar fi să te controleze o forță din afara ta? Asta e lumea creată de Doina Roman. O lume ciudată care te forțează să îți pui întrebări, în care ești martor la cele mai ascunse secrete și cele mai fine schimbări.
Cum e să trăiești fără iubire, cum e să nu simți fiorii dragostei, dar să fii înnebunit după a simți asta, după a simți pasiunea arzătoare, patima sărutărilor fierbinți, să fii flămând după un corp – pe care numai să-l vezi de aproape și dezgolit și te și ”vezi” devorându-l.
Nimic nu rămâne neplătit, nici o acțiune a personajelor nu are și revers. Nici un personaj nu scapă prea ușor și nici unul nu este scutit de șocuri, stres și schimbări pe care trebuie să le adopte din mers. Se ascund lucruri, se păstrează secrete, se urmăresc clar interesele și fiecare încearcă să scape, să se salveze. Oare vor reuși?
Nu mai simți, nu mai suferi, nu mai plângi, nu te mai doare, dar amintirile nu reușește nimeni să le topească, să le facă să dispară, doar lipsa de sentimente transformă total și ajută în lupta pentru supraviețuire. Asta este: o lungă, schimbătoare și foarte anevoioasă luptă pentru supraviețuire. O mare de răutate, de nevoi și resentimente se întinde pe fiecare pagină a cărți.
Răutatea, lupta pentru putere și ideea că se deține controlul absolut, mi-a adus de multe ori senzația unei menghine care-mi strângea cu putere toate sentimentele. M-a salvat umorul și cantitatea de scene pline de iubire: sufocantă, dorită și simțită.
Ar putea ceva sau cineva să salveze această lume din labirintul pedepsei? Sau va renaște răul, care gustă neîncetat din binele care încă nu a dispărut? Va reuși răul să triumfe și să se hrănească cu seva binelui? Va reuși să stoarcă răul  toată seva care îi conferă viață și putere? Sau binele învinge întotdeauna?
Atenție! Umbra martor e mereu acolo și știe tot. Nu ai cum să te ascunzi!
Mulțumesc autoarei și prietenei Doina Roman pentru încrederea de a lăsa pe mâna mea o astfel de lume. Mulțumesc mult și editurii Tracus Arte pentru încredere și oportunitatea de a citi, trăi și simți cum anume se sfârșește tot acest spectacol plin de emoții colorate și intense. Volumul 2 – Umbra martor poate fi achiziționată de pe site-ul editurii.
Bookcaffe participă la campaniile #PromovămLiteratura și #lunaliteraturiimioritice

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.