Dezvoltare personală, vindecare emoțională și maturizare, Raluca Ignat

Știu ce o să zici. O să-mi spui că nu citești cărți de dezvoltare personală, că ți se pare că a citi astfel de cărți e o pierdere de timp, că mai bine nu mai citești deloc sau chiar că nu cumperi cărți din domeniu. Știu toate astea. Mai știu și că ai atât de multe cărți bune de citit..încât nu mai ai vreme de alte cărți.
Eu îți recomand să renunți la prejudecățile tale livrești și să ieși din zona ta de confort literar cât mai des cu putință, căci s-ar putea să ai parte de nenumărate surprize plăcute. Renunță la locul tău călduț și citește și altceva. Te provoc. Vei vedea că merită.
Cartea de față are un titlu destul de lung și poate complicat, dar nu este atât de dură precum sună. Este o altfel de carte. Este o carte pe care eu mă bucur mult că o am în biblioteca mea, că am citit-o, iar acum pot vorbi despre ea.
E o altfel de carte care merită! Merită o oră din timpul tău. Nu îți ia mai mult de atât, crede-mă. Sunt puțin peste 100 de pagini care te vor fermeca, te vor face să te încrunți, să zâmbești și să te bucuri, care te vor mângâia, vindeca de tristețe, te vor scoate din starea proastă în care te afli.
E o carte colorată – nu doar coperta, e o carte care te va ajuta să-ți colorezi gândurile negre, să te relaxezi, să crezi în schimbare, în iubire, în a doua șansă, în bine, să crezi foarte tare în zicala ”Aparențele înșeală”- de cele mai multe ori.
Dezvoltare personală, vindecare emoțională și maturizare este o altfel de carte – ce se va lipi de suflet și care va produce o schimbare în tine, în mintea, în inima și în toată viața ta, chiar dacă va fi vorba de una foarte mică, foarte subtilă. Oricum se va schimba ceva, în bine.
Simt și cred că azi îți vorbesc despre o altfel de carte, una specială. Pentru că e cartea la care am reușit să mă gândesc încă de când am primit-o pentru recenzie. M-am gândit la ea și în timpul în care își aștepta rândul să fie citită, dar și după ce am terminat-o de citit.
Este genul de carte din care aș citi fără să mă opresc și fără să mă plictisesc vreodată.
Este o cărțulie foarte dragă mie, una aproape de suflet. Nu doar pentru că e scrisă de Raluca Ignat, care îmi este și prietenă. Mi-e dragă pentru că e scrisă cu sufletul – se vede asta foarte clar, este scrisă cu iubire și din dorința de a mângâia, de a ajuta, de a vindeca, de a dărui iubire, de a oferi și o altă perspectivă asupra vieții, dar și asupra oamenilor – pe care îi judecăm prea aspru și mult prea repede.
Așa cum spuneam și mai sus, titlul cărții e cât se poate de serios, dar conținutul este foarte blând, vei simți căldura, bunătatea și nevoia autoarei de a oferi din prea plinul sufletului, dorința sa de a ajuta. E o carte – un dialog interior, o mângâiere blândă, o  discuție sinceră și deschisă despre viață.
Titlul ei nu trebuie să te sperie, exprimarea este pe înțelesul tuturor, iar după lectură te vei simți mult mai bine, mai liber, mai încrezător în forțele proptii, mai îngăduitor, mai zâmbitor. Vei fi mai bine tu cu tine.
Sunt 12 povestiri terapeutice. 12 povestiri care vor aduce în prim plan viața, caracterul, renumele, atitudinea, gândirea, nevoile sufletești și trupești ale personajelor. În 12 povestiri, Raluca Ignat va vorbi cu tine, ca între prietene, despre prietenie, iubire, blocaje emoționale, adevăr, suferință, minciună, libertate, eliberare, renunțare.
Vei înțelege cum ne ascundem suferința și neîmplinirea în muncă, în tăcere , cum spunem că avem totul, că suntem  fericite, dar cum pe interior ne roade durerea și oboseala, tristețea și deznădejdea.
Cât de ușor etichetăm omul în funcție de acțiunile sale, de atitudine, cuvinte și felul de a se comporta în public. Cât de ușor spunem că îl cunoaștem doar pentru că  este popular, e mai mereu în atenția celor din jur, azi îl vedem însoțit de cineva, mâine de altcineva. Și de aici nu mai e decât un pas până să-l numim în fel și chip. Că doar am văzut și știm noi… Adevărul e că.. am văzut, dar asta nu înseamnă că știm. căci nu tot ce se vede te conduce la adevăr. Și dacă vezi, vezi, dar asta îți dă vreun drept?
De câte ori nu ai ezitat în viața ta? De câte ori nu te-ai simțit confuză? Dar de câte ori nu ai întâlnit pe unde ai fost oameni care ezitau,  cărora li se citea teama pe chip, care erau timizi și retrași. Ce-ai zis despre ei? Orice ai crede, ezitarea și teama, retragerea și timiditatea nu e o boală. Nimeni nu se mândrește că este așa, dar mulți au preluat din bagajul emoțional al familiei, din atitudinea  lor, din temeri. Atenție la moștenirea emoțională pe care o lăsăm copiilor!
Mulți acceptăm din nevoie disperată de bani, mulți acceptăm totul în ideea că avem un loc de muncă – și e bine să-l păstrăm indiferent de orice.Acceptăm umilințe, să fim vinovații, fără vină, să nu se spargă oale în cap la fiecare eșec. Nu lăsa pe nimeni să te folosească, să te manipuleze. Nu ești o păpușă în mâna nimănui. Dar nici nu rezolvăm nimic dacă înghițim – teama e o barieră între suflete. Nici bătaia nu e o soluție. Nici o altă ceartă. Comunicarea este cea mai indicată soluție. O alta este să ceri ajutorul – dacă chiar simți că nu mai poți face față situației de una singură.
Nevoia te împinge uneori la acțiuni disperate. Sau poate fi vorba chiar și numai de felul tău de a fi. Nu e nevoie de mult ca să fii etichetată ca fiind ”de moravuri ușoare”. Trecutul este cel care îl porți oriunde cu tine, dar viitorul ți se poate schimba. Depinde de propria persoană și de cine întâlnești în prezent. Viitorul se poate schimba într-o fracțiune de secundă- dacă vrei. Nu toți oamenii cu bani vor să se folosească de corpul unei femei. Nu asocia mereu bogăția materială cu lipsa de suflet.
Dintre adevăr și tăcere, alege mereu adevărul, căci oricât de dur ar fi, oricât de șocant, el întotdeauna va trezi, va elibera și va ajuta – și pe tine și pe celalalt. Un adevăr doare poate, dar un adevăr întotdeauna va arăta foarte clar unde se greșește și cam cum se vede totul din afară.
Iubirea în toate formele ei schimbă întotdeauna, în bine. Schimbă pe oricine, transformă și oferă mereu și alte oportunități, priorități și responsabilități celui care chiar își dorește să facă ceva în viață, cu viața și pentru viața celor la care ține și a celor pe care îi iubește cu adevărat.
Atunci când iubești, spune-o fără teamă, arată fără frică,  vorbește despre ceea ce simți. Nu e interzis să iubești, să simți, să-ți dorești. Dar nu răni, nu lăsa loc de interpretări, nu dezamăgi. Și nu te aștepta ca altcineva să vorbească în locul tău. Glumește în iubire, dar nu iubi în glumă – sau lăsa să se înțeleagă asta.
Picăm des în plasa iluziei și a falsei prima impresie. Numim un bărbat afemeiat doar pentru că îi sclipesc ochii după fiecare femeie și domnișoară frumoasă și cu forme apetisante. Dar cât de des ne gândim că e vorba doar despre o mască pentru a nu descoperi un adevăr dureros, un secret care mistuie pe interior. Pentru a cunoaște un om cu adevărat trebuie să-l simți și să-l asculți, nu doar să-i urmărești fiecare mișcare ”masculină”.
Minciuna nu te va duce nicăieri. Minciuna nu te ajuta să-ți fie bine, nici să fii văzută exact așa cum ești cu adevărat. Minciuna nu va ascunde doar un adevăr, va răni, în timp, și inima ta, dar și inima celor care au crezut în tine. Minciuna va ascunde un adevăr, dar spune clar faptul că..cel care minte nu se acceptă pe sine și nici nu acceptă realitatea din viața sa.
Epilogul spune clar și pe înțelesul tuturor mesajul fiecărei povestiri. Eu una aș fi preferat ca în locul acestuia să mai fie scrise două trei povestiri, pentru minte și suflet. Fiecare cititor va înțelege mesajul. Și în plus, va înțelege exact ceea ce are nevoie să cunoască și să înțeleagă.
O carte de suflet, o carte pentru suflet. O carte simțită, vie și plină de adevăr ce înalță. O carte care sper să aibă parte de o continuare, de un alt volum.
Raluca Ignat, ești minunată, iar asta se vede cu ochiul liber, dar și prin cartea pe care ai dăruit-o semenilor. Mulțumesc mult pentru cadoul minunat, pentru prietenia ta și pentru încredere!
Cartea a apărut la Editura ATMAN. Poate fi cumpărată de aici.
Felicitări pentru această reușită! Aștept cu nerăbdare următoarea ta carte, Raluca!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

23 noiembrie 2017 at 8:48 AM

Am inceput sa citesc și eu dezvoltare personală. Nu era tocmai genul meu de carte, dar am rămas surprinsă de cat de mult mi-a plăcut.
Felicitări pentru recenzie!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Libertate, Bogdan Teodorescu

20 noiembrie 2016