Zulu, Caryl Férey, Editura ALL

Am terminat de citit Zulu aseară și cumva m-am bucurat, nu pentru că nu mi-ar fi plăcut, ci pentru că.. atunci când intri în lumea Zulu, totul se schimbă, prioritățile devin altele, misterele apar cu viteza luminii, lucrurile se complică foarte repede, suspansul crește la un nivel alarmant, iar cazurile anchetate nu au nici măcar de gând să se încheie, ba dimpotrivă. Apar și mai multe crime, mai multă cruzime, mai multe persoane implicate. Dintr-o lume întunecată nu lipsesc violurile, drogurile și pistele întortocheate.
Ali Neuman este polițist la secția Omoruri, iar sarcina lui se complică foarte tare odată cu apariția unei crime suspecte. Ce urmează e lesne de înțeles, dar pe cât e de clar, pe atât este de greu de dus la îndeplinire, căci există doar câteva lucruri certe: prezenta drogurilor și consumarea actului sexual înainte de crimă.
Se moare de la supradoză? Sau din cauza violenței sexuale? Și mai ales..cine este autorul primei crime pe care Ali o anchetează împreună cu colegii săi? În timpul primei anchetei, totul planul este dat peste cap: o altă crimă odioasă apare în drumul spre descoperirea adevărului.
O tânără captată într-un anturaj dubios începe o viața dublă, dar numai în ziua morții sale, poliția descoperă multe piste ce duc spre o concluzie sigură. Dar oare într-o astfel de lume violentă, poate fi vorba de siguranță?
Aș spune că nu. În urma unor analize, în corpul celei ucise, se găsește o substanță complet nouă și nimeni nu reușește să descopere noul drog ce a cucerit Cape Town. La cea de-a doua crimă descoperită, aceeași substanță era prezentă în corp.
Cine ucide cu atâta sânge rece? Cine este autorul crimelor odioase și ce mesaj au toate acestea pentru polițiștii care ajung să caute făptașul? O lume dură descrisă în roman amănunțit, te pune în fața unei realități cumplit de dureroasă, iar neputința poliției este din ce în ce mai evidentă.
Cel care are curajul să ucidă cu atâta ușurință, nu se teme nici măcar de poliție, nici măcar de faptul că ar putea fi descoperit, capturat și arestat. Cel care lucrează discret, nu se teme de nimic, iar asta o arată tuturor, atacând și făcând să dispară chiar și pe unul dintre cei deciși să afle adevărul.  Ali Neuman și colegii primesc o lecție soră cu moartea. Și chiar au văzut moartea cu ochii – pe Dan, cel care a avut parte de o moarte cumplită.Și nu e singurul cel care a înfruntat vinovatul și care a fost torturat și drogat – exact așa cum au fost toți cei care au plătit cu viața.
Toate cercetările duc spre descoperirea altor nedreptăți. Piste clare, dar și identice – având același mesaj ”vă omorâm”, reușesc să strângă cercul suspecților. Ali pierde tot ce-a mai avut în această viață – doar pentru că a îndrăznit să caute vinovatul, să se implice în această misiune sângeroasă.
Mi-a plăcut romanul,  dar  în momentul în care simțeam nevoia să mă opresc din lectură, când vedeam că citesc din ce în ce mai greu, simțeam că urmează ceva și mai și.  Urma o nou crimă. Ceva care să-mi pună capac.
Finalul a fost.. neașteptat. Cumva mi-am dorit ca făptașul să fie prins și să plătească, să i se dea o pedeapsă direct proporțională cu fapta comisă. Nu a fost chiar așa, dar pe acolo. În plus, în final, când răutatea fusese stârpită de la rădăcină, durerea, tristețea și neputința de a schimba ceva..plutea în aer.
Știu că romanul se bucură și de o ecranizare de succes, dar nu cred că am încă puterea să o vizionez. Nu acum, dar poate mai încolo.
Nu m-am oripilat la nimic din ceea ce am citit. Nu e o carte rea, ci doar o carte dură, o carte la care ai nevoie de sânge rece atunci când o citești. Cumva trebuie să fii pregătit pentru tot ce este mai rău, căci o lume acaparată de droguri, supusă la violență și forțată să trăiască înconjurat de crime, nu poate fi ascuns, colorat în nuanțe pastel și transmis pe un ton melodios și plin de duioșie.
Pentru această carte trebuie să mulțumesc Editurii ALL.  Zulu, Caryl Férey este o carte puternică, o carte dureros de reală, scrisă dureros de bine.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

30 aprilie 2017 at 9:26 PM

O carte dură, într-adevăr. Am fost ușurată când am terminat-o :).
https://dorinadanila.com/2017/03/12/zulu-de-caryl-ferey/



1 mai 2017 at 9:32 AM

Pare o carte interesantă! Felicitări pentru recenzie!



1 mai 2017 at 7:20 PM

interesanta cartea dar dura,frumoasa prezentare laura



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.