Nopți la Monaco, Natașa Alina Culea – Librex

Călătoria la Monaco a fost minunată. S-a încheiat rapid, dar a fost palpitantă, frumoasă și extrem de emoționantă. Îmi place diversitatea ancorată în realitate, mesajul clar, transmis treptat, când subtil, când răspicat, dar și capacitatea autoarei de a evidenția toate părțile vieții- bune, rele, fericite, dureroase, puternice și vulnerabile.
În Nopți la Monaco de Natașa Alina Culea, este surprinsă viața, nevoile, visele, dorințele, speranțele Nicoletei – ce devine imaginea a milioanelor de fete, vocea ei devine vocea tuturor tinerelor care nu încetează să spere în șansă, să spere că într-o zi vor pleca din locul în care nu le este promisă decât lipsa și nefericirea.
Nicoleta Dragomirescu este tânăra cu potențial, dar care, datorită situației materiale a familiei, nu cunoaște ce înseamnă dorința, ci doar munca în casă, nu îndrăznește să dea glas visului ei imposibil, nu avea pasiuni și nici nu a plecat nicio zi din satul natal. Cunoaște însă, greutățile, pretențiile mamei și gustul amar al realității ce nu se putea schimba peste noapte, nici măcar dacă visa frumos.
O serie de schimbări au loc în viața Nicoletei, dar bucuria, noul și șansa, nu o scutesc de provocări, piedici, dureri, suferință și lacrimi, dimpotrivă. Va avea de ales, de luat decizii radicale, va risca. Va greși sau poate nu, dar întotdeauna va merge înainte, renunțând la ideea de a se lăsa doborâtă.
Viața ei nu stă pe loc, nu o așteaptă, nu o menajează, ba chiar o forțează să învețe din mers, să se adapteze, să o ia de la început, de jos.
Naivitatea se transformă în maturitate, copilăria în feminitate, teama în putere, neștiința în curaj, tremurul în siguranță, iar asta o formează, o pregătești pentru viitor, pentru întâlnirea cu o altă șansă, căci viața oferă oricâte șanse vrei și ai nevoie – depinde doar de Nicoleta.
Se lovește din nou, cade, suferă, crede în sfârșitul ei prematur, își așteaptă moartea, dar nici măcar atunci nu este uitată sau abandonată de…îngerul ei păzitor.
Odată ce acceptă adevarul, viața îi arată reversul, îi dovedește că se poate,că ea – fată de la țară, fata care poate a făcut alegeri nepotrivite, fata care s-a judecat prea aspru, care credea că nu merită, aceasta fată a primit ceea ce visa, ce dorea cel mai mult.
Nimeni nu greșește atât de mult, nimeni nu este pedepsit atât de dur, nimeni nu este uitat, nimeni nu este atât de sărac sau bogat… pentru a nu mai primi ceea ce viața i-a pregătit.
Am trăit fiecare experiență a Nikăi, am simțit durerea, am zâmbit și mi-a plâns sufletul în tăcere. Am admirat-o, am încurajat-o (fără cuvinte), am suferit enorm într-un moment crucial pentru Nicoleta – renunțarea la ceea ce făcea parte din ea, din ființa ei. Mi-aș fi dorit o putere să schimb destinul, să pot întrerupe, mi-aș fi dorit să-i pot schimba decizia. Nu judec, doar am simțit o durere imensă ce m-a doborât pe mine, cititorul.
Nopți la Monaco este o lecție de viață, este o dovadă de umanitate, de bunătate, este o dovadă că trebuia să se întâmple, să simtă, să doară, să-și dorească, să acționeze, nu să aștepte, nu să plângă în pumni, nu să acuze, nu să urască, nu să regrete trecutul, faptele sau consecințele.
Nopți la Monaco conturează foarte bine o zicală: nu schimbi nimic, atunci nimic nu se schimbă. Nika era săracă, dintr-un sat, dar curajul, tăria și decizia radicală, a purtat-o pe drumuri necunoscute, în locuri îndepărtate – acolo unde nimic nu-i imposibil, dar nici ușor.
Mulțumesc mult pentru încă o poveste specială,  Natașa. Mulțumesc pentru o nouă lecție de viață și o lectură captivantă, care a evidențiat puterea femeii decisă să fie independentă, curajoasă și încrezătoare în propriile forțe.
Nopți la Monaco de Natașa Alina Culea este o călătorie spre redescoperirea de sine, iar biletul este asigurată de Librex.ro.
Lectură plăcută. După lectură să te întorci ca fiind ceea ce ești: o femeie care știe că aceasta este cea mai bună varianta a ei.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

27 septembrie 2017 at 9:10 PM

Chiar mă așezasem pe canapea să mă relaxez uitându-mă pe net și, poftim, drăgălășenie de recenzie! Mulțumesc frumos, Laura! <3 <3



27 septembrie 2017 at 9:48 PM

Emoționantă recenzia ta Laura… Cartea mi-a stârnit interesul…trebuie neapărat să o citesc. Mulțumesc că ai prezentat-o și așa am aflat de existența ei 🙂



27 septembrie 2017 at 9:51 PM

A republicat asta pe by Natasa Alina Culea și a comentat:
By Laura <3



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.