Lumea poate fi cum vrei, dar nimic nu va schimba realitatea: Îngeri rătăciți, Marius Albert Neguț – Libris Editorial

În clipa în care descopăr o carte care-mi place, mi-aș fi dorit  să o scriu eu, dar nu cred că ar fi fost la fel de frumoasă, de personală – oricât de ireală și fantasy ar fi, autorul ei o face extrem de ”a lui” și ”din el” așa că niciodată nu aș putea să scriu eu la fel de bine cum scriu adevărații autori ale cărților care ajung să-mi atingă sufletul.
Pentru Îngeri rătăciți, Marius Albert Neguț este cel mai potrivit, cel mai în măsură să o scrie și să o trimită în lume. Doar el ar fi putut împlini această misiune – de a regăsi îngeri prin iadul realității și de a transforma totul într-un Rai luminat plăpând, dar presărat cu bunătate.
Sigur Îngeri rătăciți este cartea de debut a autorului Marius Albert Neguț? Întreb doar, căci nu am avut vreo secundă senzația că abia am descoperit autorul, că suntem la prima întâlnire literară. Am citit cartea asta cu dorul redescoperiri frumuseții ascunse în toată urâțenia umană și a societății  – pe care doar îngerii umani o mai pot scăpa de la un sfârșit sigur.  Dar aceștia sunt atât de rari, încât doar speranța este cea care te ajută să continui drumul și căutările indiferent de piedici.
Adevărații îngeri se rătăcesc, dar nu se pierd niciodată. Ei nu greșesc vreodată, doar fac tot, orice și oricând pentru a împlini misiunile pe care le au. Îngerii nu dezamăgesc, doar iubesc fericirea altora, zâmbetul lor și gustă împlinirea din sufletul oamenilor.
Îngeri rătăciți și ești pus în fața unei relități ce sfâșie, care doare, te dărâmă și te reface – mult mai puternic! Te conduce prin subsolurile unei societăți hidoase, în care controlul e deținut de animale, nu oameni – așa afli și oamenii sunt mai sălbatici decât bietele animale, că sunt lipsiți de umanitate și principii, că fiecare trage focul la oala lui și nu-i pasă de nimeni și nimic.
Îngeri rătăciți este imaginea în oglindă a realității actuale, care însă, este îmbrăcată în cuvinte pompoase și-n legi care doar există. Este o poartă spre trecutul, care astăzi se repetă, precum  o foiaie învechită trasă la indigo.
Îngerii rătăciți este universul în care nu ai cum să te rătăcești, este modul prin care vezi realitatea  fără perdea, fără ocolișuri, iar adevărul te poate lovi serios.. și fără niciun fel de atenționare. Este o bucată de realitate ruptă dintr-un suflet trecut prin focul și sabia suferinței.
 Îngeri rătăciți de Marius Albert Neguț , te trântește, dar te și înalță, te lovește, dar te și mângâie, te rănește, dar te și vindecă, te întristează, dar te și bucură.  Îți arată fața indiferenței și a urii, dar te întâlnești și blândețea, cu iubirea, cu bunătatea și speranța în bine. Te sperie poate, dar e mult mai bine să știi adevărul, să fii pregătit să ții piept  oricârei situații.
Îngerii se rătăcesc, ajută și protejează, iubesc, nu se supără și nu fac niciodată rău. Fac tot ce vrei, dar niciodată nu renunță, nu abandonează, își  înfruntă orice teamă. Îngerii se tem, nu pentru ei, ci întoatdeauna pentru alții – pentru cei care li se asemănă.
Tot mirajul îngerilor rătăciți începe într-un București înghețat, într-o junglă ..din care scapă doar cei ce pot să facă asta, doar cei ce au curaj să-nfrunte la fiecare pas moarte cu chip de om.  O imagine a singurătății, a tăcerii nocturne și-a vieții ce stagnează,  îl prezintă pe Ursu și pe Gargamel  – doi îngeri deghizați în suflete pierdute pentru totdeauna.
O nălucă sau o iluzie, îi trezește lui Ursu toate simțurile amețite… și fără să se gândească de două ori, devine salvator. De trei ori salvator, căci nu a salvat doar pe micul Mihăiță și tânăra Liana, ci se salvează și pe sine.
De ce un om al străzii ar putea face un asemenea gest? De ce să se lege la cap fără să-l doară? De ce să aibă grija altora și să-și pună pe urme poliția cea determinată să te caute și în gaură de șarpe – nefiind important dacă nu porți vreo vină? Pentru că Ursu  este unul dintre acei îngeri rătăciți, care nu a fost acolo pentru a împiedica trecutul să-i fure  fericirea. Dar acum a putut împiedica durerea și moartea să răpească pe altcineva înainte de vreme.
Și Lia, dar și Ursu aveau motive să acționeze așa cum au făcut-o, dar până să afle fiecare motivele, cei trei și-un pisoi bătrân, devin fugari din calea celor care i-ar fi condamnat pentru faptele și acțiunile lor. Fug cât pot de departe, din dorința de a fi singurii care-și decid soarta, chiar dacă știu  că nu pot fugi la infinit.
Se ascund, trec milimetric pe lângă pericol, dar nu cedează în fața presiunii. a oboselii și-a  morții pe care o simt mereu pe urmele lor. Simt atâta amenințare în pământul pe care-l calcă-n fuga lor, încât știu că nu au voie să renunțe – e o luptă continuă pentru eliberare și libertate, spre lumina și oaza de liniște, spre nevoia de schimbare.
Au curaj cu carul, se luptă cu mori de vânt,  trag cu dinții de viața lor, încât vinovăția îi cuprinde atunci când  lasă un înger să se îndepărteze de ei, cu promisiunea că va reveni. Dar până și îngerii au de  înfruntat pericole și se luptă cu demonii  – care cred că-i pot domina și supune propriilor voințe.
Îngeri rătăciți este  o incursiune între trecut și prezent, o legătură invizibilă, dar care-i unește pentru totdeauna pe Ursu, Lia și Mihăiță, o dovadă de prietenie dincolo de orice piedică sau amenințare urlată și pusă în practică.
Îngeri rătăciți Marius Albert Neguț2.jpg
Lia ascultă cu sufletul la gură povestea lui Radu Ursu, află totul despre viața lui, trăiește fiecare cuvânt pe care-l rostește îngerul ei  și are curajul de a săpa adânc în sufletul lui, ca să afle adevărul, oricât de dur și dureros ar fi pentru amândoi, iar Ursu acceptă poarta deschisă spre eliberare – de un trecut dureros și neîmpărțit cu nimeni.
Când ar trebui să facă la fel, Lia se teme de propria poveste, de adevărul care a împns-o spre nevoia de a încheia orice socoteală cu viața, iar Ursu – chipul ascuns sub o înfățișare de temut și prea puțin grăitoare a binelui, acceptă tăcerea Liei până  când ea poate vorbi despre pierderea tatălui, rătăcirea mamei și Iordache – înfățișarea răului, care se folosește de oameni pentru a obține averea cu care speră să cucerească. Dar oare toate astea fără ceva la schimb?
După o luptă crontracronometru, după ce au reușit să  fie mai puternici decât autoritatea rău-voitoare,  după reîntâlnirea și ajutorul lui Biscute – prietenul de-o viață a lui Radu, cu toții primesc o nouă șansă – să se salveze, să o ia de la capăt, chiar dacă asta înseamnă risc, sfidare, alte pericole, fapte menite să schimbe iar destine, asumare și speranță.
Îngeri rătăciți este o filă din istoria țării, care scoate la lumină toată răutatea, falsitatea și lipsa unei societăți care-ar fi trebuit să fie alături de oameni, niciodată împotriva lor! Dar o societate cu probleme nu va putea să ajute, ci doar să condamne – chiar și nevinovăția, să condamne pe orice are puterea să demaște jocurile murdare ale unor minți infecte.
Îngeri rătăciți de Marius Albert Neguț este lecția de viață,  este adevărul după care se sapă adânc în canalele sufletelor limitate de răutate sau neputință, prietenie devotată, iubire necondiționată  și dorința de a fi altfel într-o lume încețoșată de caracteristica lui A AVEA, nu de A FI! Este lupta de eliberare a sufletelor și ruperea lanțurilor groase ale tăcerii dureroase.
Este o răsplată a credinței, a curajului, a bunătății, a luptei de stârpire a răului din rădăcină. Este răsplata unei așteptări grele și aproape imposibile, răsplata a nerenunțării la misiunea interioară, adevărul despre vinovățiile pe care le putem purta în suflet o viață întreagă.
Este dovada vie că binele nu poate uneori schimba realitatea, dar o poate înfrumuseța. Este modalitatea prin care vezi viața și care-ți este atitudinea în fața nedreptăților.  Este și tot ce alegi să faci TU pentru a încerca măcar să schimbi ceva înainte de a te plânge.
Este lecția despre MAI TÂRZIU poate fi PREA TÂRZIU! Uneori timpul se scurge, iar iar bunătatea într-o mare de răutate – în care s-a tot scăldat un suflet, nu mai înseamnă nimic, nu mai valorează  nimic. Schimbarea nu poate fi întotdeauna de ajutor.
Mulțumesc mult, Marius Albert Neguț pentru faptul că mi-ai permis să cunosc pe cel care locuiește în tine – sufletul tău este adevăratul autor al cărții Îngeri rătăciți.
Din câte știu romanul Îngeri rătăciți nu mai este acum pe stoc, dar vă rog.. nu vă rătăciți în cotidian și nu ratați o astfel de poveste!
Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

11 ianuarie 2018 at 6:43 PM

O am si eu pe lista lecturilor viitoare. Frumoasa recenzie, felicitări!



Cornelia
11 ianuarie 2018 at 7:05 PM

Tare mult mi-o doresc so eu.Anul acesta mi-am propus ca primele doua achiziții sa fie cărțile acestui autor pentru ca sunt foarte curioasă în privința lor.



Marius Albert Neguț
11 ianuarie 2018 at 7:45 PM

Mulțumesc mult! Mã bucur mult cã ți-au plãcut îngerașii… 🙂
Vor fi disponibili pe Libris, dar nu numai, de sãptãmâna viitoare.



11 ianuarie 2018 at 10:43 PM

M-ai facut foarte curioasa in privinta acestei carti. Pare interesanta! Frumoasa recenzie! Pe mine una m-ai convins ca merita cumparata si citita!



12 ianuarie 2018 at 12:00 AM

@Miss.Kawaii, îți mulțumesc din suflet pentru apreciere! :*



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.