Fericirea – între libertatea de a fi și agitația pentru a avea

Fericirea e atât de simplă și complicată, mai ales că, uneori, este atât de complicat să fii simplu. E totuși atât de complicată atunci când nu știi cum să îmbini a fi cu a avea, astfel încât rezultatul să fie echilibrul fericirii tale – care să te mulțumească și să te determine să fii recunoscător pentru performanța atinsă.
Fericirea e doar o stare. Nu una eternă, nu una care nu mai poate suferi modificări și nicio garanție pe viață. E o stare de care trebuie să te bucuri atunci când o simți, când ești și când ești. E o stare pe care o respiri și pe care o poți multiplica, lungi atât cât vrei tu.
Fericirea depinde doar de ceea ce simți, doar de ceea ce te determină să o simți, de factorii care o pot declanșa într-o secundă – dar o pot fura și mai repede de atât.
Fericirea vine și pleacă, iar când pleacă este esențial să apreciezi fericirea, să mulțumești și să continui să fii încrezător că o vei regăsi.  Dacă ai fi mereu fericit, a avea tendința să renunți la a mai căuta în suflet tău, alte și alte motive de fericire. Și oricum ar interveni monotonia, căci nimic nou nu s-ar mai întâmpla în viața ta.
În fericire trebuie să fii prezent și atent. În starea ta de fericire trebuie să fii optimist, plin de entuziasm, să fii energie pură, să fii bucurie, să fii inspirație, să fii mulțumire și să fii iubire. Fericirea înseamnă tot ceea ce ești și tot ceea ce simți.
Fii speranță, fii încredere, fii zâmbet, fii dorință, fii visele pe care le ai! Fii tot ce vrei și fii fericit că ești și că simți – un adevărat univers, mereu nou, mereu nedescoperit și neexploatat.
Fericirea care are ca temelie A FI este mai solidă și mai de durată, este mai sigură, mai clară, mai simplă și mereu neașteptată, căci a fi în fericire înseamnă să nu ai așteptări, să nu aștepți fericirea, ci doar să te gândești la ea.. și imediat să o simți. A simți fericirea înseamnă capacitatea și puterea ta infinită de a aduce fericirea în realitatea ta prezentă.
Adevărata ta fericirea depinde doar de tine, nu depinde decât de a fi și a simți. Fericirea înseamnă să cauți în tine, să cauți la tine toate acele motive care trezesc la viață fericirea.
Adevărata fericire există deja în tine.  Numai că factorii externi, toate grijile tale, tot ce trăiești și lași să te influențeze negativ, o face să se ascundă într-un cotlon de suflet până trece furtuna. Și nu că ar fi ceva rău în a fi și altfel decât fericit – e perfect în regulă să alterneze stările, dar să nu uiți că a sta într-o stare negativă… mai mult decât e cazul, schimbă regulile jocului numit viață.
Fericirea între libertatea de a fi și agitația pentru a avea1
Adevărată fericire este invizibilă, nu poate fi atinsă și este mai puțin tare, dar nici moale, este imaterială și nici nu se află ascunsă în obiecte sau podoabe.
Știi? Nimeni nu poate fi fericit complet până nu trece și prin întunericul durerii, până nu simte tăișul suferinței. Nimeni nu poate fi complet fericit sau nefericit o veșnicie. Nimeni nu ar trebui să condamne perioadele de nefericire, ci în acele clipe.. doar să acorde atenție sufletului. Și mai știi ceva? Ar fi inutil să te plângi că nu ai timp pentru fericire, că fericirea trebuie căutată, iar pentru căutări este nevoie de timp. Fericirea trebuie căutată și dacă îți fură mult din timpul tău, înseamnă că acea căutare nu va avea rezultat, nu se va sfârși niciodată, atâta timp cât cauți unde nu trebuie. Plângi că avem prea puțin timp, dar irosești  o groază de timp. prea mult chiar.. pentru lucrurile care NU te fac fericit, nu îți aduce fericirea, ci te costă fericirea ta, plătești cu fericirea toată nefericirea pe care alegi să o trăiești.
Și ca să zici că vorbesc despre o fericire ireală și imposibil de atins, ca să nu zici că vorbesc din cărți și-ți spun acum doar lucruri neverosimile, dar și faptul că ai mai auzit despre asta – sunt chiar sigură că nu-s prima care-ți vorbești despre fericirea lui A FI, am să-ți vorbesc și despre fericirea  lui A AVEA.
Aș  fi ipocrită dacă aș susține că în a avea nu există fericire, că a avea nu aducea fericirea sau nu îți întreține fericire. Oh, ba da! Dar echilibru și atenție! Niciodată a avea nu va însemna fericirea ta totală, nu înseamnă că e nevoie doar să ai pentru a fi fericit!
Și niciodată să nu uiți! Nu vei atinge fericirea durabilă dacă proporția dintre A FI și A AVEA nu sunt egale sau dacă A AVEA este mai mare cu mult decât A FI!
Fericirea ce bazează doar pe A AVEA nu durează – nu atât cât ai vrea, cât ai sperat sau cât ai visat că vei fi.
Nimeni vreodată nu-ți va putea spune că poți fi fericit fără A AVEA. Și ce anume include acest a avea? Păi tot ce se poate atinge, vedea, afla într-un obiect etc. A AVEA și a lui fericire contribuie la fericirea ta – aia adevărată. Dar vezi.. a avea să nu fie sau să nu rezulte din dependența ta față de altcineva. Dacă pentru avea depinzi de alții, bucură-te de fericirea care depinde doar de tine! Cel puțin până dispare dependența
Cred cu tărie că fericirea lui A FI și fericirea lui A AVEA  contribuie la formarea lor reciprocă. Ar putea fi chiar dependente una de alta. Și nu se poate atinge starea de fericire totală, dacă una dintre aceste fericiri lipsește cu desăvârșire. Deci..niciuna nu poate lipsi total, niciuna nu poate cuceri întreg teritoriul fericirii tale și niciuna nu poate asigura fericirea de durată, adevărată, decât împreună, într-un echilibru perfect, dar nu neapărat.
De exemplu: ești fericit acum cu tot ce ești, cu tot ce simți și tot ce exprimi prin intermediul cuvintelor, dar știi, și ești conștient de faptul că fericirea ta mai are nevoie de ceva, ceva vizibil  – care să fie lângă tine, cu tine întotdeauna. Această fericire vizibilă este doar o bucată din fericirea ta, doar o parte din ea. Un job nou, o casă, o bursă, ceva finanțe etc ar putea contribui la fericirea ta, nu-i așa?
Fericirea este libertatea de a fi, dar niciodată agitația continuă pentru a avea. Degeaba ai de toate, dacă nu ești sănătos, degeaba ai bani, dacă nu ai și timp pentru tine și degeaba ești plin de iubire, dacă nu ai cui să o dăruiești.
Într-un cuvânt, ce este fericirea?

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

ganduriledintrepagini
6 februarie 2018 at 2:48 PM

Foarte bun articolul. Fericirea e doar o stare, ea nu poate fi ținută la infinit, cum vine fericirea așa și pleacă. Am scris și eu un articol cam despre aceeași temă, te invit să-l citești. http://www.ganduriledintrepagini.com/tristetea-fericirea-pesimismul-optimismul-stari-firesti-in-viata-unui-om/



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.