Recenzie „Misterele Zarondiei” de Gelu F. Achiş

Misterele ZarondieiMisterele Zarondiei este un altfel de univers al imaginaţiei ce se adresează în primul rând copiilor de peste doisprezece ani, datorită fluxului de informaţii continuu dar şi al amploarei cu care acest nou univers este creat. Gelu F. Achiş ne aruncă într-o lume primitivă ieşită de pe axa evoluată a tehnologiei pământului şi totuşi o lumea cu mult mai avansată din punct de vedere al comuniunii cu natura.

Oricât de pustiu ar fi deşertul, să fii tot timpul precaut.

Datorită lui Raul, Dan şi Vanesa păşim într-o altă realitate unde învăţăm să luăm lucrurile pas cu pas şi să ne lăsăm conduşi de destin în căutarea propriilor informaţii şi dezlegări de enigme. Ne pierdem pentru a ne regăsi. Alergăm în căutarea unui adevăr pentru a găsi drumul spre un trecut despre care n-am avut habar, dar care a jucat un rol crucial în adevărul de azi.

O profeţie ambiguă şi apariţia a trei copii pământeni dau peste cap cotidianul planetei Masiv Al’Khaul dar şi a orânduielii băştinaşilor zagriţi. În timp ce Raul şi Vanesa se luptă pentru amintirea căii de a fi ajuns pe altă planetă, se trezesc şi cu misiunea de a-l recupera pe Dan, pierdut undeva prin jungla zagrobiană. Soluţia salvatoare ar fi planta oapi, cea care ar putea să le redea copiilor amintirea precum şi răspunsul la întrebarea cum au ajuns pe această planetă şi, mai ales, aflarea drumului spre casă.

Deşi iniţial, atât Raul cât şi Vanesa merg pe calea zagriţilor pentru a ajunge la minunata plantă oapi, atât ei cât şi locuitorii planetei vor afla în scurt timp că răbdarea nu mai este o calitate atunci când vremurile se schimbă, iar asupra lor planează o profeţie enigmatică. O alegere duce la o alta, iar o călătorie deschide drumul alteia.

-D-d-de pa-a-artea cea-laltă a M-mu-munţilor Pamis ce z-ziceaţi că se a-află? Întrebă Dan cu glas tremurat.

-Urşii roşcaţi, răspunse Yarukis.

-Ş-şi nu-u ne pu-te-em trezi cu-u urşii a-a-aici?

-Nici vorbă, flutură pasiv din mână Peiramov. Ieşirea din tunelul ăsta e mult prea îngustă pentru ei. O să vezi tu când ajungem în capăt.

-S-s-sper să fie a-aşa.

-Normal că-i aşa, râse Peiramov şi-i trânti lui Dan o palmă peste ceafă.

-T-t-tâmpi-t-tule! Se enervă Dan.

-T-âmpi-t-tule, îl îngână Peiramov, strângându-se de beregată şi râzând ca un descreierat.

Pe de o parte asistăm la lupta zagriţilor cu exilaţii, pe de altă parte îl urmărim pe Raul aruncându-se în orice misiune ce l-ar putea duce spre găsirea lui Dan. Într-un final, exilaţii şi zagriţii vor fi aduşi împreună de trei copii pământeni ce le vor deschide calea spre propriul trecut, punându-i în faţa unor secrete ameţitoare, menite să le arate un viitor devastator.

Shabirii, primii vizitatori ai Zarondiei nu au dispărut de pe planetă aşa cum se credea, iar pământenii au păşit şi ei pe teritoriu zarondian cu mult înaintea lui Raul, Dan şi Vanesa. Dovada fiind George. Un copil născut pe planetă străină, cu un simţ al umorului ciudat şi care pare a fi deţinătorul tuturor informaţiilor căutate de ceilalţi.

-În fine, anii au trecut şi am apărut eu, primul om care s-a născut pe altă planetă, o legendă vie!

-Cred că de-aia eşti aşa sonat, spuse Raul. Că te-ai născut pe altă planetă.

-Nu ştiu ce înseamnă cuvântul „sonat”, Raul Barosane, zise George. Presupun că e de bine.

-E de bine, dar vezi că deraiezi din nou.

Gelu F. Achiş ne aruncă într-un război străin ticluit cu minuţiozitate în zeci de ani, ne aduce să dezgropăm secrete şi să înmânăm adevăruri. Ne căleşte în focul curajului şi ne provoacă să ne găsim drumul spre casă. Dar vom fi oare suficienţi de puternici pentru a învinge orice obstacol şi a ne găsi drumul spre casă? Alături de Raul, Dan, Vanesa şi nou venitul George, vom descoperi că prietenia se leagă în cele mai vitrege momente, curajul se naşte când te aştepţi mai puţin, iar salvarea stă în mâinile noastre.

După ce am făcut un ocol al ţinutului Zarondiei şi am învăţat obiceiurile zagriţilor, Gelu F. Achiş ne-a permis să aruncăm un ochi şi la acţiunile ce i-au purtat pe Raul, Dan şi Vanesa pe o altă planetă. De asemenea, umorul lui George ne-a descreţit frunţile şi ne-a distras atenţia de la gravitatea lucrurilor ce se desfăşurau în jurul nostru.

-Cum ajungem la tren? şopti Raul, prvind uşor descumpănit spre linia ferată aflată la cel puţin două sute de metri depărtare.

-Trebuie să ne punem creierele la contribuţie şi să găsim o cale, zise George. Tu eşti exclus, Frate Albinos, din simplu motiv că brânza nu gândeşte.

Deşi îmi pare un volum dificil, orice copil cu ritm constant al lecturii va vedea în această poveste un univers capabil să-i stimuleze imaginaţia şi să-i capteze atenţia până la ultima pagina. Fluxul constant de informaţii, întorsăturile de situaţie şi permanentele aventuri în care se aruncă protagoniştii noştri, tranformă fiecare întoarcere de pagină în deschiderea spre o altă galaxiei.

Dar Misterele Zarondiei nu este o lectură exclusivă doar pentru copii, aceasta putând fi abordată şi de către părinţi fără a exista pericolul regretului. Gelu F. Achiş are grijă să ne arunce într-un univers imaginativ puternic care ne poate stimula de la mic la mare, punându-ne creativitatea la încercare.

Volumul este disponibil pe site-ul Editurii Datagroup.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.