Legile nu-s la fel pentru toți: Ferma animalelor, George Orwell – Polirom

Aveam cartea în bibliotecă de ceva timp, iar acum a venit momentul potrivit pentru a citi povestea și a afla care-i treaba cu Ferma animalelor a lui Orwell. Încă de când am primit cartea, m-am mirat puțin, căci mă așteptam să aibă un număr mult mai mare de pagini, dă, vorbim de George Orwell – un clasic și chiar îl asemănam cu autorul poveștilor clasice, foarte lungi și întortocheate.

În ciuda faptului că are un număr foarte redus de pagini și că se citește foarte repede, mesajul romanului nu este atât de simplu, de banal și de evitat. Sinceră să fiu mă așteptam ca romanele scrise de Orwell să fie mult mai dificil de citit, cu limbaj mai greoi, dar nu s-a pus problema aici.

Ferma animalelor, de George Orwell e chiar simpatică și comică – dacă o iei ca atare. Se citește repede, dintr-o suflare, dar te obligă cumva să rămâi ancorat în acțiune mult după ce ai închis cartea. Subiectul, tot ce se întâmplă și finalul.. te determină să te gândești mai departe, să faci legături, să cauți să înțelegi, să faci căutări în interiorul tău.

Ferma animalelor, de George Orwell este un tablou al comunismului, un strigăt al nemulțumirii, o atitudine de a înfrunta și de a arăta unde și cine deține puterea. Este un îndemn la acțiune și reacție.  Și dacă e vorba despre comunism, cred că-ți dai seama că nu e vorba despre implementarea unor reguli noi care să arate egalitatea sau libertatea. Nu în sensul propriu al cuvintelor, chiar dacă..la început s-a pornit de la egalitatea tuturor.

Hai să nu vorbim doar de subiectul profund și real al cărții, ci și de acțiune și modul cum Orwell a evidențiat perioada comunistă.

Ferma animalelor a fost, inițial, proprietatea omului, a fost Conacul – unde totul părea sun control, unde stăpânul își trăia viața după bunul plac, neștiind ce anume i se pregătește – chiar de către animalele ce le adăpostea în gospodăria sa.

Revolta animalelor – care munceau, dar nu-și mai primeau răsplata prin hrană, a reușit ceea ce părea imposibil: alungarea tuturor oamenilor de pe teritoriul Conacului. Imediat după alungarea stăpânului, animalele  s-au pus pe treabă – care se arată a fi mai umane în gândire – asta se vede și se înțelege, la începutul preluării frâielor, cel puțin. Reguli noi, muncă din plin, iar liniștea și împlinirea.. se părea că a pus stăpânire pe Ferma animalelor.

Și cum minunile nu durează decât puțin, regulile de egalitate, fericire, conduită și hrană, suferă niște mici-mari modificări, dar fără să fie discutate – și uite așa niciun animal locuitor al Fermei, nu mai ia nicio atitudine. De ce? Pentru că.. șeful spune că regulile așa au fost mereu, că nimic nu s-a schimbat, deci.. șeful are dreptate întotdeauna.

Așa animalele sunt egale, dar unele dintre ele au mai multe drepturi ca altele. Deja-vu! Unde am mai auzit de asta? Unde am mai văzut așa ceva, un așa tablou?!Oricât de bine ar oglindi comunismul, ceea ce se vede acum, la atâția ani de atunci, este capitalismul și modernismul vieții actuale, dacă îl pot numi așa.

Ca ți atunci, ca și acum, cel care observa nereguli și incorectitudine în gestionarea Fermei, era forțat să plătească pentru libertatea de a vorbi și de a reacționa împotriva sistemului implementat – și care a fost băgat pe gât tuturor. Doar unii aveau drepturi, doar unora li se făceau favoruri, iar ceilalți erau ”forțați” să treacă peste, să spună doar atât: ”șeful are întotdeauna dreptate”

Poți cumva să nu faci legături? Poți cumva să spui că e doar o coincidență și că asemănările sunt doar niște plăsmuiri ale imaginație umane bogate? Nu! E clar! Întotdeauna va exista dreptatea văzută prin ochii unora, ca fiind ceva sau altceva – asta în funcție de beneficii sau nevoi ale celor puternici, dar nu întotdeauna corecți.

Habar nu avea George Orwell cât de bine se va potrivi Ferma animalelor chiar și acum, în anul 2018. E adevărat că toată incursiunea asta – între comunism și capitalism, pare fi una amuzantă, una prin care se poate trece ușor, dar nu e deloc ușor să treci prin nedreptate, printr-un comunism modern acum, când, se consideră că egalitatea și libertatea ne-am câștigat-o.. nu ni s-a oferit.

De cele mai multe ori oamenii își pierd bruma de umanitate, chiar și atunci când vine vorba de dreptate față de semeni. Iar în Ferma animalelor a lui George Orwell, ai putea crede că animalele – porci, vaci și ce mai e pe acolo, sunt oamenii care se comportă uneori precum animalele. Dacă animalele mai au un motiv să se comporte fără să țină cont de nimic, oamenii, cred eu, nu au nici măcar un motiv plauzibil.

Ferma animalelor, de George Orwell vorbește despre nedreptate în orice situație indiferent de trecerea timpului, evoluție, emancipare sau maturizare. O poveste dureros de adevărată, prin care se poate vedea și simți realitatea. Dar știi și tu.. Adevăratul orb este cel care nu vrea să vadă, iar adevărata răutate este acolo unde refuzi să te lași condus de suflet, atunci când refuzi vehement să simți!

O poveste frumoasă . Asta a scris George Orwell. Ferma animalelor mi-a deschis pofta pentru clasicul Orwell. Abia aștept să am ocazia să mă bucur și de alte cărți – a se citi și înțelege.. să am timp pentru lectură.

Cartea poate fi achiziționată de pe site-urile și librăriile online.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

13 mai 2018 at 7:49 AM

Trebuie sa citesc și eu cartea asta. Am tot văzut-o in online.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.