Evoluția nu e deloc un proces ușor: Orașul de deasupra (Cercurile mistice #2), Nicoleta Tudor -Librex

Niciodată nu a existat evoluție în zona de confort, niciodată nu a venit schimbarea doar așteptând-o, de cele mai multe ori vine când nu o aștepți și te forțează să acționezi, să părăsești zona de siguranță, să te arunci în val – chiar și atunci când ți-e teamă de necunoscut, când frica mușcă din tine fără milă. Adevărata evoluție e însăși provocarea de a nu rămâne pe loc, de a nu te bloca în fața experiențelor, de a nu te transforma într-o victimă și a  renunța înainte de a lupta. Lecțiile vieții nu vin când totul e roz, nu vin niciodată să te mângâie pe creștet.

Despre evoluție este vorba și în Orașul de deasupra – volumul doi din Cercurile Mistice de Nicoleta Tudor. O evoluție a personajelor, dar și a autoarei, care a știut foarte bine cum să crească tensiunea și emoția, treptat, de la pagină la pagină, cum să mă țină într-o tensiune continuă, o emoție soră cu nerăbdarea și teama.  Și dacă am spus evoluție, cred că pot să să spun și că. Orașul de deasupra mi-a plăcut mai mult – fix din motivele enumerate mai sus.

Mi-a plăcut foarte tare începutul unei povești ce făcea referire la trecut, la o poveste de iubire adevărată, la relația dintre etnii, la reguli și legi nescrise în nicio Constituție. Mi-a plăcut modalitatea și tăria prin care protagoniștii poveștii au știut cum să afle secretele, cum să descopere adevăruri îngropate în tăcerea timpului și cum și-au dus la îndeplinire misiune – eliberarea unor suflete nevinovate – rămase captive în păcatul strămoșesc în urma unui blestem.

În Orașul de deasupra de Nicoleta Tudor, lucrurile se complică destul de mult, destinul se cere împlinit, dar alegerile se fac mai mult pentru obținerea liniștii decât împlinirea lui. Se face un pas nesigur – cu care se dorește obținerea siguranței și-a fericirii. E oare posibil? Liniștea poate avea la bază teama, nesiguranța și tumult interior?

În orașul de deasupra, accentul cade pe Mădălina – fiica Mariei și a lui Matei, iar aceasta este pusă la grea încercare, iar povestea ei.. se țese între a nu-și neliniști familia și întâlnirea cu Naum – bărbatul din Orașul de deasupra. Va reuși să-și țină Mădălina părinții departe de durerea ce o macină pe interior?

Mădălina este o tânără care oricare alta, este frumoasă, este apreciată și înconjurată de oameni dragi, însă această tânără deține o forță interioară cum puțini își pot închipui, poate citi gânduri și influența gândurile celor din jur, are puteri curative. Da, îți moștenește părinții fără doar și poate. Și mai poate ceva: poate vedea Orașul de deasupra – unde străbunii o tot cheamă sau forțe nevăzute și puternice o ispitesc să ajungă.

Bănuțul din pod, el este cheia care o poartă pe Mădălina între două lumi, el o duce la reîntâlnirea cu dragostea fulgerătoare, ce are chip uman și putere asupra iubirii pe care Mădălina o simte pentru acesta. Naum – o cheamă și-o alungă, o strigă și-o respinge, o îmbrățișează, o iubește..pentru ca mai apoi, din motive numai de el știute, o rănește.

Prinsă între două lumi și două iubiri. Și deși știe că iubirea imposibilă o rănește, nu poate sta departe de locul unde-l întâlnește pe el. El o tot îndeamnă să plece, să nu se mai întoarcă, căci este mereu în pericol, poate fi văzută și.. soarta ei nu ar mai fi aceeași. Mădălina află frânturi de adevăr, simte iubirea și aude vocea tăioasă a bărbatului care a pus stăpânire pe inima ei. Se spune că o femeie din acele locuri a lăsat totul pentru că s-a îndrăgostit de un pământean, refuzând să respecte tradiția și destinul care deja îi era scris: căsătoria cu unul de prin acele locuri. Refuzul categoric a atras ura urmașilor lui Naum, iar el încearcă să o protejeze pe cea pe care o iubește. Numai că tot ce se spune în Orașul de deasupra nu este o simplă legendă, nu este doar o invenție care să sperie sau să țină departe de Pământ orice străbun.

E o nebunie de carte, o poveste ce te ține pe jar, te face să tresari și să-ți auzi propria inimă bătând ca un ceasornic – gata să detoneze o bombă sau o lavă gata să mistuie totul în cale. Este o ficțiune ce îmbină perfect povestea de iubire cu elemente de paranormal – elemente ce nu-ți dau voie să respiri normal până la ultima pagină.

O singură persoană – Mădălina este prinsă și captivă în două povești de iubire. Una, cea cu Sorin îi promite liniște și stabilitate, iar cealaltă, cu Naum îi promite fiori, zâmbet, împlinire și multă  iubire curând prin vene. Într-o noapte în Orașul de deasupra află că bărbatul pentru care simte că se sufocă de iubire este promis, trebuie să se unească cu o altă femeie. Care va fi atunci decizia Mădălinei? Va cere explicații sau va pleca pentru totdeauna?

Într-un moment atât de greu pentru Mădălina, când a trecut prin atâtea și s-a ferit de toți ai ei, mama acesteia a descoperit taina fiicei, a simțit durerea ei, lacrimile pe care știe că le-a vărsat devin durerea ei infinită. Mădălina este iubită și susținută, este încurajată să meargă mai departe alături de Sorin, dar îi poți porunci sufletului pe cine să iubească?

Povestea dintre Naum și Mădălina pare sortită eșecului, dar asta nu o împiedică pe tânără să se dăruiască și să se lase purtată de iubirea nemărginită ce o simte pentru nepământeanul Naum. Împlinită sau nu, iubirea dintre ei nu cunoaște bariere, niciun altfel de limite, iar secretul din Orașul de deasupra zdruncină din temelii un suflet  ce se ferește din calea suferinței. Acest pas va fi siguranța de care are nevoie Mădălina?

Încearcă să forțeze un destin, iar Mădălina scrie o nouă poveste în cartea vieții sale – fix atunci când e confuză și mai nesigură ca oricând de calea pe care a ales-o.

Ce mai știe foarte bine Nicoleta Tudor? Autoarea știe prea bine cum să stârnească bucuria și curiozitatea fix la finalul volumului al doilea. Știe cum să pună pe foc, dar și cum să-și fiarbă cititorii în suc propriu.

Orașul de deasupra de Nicoleta Tudor este poarta spre evoluția spirituală – una deloc ușoară pentru personaje, dar mai cred că în Orașul de deasupra au loc schimbări mult mai profunde, mai subtile și mai fără întoarcere. Oferă oportunitatea unei vieți noi, chiar dacă nu are loc unirea. Odată ajunsă în Orașul de deasupra o schimbă pe Mădălina din temelii, îi va rearanja viața – ca după un cutremur de proporții.

Mulțumesc mult, Nicoleta Tudor! Mulțumesc mult pentru comoara literară din sufletul tău! Biletul tău către Orașul de deasupra (Cercurile mistice #2)  se găsește aici!

Călătorie plăcută în Orașul de deasupra!

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.