Viața e un bilet spre lecțiile despre adevărata fericire: Loterie, Patricia Wood – Rao

În momentul în care ai foarte multe cărți necitite în bibliotecă, dar mereu te întrebi ”eu ce carte încep acum?”, spune DA unei cărți misterioase, ce se ascunde în spatele unei imagini. Când nu mai știi pe unde să călătorești, acceptă provocarea literară – din partea unei prietene, acceptă să citești o carte despre care habar nu aveai, bucură-te de o întreagă poveste, cu o copertă grăitoare, dar la care nu i-ai citit descrierea de pe spate.

Așa am aflat eu despre cartea Loterie, Patricia Wood de la Rao, iar lectura ei a fost o încântare, dar și o provocare, dacă e să mă gândesc la momentele în care îmi venea să abandonez romanul.

De câte ori nu ți s-a spus că totul este o loterie? Că  pierzi de foarte multe ori, dar și câștigi – cu o singură condiție: să nu abandonezi ”jocul” la prima înfrângere. Doar cei care nu renunță vor fi răsplătiți, doar cei care nu se descurajează vor învăța regulile jocului, vor evolua și vor ajunge departe.

Chiar crezi că trebuie să te naști într-un anumit an, într-o zi anume sau neapărat între anumite ore ca să ai succes în viață, pe toate planurile? Crezi că e nevoie de horoscop zilnic pentru a ști cum îți merge în următoarele douăzeci și patru de ore? Cine poate spune care-ți va fi destinul și după cine să te ghidezi pentru a obține tot ce vrei de la viața ta?

Acestea sunt întrebări la care poate răspunde această poveste. Viața lui Perry L. Crandall poate aduce răspunsuri și lecții, claritate și bunăstare, dacă știi să privești totul ca pe niște provocări menite să te scoată din anonimat și din starea de acceptare a ceea ce alții spun despre tine.

Despre Perry L. Crandall se pot spune multe, dar nu faptul că este retardat. Despre Perry se poate spune că este ciudat, confuz, moale, naiv, dar nu că este rău sau că își urăște semenii. Despre protagonist îți poți face multe opinii, dar toate acestea vor pica la final. Tot ce crezi despre Perry (pe tot parcursul lecturii) se va dărâma precum un castel de nisip. Toată imaginea lui se va transforma total. Datorită puterii lui și a deciziei mature pe care o ia – asta-l face uman, îl face puternic și inteligent.

Loterie de Patricia Wood e povestea care te face să-ți pui întrebarea esențială: Ce este cel mai important în viață? Ce contează cel mai mult pentru tine și ce anume ce poate face cel mai fericit? Loterie și Patricia Wood îți aruncă mingea la fileu, îți întinde coarda răbdării mult, îți dă oportunitatea să faci toate acele schimbări după care tânjești, dar care îți trezesc monștrii interiori – pe care îi tot ascunzi sub un preș peticit cu zâmbete strâmbe și minciuni perfecte – pentru a te da de gol în fața tuturor.

De-a lungul vremii, Perry a fost abandonat de mai mulți membri din familie și exclus din sistemul de învățământ, iar de atunci întreaga sa viață s-a schimbat radical. A fost abandonat, dar niciodată nu a fost singur.  A fost lăsat/abandonat/uitat de mama care l-a născut. Da, mama care l-a născut, căci adevărata mamă este cea care te crește, iar în cazul lui Perrry, adevărata mamă este, de fapt, bunica lui. A plecat și mama din viața lui, dar și frații și verișorii săi – nimeni nu voia să stea în preajma unui tânăr retardat.

Perry nu este retardat, nici prost. Cea care i-a fost mereu alături l-a învățat tot ce trebuie să știe pentru a se putea descurca, iar Perry învăța cuvinte din dicționar, nota orice detaliu important pentru a nu uita – iar cele mai esențiale informații erau persoanele din jurul lui – își scria în cine poate avea încredere, dar și cine avea o calitate umană îndoielnică, petrecea timpul cu folos, lucra și știa că tot ce se spunea despre el nu era adevărat.

Ai putea crede că o bunică nu trebuie niciodată să-și învețe nepotul să joace la Loto, căci e un joc de noroc – unul de care dacă devii dependent pierzi și ceea ce nu ai. Totuși, nu acesta a fost scopul învățării, nu pentru a dezvolta în Perry o dependență periculoasă – și greu de tratat, ci pentru a dezvolta o altă latură: cea a încrederii în sine, cea a perseverenței, cea a intuiției și-a ascultării acesteia.

Pentru a câștiga trebuie să îndeplinești cea mai importantă condiție: să joci

Bunica l-a pregătit pentru viață, l-a pregătit pentru inevitabil – care a venit mai repede decât se aștepta Perry și toți prietenii lui – oameni în care știa sigur că poate avea încredere. Dar nu era pregătit pentru o nouă schimbare în viața lui. O decizie ce nu-i aparține, dar pe care trebuie să o accepte și căreia trebuie să-i facă față. Va reuși să meargă mai departe?

Tânărul continuă să joace la Loto, dar cel mai mare joc pentru el este viața – cea care-l surprinde, îl încântă, dar îi și arată adevărul necosmetizat, fără să fie împachetat frumos. Și totuși e un cadou. Fiecare lacrimă și frică a lui are un rost, iar asta se va afla în deznodământul cărții/.

Loterie arată calitatea umană și societatea în care trăim, adevărul despre familie, prieteni și miracolele pe care zilnic le trăim, dar suntem prea ocupați pentru a remarca și pentru a mulțumi.

Schimbi locul, dar schimbi și norocul

După durerea suferită, Perry se mută din casa bunicii și începe o viață nouă. O viață plină de amintiri, având alături prietenii lui de-o viață. Nu este abandonat de niciunul, iar el înțelege că adevărații prietenii îi descoperi abia când dai de greu, abia când ești singur.

Una rece, una caldă, căci viața așa este, cu urcușuri, coborâșuri, piedici și trânte. Chiar dacă lui Perry L. Crandall îi este foarte greu să facă față tuturor schimbărilor din viața lui, chiar dacă nu știe de ce sau cum să acționeze în fața provocărilor, întotdeauna își amintește de sfaturile bunicii, de momentele trăite alături unul de altul. Și chiar dacă este imposibil ca totul să fie ca înainte, Perry găsește mereu puterea de a continua, de a trăi fiecare zi ca pe ultima, căci niciodată nu știa ce-l așteaptă a doua zi.

Un nou moment important îi ajută pe simpaticul Perry să vadă viața cu alți ochi, să vadă adevărul fără perdea și să-l înfrunte. Nu-i este deloc ușor, dar te asigur că, deși a pierdut multe persoane, multe alte beneficii din partea vieții, știe să se bucure de puținul pe care îl deține.

Ce deține Perry și nu-i poate lua nimeni? Amintirile, sfaturile, imaginea bunicilor, prietenii și tot ceea ce știe despre sine și despre viață. Pare  puțin? Este mult! Este esențialul. Pentru Perry toate acestea sunt ”arme”  care îl vor ajuta să înainteze, să răzbească, să cunoască adevărată fericire și frumusețe a vieții.  Toate sunt daruri primite de la viață.

Banii – (ne)liniștea zilei de mâine

Mai ales atunci când afli că devii centrul atenției pentru fiecare rudă în parte.  Mai ales când devii cel mai important pentru cei care te-au tratat ca pe un rebut al societății, iar acum, datorită statutului tău, toți te caută, te sună, te înconjoară și vor să te protejeze.

Perry ar putea trăi liniștit o lungă perioadă de vreme, dar acum nu lipsurile îl neliniștesc total, ci interesul mare și subit al rudelor, nu pentru el, ci pentru banii lui. Este presat zile la rând, forțat, fals apreciat, mângâiat cu un interes major pentru finanțele care îi poate scăpa rudele de probleme grave.

Etapa aceasta a interesului mascat, al iubirii efemere față de ruda lor, a fost cea care mi-a pus răbdarea la încercare. Voiam să intru în carte și să-l scutur puțin, voiam să deschidă ochii, să înțeleagă că ”interesul poartă fesul” și că toți cei ce au apărut brusc, vor dispărea în neant, imediat ce se vor vedea cu banii în mână.

L-am considerat naiv, prostuț și mult prea bun cu toți care îi spuneau că vor să-i poarte de grijă, ca să nu fie păcălit, iar banii lui să fie în siguranță. De ce? Pentru că, după opinia lor, Perry nu putea face față acestei situații. Și uite așa, banii și răutatea, l-au îmbogățit pe norocosul din poveste. I-au adus mama, frați și verișori înapoi. Cât de multe schimba milioanele de dolari! Cât de mult poate schimba omul bogăția trecătoare?

Care este adevărata bogăție și ce trebuie să faci pentru a o obține? Care este decizia finală a lui Perry după ce vede și simte adevărul? Are doar două opțiuni. Și voiam să-și urmeze intuiția, dar fără să se lase păcălit de bunătatea mascată a familiei – însetată de bani și nepăsătoare de sufletul pe care-l înlătură din calea lor.

Loterie, Patricia Wood este despre câștig, oportunitate și adevăratele intenții. Este povestea care vorbește despre adevărata ființă, despre calități și defecte, despre prietenie, familie, fericire, împlinire, despre răutate și setea de bani. Povestea asta este o luptă între bine și rău, între inteligență și prostie – prostia celor care se cred inteligenți și invincibili. Este despre adevăratul câștig și despre fericirea pe care o simți atunci când ești liniștit.

Loterie , Patricia Wood este o lecție de viață, despre putere și corectitudine, loialitate, prietenie și iubire, încredere, speranță și dorință, despre puterea banului, dar și puterea interioară – cea care învinge – poate nu de fiecare dată în fața lumii, dar învinge mereu în fața celor care nu te vor ca piedică spre reușitele meschine.

Loterie, Patricia Wood este povestea care spune un singur adevăr: Loteria în viața nu este banul, ci iubirea. Iar adevărata loterie la care ar trebuie să-ți dorești să câștigi este fericirea. Să tragi într-o zi lozul câștigător, lozul fericirii, lozul împlinirii – care să ți le dăruiască pe toate.

Loterie, Patricia Wood sau cum nu contează ce cred unii despre tine, ci ceea ce știi tu despre propria persoană. Cartea de la Rao – una total necunoscută pentru mine până acum, mi-a spus cum războiul dureros pentru cel care îl pierde, nu pentru cel care mereu refuză să lupte pentru tot ce se pierde, mai devreme sau mai târziu.

Finalul și decizia lui Perry m-a lăsat fără cuvinte, fără puterea de a mai spune că m-a supărat naivitatea lui vreun moment. Fericirea lui a devenit un stop din propria-mi fericire, liniștea lui mi-a adus zâmbetul și dorința lui de a merge mai departe – și de a face bine celor care i-au dorit răul și banii, m-a trezit la realitate. L-am admirat pentru puterea lui, pentru că a știut să deosebească adevărata loterie și a ales bogăția cea mai de preț.

Se spune că atunci când pierzi ceva, primești altceva la schimb. Iar Peryy a pierdut, dar a știu și cum să procedeze pentru a câștiga cel mai mare cadou din partea vieții – unul care nu poate fi evaluat sau echivalat în monede. A câștigat încredere și ceea ce și-a dorit cu adevărat de la viață.

Renunță la tot ce nu te ajută și nu îți mai servește pentru a face loc noului în viața ta!

Cartea Loterie, de Patricia Wood este o bijuterie!  Și chiar se asemănă cumva cu un alt roman minunat:  Flori pentru Algernon – Daniel Keyes  .Totuși, există o diferență între cele două povești. Citește, descoperă poveștile celor două personaje și vei afla de parte cui ești, dar și de la cine ai mai multe de învățat.

Recomand din tot sufletul romanul Loterie de Patricia Wood. Merită fiecare clipă din timpul tău și toată atenția celor care-și doresc să citească o poveste plină de viață și de sfaturi numai bune de urmat.

Fii tu întotdeauna! Fii cum simți și cum îți dictează sufletul!

Biletul tău spre Loterie este aici. Cumpără, citește, bucură-te, trăiește frumos!

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

9 septembrie 2018 at 8:36 AM

Mulțumesc pentru recomandare! Nu știam nici eu cartea!



    9 septembrie 2018 at 1:05 PM

    Eu am descoperit-o datorită ei, draga noastră Cristina! Și deși m-a enervat pe alocuri, finalul m-a făcut să înțeleg de ce ea nevoie de toate acele evenimente. Căci omul nu trebuie forțat! Va face el ceea ce simte, atunci când simte!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.