Răutatea arde mai tare ca focul: Mrejele focului (Forțe ale naturii #2), Daniela Faur – Editura Pavcon

Focul mistuie, arde în afară, dar mai ales în interior. Totuși, focul ce mă arde pe mine acum în interior, nu face rău, ci amplifică dorința de a vă povesti puțin ( câteva pagini, nu mai mult) despre continuarea a ceea ce deja este Moarte vie – o carte care m-a ajutat să înving teama de SF – cel puțin teoretic. Practic, seria Forțe ale naturii este fantasy autentic, nicidecum Science Fiction – nu au niciun motiv să stai departe de ea.

Dacă ești deja în mrejele focului, cu poftă de citit ceva tare bun, ceva care-ți va frige rațiunea, îți va coace realitatea și îți va fierbe sângele în vene, lasă-te captivat de o lume care te vei pierde în labirintul ei, ca prin magie. Șefa de ceremonii magice perfecte, nimeni alta decât Daniela Faur.

Când te lași prins în mrejele focului, trebuie să fii stăpân pe orice situație ce are ca mijloc principal focul. Focul poate fi cel adevărat, care transformă totul în jur, poate fi pasiunea și iubirea sau poate fi răutatea – puterea de a scoate în evidență tot ce este mai urât, mai trist și mai rău într-o persoană. Despre care foc vorbim în acest roman? Despre ce foc poate fi vorba aici?

Îți spun eu. Despre o combinație perfect echilibrată între cele scrise mai sus. Iar rezultatul nu poate fi decât o reușită totală, un echilibru perfect, o balansare a tuturor elementelor care te țin în priză, de la primul cuvânt până la ultimul.

În Mrejele focului, Daniela Faur a pus în balanță binele și răul, le-a pregătit câmpul de luptă și armele necesare câștigării sau pieirii – modul cum le mânuiești decide ce șansă de supraviețuire are fiecare. Apoi a privit spectacolul focului total – și-a văzut povestea aievea, personajele luptând pentru salvare, pentru a obține succesul stârpirii totale a răului – de la rădăcină. Dar nu-i deloc ușor să elimini cea mai puternică scânteie, care nu se dă înlături de la nimic – în război este permis orice.

Când iubirea se întâlnește cu răutatea – două forțe puternice, ambele te pot prinde în mreje, lupta nu este deloc ușoară, drumul nu este deloc drept, piedicile sunt la fiecare pas, pericolele pândesc de peste tot, dar până la urmă, nu uita: orice forță are și o slăbiciune. O O vor găsi Ema, Eric și Mona, oare? Va ceda răutatea în fața iubirii, chiar dacă, cu fiecare luptă pierdută, pierde din ce în ce mai mult teren.

Mi se pare că scriu, dar nu spun nimic, de fapt. Mă învârt, dar nu degeaba și nu întâmplător, ci cu scopul de a te face curios, de a-ți transmite emoția și energia focului. Misiunea mea e foarte grea, căci nu vreau să dau niciun fel de detaliu care să strice povestea din Moarte vie – care o poate cumva anticipa pe cea din Mrejele focului.

Lupta dintre iubire și ură există încă de când Ema și Eric, sfidează toate regulile, toate piedicile, ba chiar și familia, căci iubirea dintre ei merită orice sacrificiu. Am spus sacrificiu? Toată viața lor a fost frumoasă, dar a venit vremea  testelor sub presiune, sacrificii totale și alte situații – care să împiedice descoperirea tainelor păstrate cu sfințenie – sub jurământul focului.

Ema s-a sacrificat, fără să regrete, însă, dar nu ea era cea aleasă și dorită pentru marele plan malefic. Răului nu-i ies niciodată planurile – dacă îi ies, în primă fază, în imediat următoare, totul se năruie. Cu cât se năruie mai tare, cu atât mai dur acționează răul, mai arzător devine focul, mai greu este sacrificiul și aproape imposibilă supraviețuirea.

Mrejele focului, Daniela Faur este planul perfect al destinului în care se vede clar degradarea, auto-distrugerea și eliminarea, pas cu pas a forței focului.  Această forță care vrea să dețină puterea absolută, pârjolește orice urmă de umanitate, căci răutatea arde mai tare ca focul.

Mrejele focului, Daniela Faur are în sine puterea de a te pune față în față cu adevărul – despre oameni, despre trecut, despre focul care a acționat, fără să știe că, într-o zi, Mona – ce care este nativ de pământ, care deține puterea nebănuită a pământului, va afla totul, iar adevărul, va conduce spre reușită și îi va transforma în învingători, mai devreme sau mai târziu.

În ziua în care-și regăsește și recapătă mama, după cinci ani de căutări, viața Monei se schimbă total, deși propria mamă o salvează din ghearele transformatoare.Ceea ce s-a descoperit mai târziu despre Mona, nu mai poate fi împiedicat de cei care o iubesc. În sufletul ei  focul o acaparează, încet, dar sigur în mrejele lui. Va renunța Mona la vechi pentru nou? Ea decide singură, dar va trebui să accepte totul, fără să mai poată reveni la ceea ce a fost în trecut.

Focul – puterea răului își ascunde foarte bine fructele răului, chiar în jurul celor trei, Sunt înconjurați de secrete, de false aparențe, dar și surprize deloc intuite.

Poate forța iubirii să fie doborâtă de însăși o înfățișare a  forței răului. Poate focul să greșească atât de mult, astfel încât să fii nimicit de propria lucrare? Răspunsul te va prinde în mrejele unei acțiuni care te va lăsa fără aer – vei avea nevoie de intervenția nativei Aer – poate doar ea să te mai poată salva de la devorat o poveste – ce va aprinde în tine flacăra bucuriei maxime.

Mrejele focului, Daniela Faur este testul suprem pentru Mona, atunci când află cine a aprins în ea o altă forță – forța iubirii. Mona devine magician, jonglează perfect cu forța focului, iar puterea pe care o deține, nu total, însă, o încântă, îi oferă siguranță. Dar știe ce înseamnă asta, știe și consecințele.

Mrejele focului, Daniela Faur este și despre puterea de decizie care atârnă asupra Monei precum o sabie pregătită să taie în carne vie, dar și decizia părintească de a-și susține copilul, indiferent de alegerea pe care o va face.

Știi? Se zice că opusul se atrage, iar familia Eric, Ema, Mona sunt atât de diferiți, încât echilibrul este perfect. Ei trei se completează, se află mereu într-o balanță a puterii și sunt deciși să lupte până la final, cu oricine și împotriva tuturor.

Mrejele focului, Daniela Faur este o luptă intensă în care orice cititor ar vrea să intre, care nu prea acceptă că trebuie să stea pe margine, doar să observe. Nu e deloc pe placul cititorului să nu aibă nicio putere, ci că trebuie să accepte că el este singurul care nu poate schimba nimic, nu poate înclina deloc balanța în favoarea binelui.

Totuși, cititorul care s-a lăsat prins în Mrejele focului Danielei Faur, poate face ceva, ceva important pentru această serie. El are o super-putere: să ridice povestea Danielei Faur în topul poveștilor fantasy de succes. E mult? E prea puțin? Rămâne de văzut.

Mulțumesc din suflet, Daniela Faur! Mulțumesc din suflet pentru faptul că m-ai transformat într-un martor viu la povestea focului – ce mistuie, sau, dimpotrivă, înaltă.

Mrejele focului, Daniela Faur poate fi cumpărată și citită cu toată încrederea de pe site-ul Pavcon.

Lectură savuroasă!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.