Secretele nu sunt cheia spre fericire, dar iubirea DA: Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies -Nemira (Damen Tango, 2017)

Afară cerul e acoperit de nori, iar pământul acceptă căldura frunzelor arămii, a covorului ce cântă sub picioarele rătăcite prin locuri bântuite de singurătate și vuietul vântului. E toamnă autentică, o simfonie de culori, emoții și gânduri – ce țes povești spectaculoase despre iubiri imposibile. Păi cum să se iubească copacii goi și norii grei? Cum să se suporte frunzele și vântul – ce le alungă departe spre piere? Toamna totul e posibil, iar iubirile rezistă sub torentul schimbărilor zilnice. Când ești toamnă, visele se ascund în cotloane sufletești, când ești toamnă soarele e scump la vedere, iar singura care te mai încălzește, este iubirea – devenită eternă în poveștile Damen Tango.

Dacă e toamnă, dacă e ploaie, dacă-i tristețe sau melancolie, dacă-i vânt și picurii din cer stau să cadă, dacă-i răcoare.. merge un ceai cald, o poveste de iubire și multă relaxare. Dacă vrei liniște, calm și să te lași cuprins de sensibilitate și multă emoție, termină tot ce ai de făcut, învelește-te în pătura preferată și acoperă-ți sufletul cu căldura emanată de iubirea vie a unei povești pe care nu o vei uita. Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies este medicament pentru realitatea dureroasă, este balsam pentru inima care crede în minuni.

Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies îți dă starea perfectă pentru a asculta o poveste surprinzătoare, plină de neprevăzut și piedici, dorințe de a face rău cu orice preț, iubire pură materializată în cea mai binecuvântată minune, frământări continue ale unui suflet chinuit de temeri și îndoială, puterea unei mame de a trece orice barieră și de a înfrunta orice răutate văzută în ochii femeii care ar fi trebuit să-i fie alături, nicidecum împotrivă.

Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies îți oferă emoții pe tavă, dar și oportunitatea de a simți durerea – ca evadare, răutatea – ca stare permanentă, neputința – ca șansă de a nu renunța, iubirea – ca motivație, boala – ca un început al sfârșitului. Acest roman te face să îți dorești puterea de a schimba destinele unor suflete chinuite de frică, de vinovăție și de lipsuri. Voiam să schimb realitatea lui Gwen, boala unui suflet nevinovat, starea interioară a lui Laurence, iar pe Verity voiam să o împiedic să facă rău prin felul ei de a fi.

Când intri într-o nouă etapă a vieții alături de cel pe care l-ai ales ca soț pentru restul vieții, trebuie să te adaptezi la nou, la reguli cu care poate nu ești obișnuit, cu oamenii din jur – ce își duc viața într-un alt mod, într-un alt ritm, cu tot ce te înconjoară – casă, locuri din natură, climă, atitudini, reacții, cu aerul în care parcă plutește necunoscutul.

Ce o așteaptă pe Gwen alături de Laurence? O adevărată aventură, pe care nu știu dacă o accepta – dacă știa dinainte tot ce urmează în viitorul apropiat, în viața sa de tânără proaspăt căsătorită. O așteptă necunoscutul, provocarea la fiecare pas, nevoia de înfrunta pe Verity – o piedică greu de trecut, căci era mult prea legată de fratele Laurence, mult prea dependentă de relația cu acesta – sunt incluse aici și beneficiile materiale pe care le obține de la el și totalmente convinsă că o poate înlătura, ca nicio altă femeie să nu intervină între ei. Numai că Verity a avut și ea parte de surprize neplăcute, care i-au făcut misiunea aproape imposibilă. Dacă vine vorba de Laurence și viața sa, lui Gwen îi trebuie timp, răbdare și mult tact pentru a-și cunoaște soțul cu adevărat.

Laurence și Gwen se iubesc, dar durează puțin până găsesc o calea potrivită, un unghi perfect – din care să se simtă și să se vadă acest adevăr, fără să fie nevoie de demonstrații teribil de grele. A făcut Gwen alegerea potrivită? Îl simte distant pe Laurence, îl simte rece,  dar nu dă peste cap să afle adevărul. Este o soție geloasă pe femeile din jurul soțului, îi arată asta, dar nu îl strânge cu ușa, nu-l somează să-i spună adevărul, nu-l amenință cu părăsirea. Are răbdare de fier, iar asta am apreciat și eu, nu doar Laurence.

În ziua în care găsește dovezile incontestabile – dovezile unui trecut ținut sub taina sufletului, Laurence începe să-și deschidă sufletul în fața soției, iar Gwen descoperă o nouă latură a soțului ei, una sensibilă, o rană care încă îi trezește durerea, îi redeschide rănile, îi amintește de puterile sale limitate, de neputința de a schimba adevărul și realitatea.

Să nu crezi că lui Gwen i-a fost ușor. Nu i-a fost deloc, dar iubirea pentru soț și pentru fructul iubirii lor, s-a luptat cu proprii demoni, s-a învinovățit, a suferit, a închis în suflet un secret, o vină și-o noapte – care i-a schimbat întreaga viață, care i-a dat peste cap întreaga existență, care i-a furat somnul și s-a frământat până ce boala a țintuit-o, a făvut-o vulnerabilă și departe de toate responsabilitățile față de casă. Cine crezi că a profitat de situația asta. Verity nu a stat pe gânduri și-a acționat fără nicio temere – știa că altă șansă nu mai are – acum ori niciodată. Gwen a simțit răutatea cumnatei, a simțit durere fizică și interioară, a simțit pierderi, a simțit singurătatea și luptele pe care a trebuit să le ducă singură, căci nimeni și nimic nu-i putea liniști conștiința și sufletul. Laurence a retrăit trecutul, dar s-a împotrivit cât a putut, și-ar fi dorit să fie și mai aproape de Gwen, dar dacă afla adevărul, toată viața lor s-ar fi transformat în ruină.

Gwen a mai avut parte de momente dificile, în care vocea inimii a strigat-o cât a putut de tare, căci salvarea sau pierea era la un singur pas, iar asta făcea diferența – între a se simți și mai vinovată pentru realitatea ce a urmat și a trăi împăcată că a făcut totul ca să salveze o parte din ea, din Laurence, o parte din viața și povestea lor de dragoste.

Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies este despre teama soției, frământările mamei, neputințele femeii, imposibilitatea umană, despre destin, consecințe, secrete păstrate mult prea multă vreme, dar care ar fi schimbat în totalitate întreaga situație a lui Gwen Hooper. Este povestea care pune în balanță oportunitățile, care oferă perspective, care pune la încercare alegerea mamei – pentru liniștea familiei sale, aduce în prim plan trecutul tatălui, frica lui de nesuportat, frământărilor ambilor – pe care le țin ascunse pentru mult prea multă vreme.

Dacă alta era alegerea oare era mai bine? Dacă se alegea calea adevărului, oare se descoperea mai repede adevărul neștiut de Laurence? Dacă se vorbea deschis – de ambele părți, Verity nu mai avea aceeași influență asupra fratelui și nici putere în planurile ei perfecte de a face rău – cu orice preț, doar pentru a păstra locul sigur în viața lui Laurence.

Dacă era totul altfel în povestea Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies, sunt sigură că s-ar fi pierdut frumusețea, esența și rostul cărții – scrise cu adevărată pricepere și măiestrie. Cum viața nu e despre acest ”dacă”, emoția din spatele cuvintelor, este vie, rămâne vie, iar asta se datorează și traducerii – un mijloc prin care totul capătă sens, valoare și își păstrează energia magică în care este îmbrăcată întreaga acțiune. Felicitări sincere și din tot sufletul, Monica Șerban pentru traducerea-bijuterie.

Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies este despre puterea femeii – putere de neînvins atunci când iubește, despre dragostea de mamă, despre sacrificiu, tumult, temeri, vinovății imposibil de iertat, situații imposibil de uitat și capacitatea unui cuplu de a deveni unul în fața durerii fără margini – suferința apropie și unește, de a se susține și de a merge mai departe indiferent de trecut, de a continua – eliberați fiind de secretele care forma o prăpastie între ei.

Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies sau cum secretele ies la iveală pentru a afla cine ești cu adevărat, pentru a te ajuta să accepți adevărul și realitate – oricât de dură ar fi pentru suflet. O poveste care arată că, în iubire este totul posibil, că iubind.. nu renunți, nu pleci, nu lași în urmă nimic din ceea ce contează pentru prezentul și viitorul tău.

Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies mi-a mângăiat inima și a așezat autoarea într-un colț de suflet. Autoarea Dinah Jefferies a fost o surpriză totală pentru mine, iar acum aștept cu nerăbdare să citesc și Fiica negustorului de mătase și Înainte de ploi – câtă viață, câtă emoție și câtă iubire pentru frumos voi găsi în ele!

Soția plantatorului de ceai, Dinah Jefferies îți dă adresa ei, iar tu poți să o inviți în biblioteca personală pentru totdeauna. Soția plantatorului de ceai are adresa aici: Elefant.ro, Libris.ro și Nemira.ro.

Sper să o întâlnești și să o cunoști cât mai repede! Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.