Bucurii de cititor (3): Profită de reduceri, cumpără mult, citește și mai mult

A venit rândul reducerilor și-a modului cum profită de ele orice cititor pasionat. Reducerile de care profită zilnic un cititor, căci trebuie să aibă cartea X și s-o citească imediat. Și apropo de reduceri care să producă mai multe vânzări.

Nu cred că te-ai săturat de bucurii de cititor (sau da?), așa că revin astăzi cu un ultim articol (până mai găsesc altele despre care merită să le împart și cu tine) despre bucuria de a fi cititor, despre bucuria de a avea ca hobby lectura și cărțile și despre bucuria de a te îmbogăți sufletește cu fiecare carte citită.

Azi aduc în atenția ta, nimic inovator poate, dar știu prea bine câtă bucurie produc reducerile, atunci când vine vorba de cărți. Cine nu le pândește, cine nu urmărește să mai scadă puțin la noutățile literare care fură ochii încă din prima clipă?

Apropo de cumpără mai mult, citește și mai mult, mi-am amintit de un fenomen des întâlnit în lumea cărților – care ar trebuie să fie o altă bucurie pentru cititor. Dar oare este o bucurie? O reală bucurie? M-aș mai gândi la asta, pe cuvânt.

Cărțile la precomandă. Sunt mare bucurie, dar la noi este una mascată, împachetată frumos și servită și mai și, dar.. oare doar Ancăi și mie ni se pare o bucurie doar pentru edituri? O carte nouă se poate precomanda până pe 20 octombrie 2018 – cartea costă 35 lei+transport, vei avea autograf pe prima pagină, dar o vei primi începând cu data de 26 noiembrie 2018.  La aceeași dată încep toate livrările, de fapt. Chit că ai comandat cartea pe 20, chit că ai comandat-o pe 25. Toate  comenzile vor fi livrate pe 26 octombrie. Bun! Și care mai e rostul precomenzii? Care este diferența dintre mine (precomandă) și Anca care își comandă cartea pe 25 octombrie când cartea nu mai e la precomandă? Autograful? Ce înseamnă precomandă? Nu cumva că voi avea cartea înaintea tuturor? Nu oare că o voi putea citi mai repede și voi putea scrie prima o recenzie? Nu văd/ nu găsesc niciun beneficiu la cărțile aflate la precomandă – beneficiu pentru cititor, căci pentru editura ar exista una: că încasează banii mai repede – dacă cumva cumpărătorul face plata online, nu ramburs, la primirea coletului. Și chiar dacă nu încasează mai repede contravaloarea cărții, tot nu câștigă cumpărătorul dă prețul întreg pe carte, plătește transportul întreg. De ce precomandă? Nu văd rostul, unul cât de mic.

Cititul este o bucurie, un mod de viață, o relaxare, o hrănire a sufletului, o adăpare a inimii cu una din bucuriile pure ale vieții. Cititul este o plăcere vinovată și asumată de către toți cei care citesc, nu pierd vremea. Cititul dă dependență. Cititorul pasionat e dependent de obiceiul lui sănătos de a lectura carte după carte.

Dependența de carte, de lectură, de bucurie literară, de călătorie peste tot, de schimbare a realității pe care o trăiești.. nu face rău nimănui – nici minții, nici sufletului, nici trupului. Cititul vindecă, trezește, crește, însetează continuu de cunoaștere, de iubire și dor de cuvinte și povești.

Și iar m-am lăsat pradă dorului de cuvinte și emoții ale sufletului.

Black Friday. Ziua cumpărăturilor masive, zi tot împrumutată, că de ce nu? Din câte am văzut – datorită reclamei excesive, luna noiembrie este luna în care se petrece mult așteptatul Black Friday – în traducere liberă, multe site-uri se ”laudă” cu promoții și reduceri foarte mari la multe categorii de produse. Bucurie maximă, extaz total, dar trebuie să fie și o atenție sporită. De ce? Nu de puține ori am întâlnit că multe cărți nu au reducere așa mare cu ocazia zilei de vineri, de fapt, prețul este mai mare decât cel inițial. Dacă ai noroc și nu este mai mare, cumperi toate cărțile la preț întreg. Tot de Black Friday site-urile pică precum hopa mitică, iar în cinci minute găsești ”sold out” la tot ce-ți dorești

Târguri de carte online. Pentru cei care nu ajung niciodată la niciun târg de carte, deși tot își promit asta, de obicei, după ce trec evenimentele, cele mai mari site-uri de cărți și edituri organizează ediția online a târgului, iar reducerile sunt bunicele. Am văzut și situații mai fericite, în care târgul online se bucura de reduceri mai bune ca la Târgurile de la Romexpo. Nu strică să tragi cu ochiul, poate că reușești să te bucuri de cărți – fără să mergi la București.

Reduceri săptămânale. La astea stăm cu ochii în patru, clar! În acest caz Elefant te ispitește cu Books50, cu titluri multe și coșurile sunt pline ochi de bunătăți. Dacă e să vorbim de o bucurie și mai mare pentru cititori, atunci să spun și de faptul că, din când în când, pe lângă reduceri mari, transportul este gratuit. Știu că acum se bucură și mai tare cititorul. Sunt zile în care pe site găsești cărți cu prețul redus și cu 75%. Boierie! Și în această situație, ca să nu te simți vinovată îți spui ”Îmi fac singură un cadou de ziua mea, de Moș Nicolae, de Moș Crăciun, de An Nou etc” – este cel mai frumos mod în care să nu regreți păcatul cumpărării de cărți, cât mai multe cărți.

Libris te vrea zilnic pe site. Azi au avut 30 de comenzi cu 100% reducere. Ce bucurie pe cei care au primit comenzile gratuit acasă, prin curier. Au și ei oferte tare bune, iar pentru comenzile de minim 50 lei, transportul este gratuit. Am păcătuit de atâtea ori cu ofertele Libris!

Reduceri mari, prețuri minime. Sună bine preț de 5 lei pentru  o carte? Unde găsești astfel de reduceri? Pe TargulCartii.ro au oferte irezistibile tot mai des, iar ispita este din ce în ce mai mare. Vor mai fi și alte oferte care te vor determina să cedezi ispitei literare. Îți plac romanele de la Polirom sau din colecția Raftul Denisei? Stai cu ochii pe site. Ca să fii sigură că nu ratezi nicio ofertă, abonează-te la newsletter și primești toate reducerile pe mail.

Libmag te antrenează pentru Black Friday. Cum cu cărți pentru care plătești doar 10 lei. Și asta nu este tot, să știi. Tot la ei găsești  și bucurii literare cu reducere de până la 90%. Și nici nu e Black Friday!

Ce de cărți poți cumpăra cu ajutorul reducerilor din mediul online! Cumperi mai multe cărți, cu mai puțini bani și citești mai mult doar atunci când ai timp pentru cărțile din bibliotecă și nu te va ispiti nimic altceva, când vei reuși să-ți ții în frâu dorința de a mai plasa o comandă cu zeci de cărți – că doar era oferta mult prea bună.

Cumpără, citește, iubește, bucură-te!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.