Bad Romance, Heather Demetrios – Recenzie

 Bad Romance îmi amintește de melodia cu același nume – un hit care a tot fost fredonat o perioadă, dar mereu spunem că e doar un cântec, sunt doar versuri despre cazuri izolate și rare povești de iubire, care fac mai mult rău decât bine. Și normal,nouă nu ni se poate întâmpla niciodată o așa anomalie, nu-i așa?

Bad Romance, Heather Demetrios este cea mai reală, cea mai verosimilă poveste despre fața nevăzută a iubirii, despre partea întunecată a acestui sentiment. Nu am simțit nimic forțat în această poveste, nu am simțit că această carte nu este după un caz real 100%. Nu am simțit o clipă că răul din această poveste este doar povestea dintr-o carte – cu happy end, dar până la fericire.. este cale lungă, dureroasă și plină de provocări, certuri, dorința interioară de a pune punct, teamă, amenințări și realitatea care poate deveni oricând cenușa.

Iubirea poate fi o frânghie, dar pe care nu te poți agăța la nesfârșit, este un motiv de bucurie, o schimbare, o motivație – de a suporta conviețuirea cu părinții neînțelegători, de a trece rapid peste un episod dramatic, în care ai atentat asupra propriei vieți.

Grace și Gavin sunt în antiteză. Ea dansează după cum îi cântă Roy, el are alături părinți de milioane. Ea vede în el salvarea ei, el  are nevoie doar de ea pentru a nu se mai gândi la drumul fără de întoarcere, la răul care nu mai poate fi schimbat. Amândoi spun că se iubesc, vor să se convingă pe ei de un lucru: că vor fi mereu împreună, mereu fericiți doar pentru că sunt unul lângă altul.

La începutul ei, iubirea dintre Grace și Gavin nu prezintă niciun simptom de boală, de anormalitate sau anomalie. Dar fiecare caracteristică apare treptat, se instalează subtil, întotdeauna ca motivație a iubirii, ca dovadă a prezenței iubirii pe care Gavin o simte pentru Grace.

Bad Romance – reversul iubirii

Poate iubirea să distrugă? Poate iubirea să facă rău? Iubirea poate împiedica fericirea și liniștea să facă parte din viața celui care iubește? Adevărul este că dacă nu ești fericit, nu te simți împlinit, ci doar te târâi, în numele iubirii – ce scârțâie, iubirea asta este egoistă, folosită doar ca un colac de salvare.

Relația dintre Grace și Gavin este salvatoare pentru amândoi, în primă fază. Când Grace îl cunoaște pe Gavin, acesta tocmai era părăsit și a reușit să atragă atenția tuturor asupra lui. Era cel mai râvnit băiat, cel mai cel, dar aparențele înșeală de cele mai multe ori.

Cum poți să părăsești un băiat ca și Gavin, se întreba Grace, dar nu a știut niciodată ce o așteaptă dacă dorința dea avea o relație cu acesta i se va împlini. Ai grijă ce îți dorești că s-ar putea să se întâmple și să te gândești apoi că tare naivă ai putut fi. Și-a zis vreo două de bine Grace – după ce s-a dat bine cu capul de sus. Sau a fost dată cu capul de realitatea crudă, pe care a tot refuzat să o vadă. Tot pățitul e priceput, dar ea avea o relație cu rock starul Gavin, cine mai era ca ea?

Iubirea salvează, vindecă, transformă, produce minuni și miracole în viața oricui. Iubirea ajută și schimbă tot până în momentul în care duci totul la extremă – când iubirea devine arma care provoacă rău, rănește, dezbină, îmbolnăvește. sugrumă, ucide bucuria și fericirea.

Relația dintre Grace și Gavin și iubirea care îi unește, dar care nu mai este un sentiment al fericirii, ci al terorii,al durerii și nefericirii, al fricii și al bolii, devine prăpastia care o amenință mereu pe Grace. Gândul că Gavin are nevoie de ajutor pentru a se vindeca, o determină pe Grace să-i rămână alături – chiar dacă știe că nu vor ajunge departe împreună, că relația dintre ei este o bombă cu ceas, un abis în care riscă amândoi să se piardă.

Bad Romance- iubirea e oarbă

Orb nu e cel care nu vede, ci cel care nu vrea să vadă. Iar Grace nu prea vrea să vadă. Ba mai mult se consideră vinovată pentru ieșirile nervoase ale lui Gave, pentru fiecare cuvânt urât,pentru fiecare scenă de gelozie, ea se consideră singura vinovată. Grace are atitudinea și reacțiile perfecte. Pentru ca iubitul rocker să-i găsească rapid slăbiciunea și să știe unde trebuie să aplice intimidarea și ce anume trebuie să spună sau să facă pentru a obține ceea ce își dorește de la Grace.

Pe parcursul lecturii, mă tot întrebat de ce mi-e atât de greu să citesc acest roman? Și-apoi am primit răspunsul ascuns mult prea bine în sufletul meu. Am trecut și eu prin asta, am trăit și eu o astfel de poveste de iubire, am fost și eu amenințată, nefericită și în prăpastie. Iar lectura acestei cărți mi-a adus aminte de fiecare zi petrecută în labirintul nefericirii, încorsetată de iubirea care mă voia la pământ.

Roy, așa nenorocit cum este, are parte de un moment de bunăvoință, câteva clipe în care a văzut realitatea din povestea de iubire a fetei vitrege. Și mi-a plăcut că a avertizat-o, că i-a vorbit, scurt și la obiect despre consecințele unei astfel de relații,  cu un astfel de băiat.

Nu mi-a plăcut deloc atitudinea mamei față de Grace. Deși am înțeles că se comporta așa mânată de teama soțului, deși am înțeles că și ea suferă în tăcere, nu am reușit să pricep de ce a mai pus și ea sare pe rănile fiicei. Dacă Roy o tot folosea, de ce oare nu era ea mai înțelegătoare, mai permisivă? Pentru liniștea ei și pentru Roy, dar la Grace oare când s-ar fi gândit?

Povestea lui Grace și toată situația familială s-ar putea reduce doar la o singură propoziție: Cum să dai din lac în puț. Îți spune Gace în Romance, Heather Demetrios. Relația cu Gave este un refugiu, este nevoia ei de a se desprinde de realitatea de acasă, dorința ei de a avea și ea alături o familie înțelegătoare, este strigătul interior de ajutor, urletul mut că nu mai poate, că nu mai rezistă, că trebuie să găsească o cale spre eliberare și libertate.

Romance, Heather Demetrios este despre puterea interioară a fiecăruia, despre reacție, despre puterea de a fi sincer, deschis și onest cu sine – mai apoi cu ceilalți, despre nevoia de libertate, nevoia de a fi persoana care ești cu adevărat, nu cea care ți se dictează să fii.

Iubirea este libertate, este încredere, este sprijin. Iubirea nu te schimbă, nu-ți cere dovezi, nu cere să te schimbi, să fii într-un anumit fel.

Când paharul se umple, dă pe afară și nu mai ai cum să te ascunzi!

A fost nevoie de tot ce-a trăit Grace, de tot ce i-a spus Gave, de cum a făcut-o să se simtă, de modul lui obsesiv de a iubi, de modul lui bolnav de a iubi. A fost nevoie de durere,suferință și lacrimi. A fost nevoie să ajungă la un punct în care să-și spună că nu mai poate, că asta nu e iubire, că suferința ei nu însemnă salvarea lui,ci siguranța că nu ea nu-l va părăsi, iar prin pericolele la care se tot expunea Gave, obținea siguranța că iubita lui va rămâne doar a lui.

Bad Romance este un roman dureros. Este precum acel cadou pe care îl primești, dar mintea ta te tot face să te întrebi ”Ghici ce-i în cutie”. E de citit și gândit la tot ce ne dăruiește viața. Dar și ce anume dorim să trăim și să păstrăm în viața noastră.

Iubire. Care e prețul?!

O poveste de iubire, o relație te poate ajuta să-ți dorești salvarea, schimbarea, binele cel mai înalt, dar niciodată nu poate face treaba în locul tău. Degeaba își dorește altul să te ajute, dacă tu nu faci nimic, doar aștepți ca celălalt să facă, celălalt să tragă, să muncească. Și cel ce se vrea salvat ce face? Doar așteaptă ca efortul altuia sădea roade, doar așteaptă compromis după compromis, să i se accepte toate fazele, ieșirile și răbufnirile? Când salvatul vrea să se ridice.. doborând pe celălalt, când bolnavul se folosește de boală pentru a răni, jigni, folosi pe cel de alături, NU vorbim de IUBIRE, ci de altceva. Vorbim de un salvator prins într-o menghină și șantajat cât se poate de mult.

Romance, Heather Demetrios este un semnal de alarmă, îți arată toate semnalele unei relații toxice, indiciile unei iubiri care te trage în jos, care te înfundă, nu te ajută să te descoperi. Este povestea care-ți arată clar cât de departe se poate ajunge (sens negativ, total greșit) în numele iubirii.

Romance, Heather Demetrios sau cum să știi unde a reușit iubirea să-ți acopere ochii, până unde poți accepta, ce compromisuri vrei să faci, astfel încât să nu uiți de tine.

Romance, Heather Demetrios sau până unde să oferi ajutorul fără să îți faci rău, până unde poți ajuta fără să îți dăuneze și fără să-ți faci țăndări stima de sine.

Bad Romance – chiar și fericirea cere atenție

Mulțumesc pentru oportunitatea de a citi acest roman extrem de interesant, care merită atenția și timpul cititorului! Bad Romance, Heather Demetrios a apărut la Editura Herg Benet și poate fi achiziționat din librăriile fizice din toată țara sau online de pe Libris și Cartepdia.

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.