Pasiunea pentru lectură și cum să citești mai mult

 Pasiunea  pentru lectură, m-a făcut să mă  tot ”plimb” agale prin lumea cărților, am cunoscut oameni simpli, cu aceeași pasiune. Am intrat în contact cu persoane care sunt ”bloggeri de carte”, care scriu, care citesc, dar care și dăruiesc (cumva) pasiunea asta tuturor. Am intrat în contact și cu autori români contemporani – pe care am reușit să-i descopăr prin cărțile lor.  Iar dacă am dorit mai mult, să aflu și mai mult, să descopăr cum este omul din spatele unei etichete – cea de autor,  am continuat călătoria prin sufletul omului care a scris cartea – ce a reușit să mă atragă încă de la al doilea paragraf.

Dacă sunt blogger de carte, să nu crezi că am citit toate cărțile autorilor români. Să nu crezi nici faptul că m-a fascinat tot ce am citit, dar am citit, mi-am spus părerea, port respect omului care a scris-o și atât.

Pasiunea pentru lectură – descoperire și asumare

Citește orice gen – ca să-ți descoperi genul literar preferat. Eu nu spun niciodată niciodată. Nu spun că nu voi citi niciodată un anumit autor, o anumită categorie de roman, un anume autor. Păi cum altfel aș putea afla ceea ce mă interesează? Ce te-ar putea interesa pe tine ca cititor? Foarte simplu: să te descoperi pe tine, să afli cine ești, cum ești, ce îți place și ce nu.

Dacă nu ai mult timp pentru lectură. Lipsa timpului e marea problemă cititorilor, nu doar a unui, ci a majorității. În cazul acesta poți citi câte 30 de minute. Începe cu lectura unor cărți ușurele – aceste cărți au până în 250 de pagini, dar nu numai atât, să știi. Cărțile ușurele sunt cele care te pot prinde în mreje foarte ușor – atât de ușor că uiți să te oprești din lectură și vei întârzia multe minute pauza ta de lectură. Chiar dacă vei citi mult mai multe minute, chiar  dacă vei întârzia masa de prânz, chiar dacă ai întârziat la întâlnire, dacă nu ți-ai trezit copilul și nu l-ai pus la scris, vei avea o bucurie interioară imensă. Și vei pricepe că NU se întâmplă nimic dacă ai alocat mai mult din timpul tău lecturii.

Pasiunea pentru lectură – exercițiu și instigare la lectură

Citește în fiecare zi. Fă asta chiar dacă nu ai timp. Pasiunea – oricare ar fi ea, are nevoie să fie ”hrănită” zi de zi. În fiecare zi găsești cărți noi pe care ai vrea să le citești, așa-i? Dacă vrei, dacă tot adaugi cărți pe lista de lectură, înseamnă că îți cultivi pasiunea aceasta, presari semințele. Semințele nu au cum să rodească dacă NU le faci să arate rodul lor. Nu ai cum să citești mai mult, nu ai cum să culegi roadele dorinței de a citi mai mult…. dacă faci asta efectiv: citește!. Poate fi vorba de citit mai mult în fiecare zi, mai multe pagini  sau să-ți schimbi obiceiurile de lectură. Nu ai cum să citești mai mult dacă ții o carte necitită pe noptieră jumătate de an.

Ideile altora dai naștere propriilor idei. Fiecare are propriul plan atunci când își dorește să reușească. Atunci când vrei să citești mai mult, nu toate ideile vor funcționa și pentru tine, dar numai încercând vezi ce rezonează cu tine, ce plan nu dă niciun fel de roade, dar și ce idei personalizate – pentru stilul tău de viață poți obține din tot ce-ai aplicat.

Genul preferat nu te definește întotdeauna

Nu cred că ”spune-mi ce citești ca să-ți spun cine ești” ar trebui să ne definească. Asta e doar o etichetare în care, personal, nu mă regăsesc și nu mă recunosc.

Spune-mi ce citești ca să-ți spun dacă reușești. Știu cum este să vrei să citești, să te așezi comod, dar să nu poți citi – pentru că nu te ”prinde” deloc povestea. Nu te îndemn să renunți la ideea de a petrece timp citind, nici măcar nu-ți spun să renunți la carte. Te îndemn doar să ai răbdare, să citești în continuare. Începutul cărților este incomod uneori, dar vei ajunge și la pagina în care totul se va transforma total. Merită să citești continuu ca să ajungi la pagina care îți va pune inima pe jar – chiar dacă se va întâmpla asta fix la ultima pagină. Așteaptă-te ca inima să înceapă să-ți bată mai tare chiar în mijlocul frazei.

Pasiunea pentru lectură – reguli personale

Azi citesc X număr de pagini. S-ar putea să funcționeze perfect pentru tine. Într-o zi nu vei reuși să citești atât cât ți-ai fi dorit, dar a doua zi vei recupera, poate chiar vei citi mai mult decât în ultimele trei zile. Poate chiar termini un ”monstru de carte”.

Nu renunța la pasiunea pentru lectură chiar dacă nu ai timp.  Fură timp din timpul tău pentru lectură. Uite, ce crezi? Eu mi-am propus să citesc și să nu scriu azi pe blog. Dar scriu – cine e vinovat pentru asta știu prea bine, dar nu provocarea de a scrie, ci bucuria din suflet și acordul lui vehement..m-au ajutat să scriu paragraf după paragraf, să împart cu tine aceste idei, această bucurie pe care mi-o oferă lectura și scrisul.

Capătă dexteritate la citit. Oare dexteritate se cheamă acțiunea de a citi mai repede? Nu știu exact, dar vei înțelege imediat ceea ce vreau să  evidențiez. Nu toți putem citi foarte repede o carte, nu toți citim peste 100 de pagini pe oră. Rapiditatea cu care lecturezi ține de mai mulți factori personali, dar și externi. Depinde foarte mult de ritmul personal, dar și de numărul de pagini, de cât de repede evadezi în poveste, de fontul cu care este scris textul.

Lectura nu este o competiție, ci o plăcere!

Fiecare cititor are propriile trucuri pentru a citi mai mult – dacă chiar vrea asta, va găsi propriile modalități, fără să transforme lectura într-un cross sau într-o competiție. Dacă devine doar o activitate competițională, atunci dispare plăcerea lecturii, iar asta îi anulează scopul. Și fiindcă vorbim de idei și ponturi, mai spun doar atât.

Citește orice, oricând, oricum. Numai citește. Nu te opri din citit

Lectura în paralel. O aplic și eu, dar nu mereu. Și nici prea des. Depinde foarte mult de starea mea interioară și de genurile literare din care fac parte romanele respective. Atunci când aleg lectura în paralel, am grijă ca romanele să facă parte din genuri literare diferite – așa reduc la minim șansele să încurc acțiunea, personajele sau numele acestora.

Scopul scuză mijloacele, dar nu se aplică și-n pasiunea pentru lectură. Nu atât de mult, adică.  Gândește-te că tu măcar citești, în timp ce alții nu o fac deloc. Mult sau puțin, măcar citești. Dacă e doar pentru a adăuga  titluri ca fiind citite, dacă e doar pentru a avea un număr cât mai mare, mai bine nu. Eu mă bucur că citesc și mult, dar și puțin. Așa cum mă bucur că am scris acum, deși am zis că nu o să scriu.

Concluzia: Pasiunea nu ține cont de planuri, de ceea ce spui, ci de ceea ce simți. Pasiunea nu este conturată de vorbe, ci de ceea ce vine din interiorul tău – chiar și atunci când nu vrei sau nu te aștepți.

Revin și cu alte sugestii simple care să fie de ajutor dacă (și tu) vrei să citești mai mult. Dar nu uita, lectura e o pasiune, nu o competiție – poți fi într-o singură competiție, chiar și atunci când vine vorba de lectură, fii într-o continuă competiție cu tine!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments



Dana
8 iunie 2019 at 10:43 PM

Un articol, dar și un îndemn care îmi place mult de tot! 😍



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.