Despre mine printre cărți: Unde găsești clișeul? Nu doar în cărți, ci și la sărbătorile dragi, iar asta le știrbește frumusețea

Ceea ce s-a dorit o postare pe Facebook, pe pagină, sub forma unui gând bun, s-a transformat într-o adevărată opinie despre ceea ce eu numesc ”clișeul festiv”.  Și dacă tot îmi place să scriu, dar mi-e greu să mă opresc din pictat cuvinte și emoții, zic să nu-mi înfrânez dorul descris. Articolul acesta este o opinie personală, nu e un atac la persoană, o descurajare sau un mod de a certa sau a judeca – nu am eu treabă. Prin articolul acesta vreau doar să-mi spun punctul de vedere. Tratează-l ca pe o scrisoare de suflet, pentru suflet – deși nu vreau să schimb lumea, căci în fiecare stă schimbarea de care are nevoie țara asta. Nu e nevoie să susții, să aprobi sau să contești ceva.

 Îmi plac mult sărbătorile de iarnă. Sărbătorile înseamnă magie, emoție, zâmbet, bucurie, familie, căldură , suflet și timp petrecut cu cei dragi. Asta înseamnă pentru mine, dincolo de tenta comercială pe care a căpătat-o orice sărbătoare. Dacă tenta comercială o accept mai ușor, în ceea ce privește sărbătorile, tare greu mă împac eu cu trendurile.Trendurile de sărbători nu țin doar de haine, daruri sau cărți, ci, mai nou,țin și de oameni. De ceva ani, mulți, tot auzi pe la colțuri despre asta – eu am numit asta un clișeu festiv.


”Să fim mai buni, mai iubitori, mai iertători, mai înțelegători”..
că doar sunt sărbătorile. Mai scriam eu în anii trecuți, tot pe aici prin grădina Facebook, tot despre treaba asta. Nu mă înțelege greșit, nu am nimic cu bunătatea, umanitatea, sufletul, blândețea.iertarea, înțelegerea. NU! Departe de mine acest gând! Și cred că ai sesizat un lucru, chiar dacă promovez lectura, cărțile, NU uit de viață și pledez pentru toate, postez despre viață și tot ce înseamnă ea, scriu pe blog despre viață și ce-am trăit, despre emoții, bucurii și tot ce poate fi o lecție de viață, din viață, nu din cărți.

Ceea ce nu înțeleg eu.. DE CE trebuie să fim buni doar de sărbători? De ce trebuie să fim oameni doar de Crăciun? De ce să iertăm doar până la Anul Nou? De ce toate astea se întâmplă doar de sărbători?

După sărbători nu mai este viață? După Crăciun nu mai avem suflet? După Anul Nou ne transformăm în fiare insensibile -ce pot mușca din ceilalți fără milă? De ce de sărbători trebuie să fim cumva,iar după ce trec toate, să fim altcumva? Știi ce înseamnă asta sau cum o văd eu?

Vrem sau nu, trebuie să acceptăm că toți suntem cu două fețe, cel puțin. Nu sări și nu arunca, dar asta reiese din treaba asta. Dacă de sărbători suntem buni, iar după ele putem fi oricum, dar musai de sărbători, să fim mai buni, înseamnă că fiecare din noi, are două fețe.

Înțeleg pentru ce se pledează, ce se vrea evidențiat prin axioma asta vitală, dar nu e formulată corect deloc. Să sune a îndemn, dar ceva care să continue întotdeauna, să nu existe întreruperi,să nu se folosească de sărbători pentru a sensibiliza. Sărbătorile sunt pentru a continua să faci lucruri care să-ți încânte inima, așa cum ai făcut din februarie până în noiembrie.

Ca să fii bun, ca să fii iertător, iubitor, blând.. NU trebuie să fie neapărat sărbătoare, nu e nevoie de niciun eveniment, Zi Națională sau Internațională. Da, fii bun și de zile importante, de sărbători. Dar NU doar atunci.

Tu fii BUN mereu, fii bun – pentru că așa ești tu întotdeauna, cu sau fără motiv! Fii bun pentru că bună îți va fi răsplata, fii înțelegător și iubitor pentru că vei fi răsplătit pentru asta și pentru toată iubirea, iertarea. bunătatea, ajutorul dăruit, mângâierea și îmbrățișarea oferită. Vei primi înzecit pentru orice cuvânt, orice vorbă bună,orice sfat, orice soluție. Pentru toate dovezile de bunătate, răsplata va apărea, dar nu o aștepta de la oameni – ca să nu fii dezamăgit

Să spun și o poveste adevărată.

Zilele trecute mi-a scris cineva. Mi-a cerut un sfat într-o anumită situație. M-am bucurat că am putut fi de ajutor.Și voi fi mereu bucuroasă să ofer vorbe bune și sugestii.  Nimic neobișnuit până acum în povestea asta,nu? După ce am terminat ”sesiunea de help”, persoana în cauză, nu a fost mulțumită cu atât.. a mai avut o dorință – mi-a mai dat o temă, căci nu a fost suficient.. așa m-am simțit: că nu a fost suficient cât am făcut, că mereu e nevoie de mai mult, iar asta m-a întristat foarte tare. Ceea ce vreau să se înțeleagă este că, eu ajut, dar nu fac munca altora, ajut, dar nu voi vorbi eu în numele nimănui. Nu îmi era greu să scriu, dar dacă eu scriam, celălalt copia textul meu, îl trimitea și aștepta să se producă minunea. Toate astea fără pic de străduință. Ne place să primim totul, dar uneori, e nevoie să mai depunem și noi puțin. 

Concluzia? Primim,  dar ce facem cu ceea ce primim? Primim multe,dar habar nu avem ce să facem cu darurile primite de la viață – și mai trist cănu mulțumim pentru nimic – poate doar după ce ni se atrage atenția subtil că nu am fost recunoscători.

Deci, cum e treaba aia cu fii bun de sărbători? De multe ori am fost bună – nu doar de sărbători, dar s-a profitat din plin… Pentru că… doar nu moare nimeni. Nu e vorba, în cazul meu, de murit sau de răutate, dar nu se poate să ceri altcuiva să facă și munca lui și munca ta.Viața îți dă, dar trebuie să faci și tu ceva. Te ajută Universul, dar tu nu faci nimic? Știi cum e? Degeaba te ajută cineva, dacă tu nu-ți faci partea.Dacă lași lucrurile pe jumătate făcute (de alții), nu te aștepta să obții rezultatul favorabil sau cel dorit de tine.

Fii bun mereu, nu doar pentru că vin sărbătorile!Fă bine, dăruiește ca să primești și muncește și tu – dacă vrei dorințele și visele tale mărețe transformate în realitate.

Bunătatea, iubirea, omenia, iertarea,ajutorul, înțelegerea și restul NU țin de sărbători. de zile și evenimente.Toate te fac un om mai bun în fiecare zi ale anului. Bunătatea, iertarea și ajutorul te ajută să transformi o zi banală într-o sărbătoare.

Sărbători magice în care să înveți să FII TU în orice zi și în care să sărbătorești tot ce înseamnă viața ta!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.