Habar nu ai ce te așteaptă, dar merită să trăiești intens fiecare clipă: O dată pentru totdeauna, Judith McNaught – Miron (colaborare TargulCartii.ro)

Până să mă apuc de citit ceva scris de Judith McNaught, au existat câteva prietene care, neștiind cum anume să mă motive să îi dau o șansă, se tot ofereau să-mi facă lista de lectură din fiecare lună, dar nici așa nu a mers. Îmi plac mult recomandările, țin mereu cont de ele, dar în cazul de față a durat puțin, nu din rea voință, ci pentru că mereu existau alte priorități literare.

Și când am început să citesc O dată pentru totdeauna – prima carte dintr-o serie din care face parte și romanul Ceva minunat, dar și Aproape de cer – despre continuări mi s-a spus că le voi adora, că sunt absolut fantastice și nu care cumva să le ratez. Promit să le citesc și să nu le uit în bibliotecă.

Dacă e să mă gândesc la titlul cărții, fără să citesc nimic din poveste, m-aș fi gândit la o situație limită, la o situație care necesita rezolvare o dată pentru totdeauna, iar o astfel de traiectorie ar fi plasat cartea într-o altă categorie, dar având în vedere că este scrisă de Judith McNaught, romantismul abundă în această poveste interesantă. Dacă e romantism, atunci !O dată pentru totdeauna” duce spre o poveste de iubire, spre un final fericit și spre împlinirea unui destin. O dată pentru totdeauna, Judith McNaught este certitudinea că fericirea și iubirea poate întârzia în viața unora, dar niciodată nu uită pe nimeni.

O dată pentru totdeauna, Judith McNaught îți dăruiește speranță, acel strop de lumină, încredere. Cartea asta schimbă cumva perspectiva celor care au trăit cu impresia că fericirea nu e pentru ei, că nu s-a găsit și nu se va găsi formula potrivită pentru ca lor să le fie bine.

Romanul
O dată pentru totdeauna, Judith McNaught apărut la editura Miron este un semn clar a împlinirii. Spune simplu și clar un adevăr în care credem cu toții la un moment dat: fiecare are un suflet pereche, fiecare s-a născut având perechea lui, povestea lui de iubire. Doar trebuie să crezi, să știi că meriți și să nu uiți că poți primi chiar atunci când nu mai ai niciun fel de așteptare.

Se spune că prima dragoste nu se uită și că prima… e și ultima. Nu aș zice, dar știu că fiecare are dreptul la fericire și iubire, fiecare are dreptul să dăruiască și să primească, iar atunci când nu mai aștepți și nu mai crezi nici măcar în minuni, imposibilul devine posibil, lucruri care păreau de nerezolvat, frici și toate gândurile și scenariile se topesc precum zăpadă, căci odată și odată tot se așează lucrurile – o dată pentru totdeauna.

Ceea ce nu i s-a spus Victoriei.. este că,, până să-l sărute pe Făt-Frumos Jason, e nevoie să treacă prin fel de fel de provocări, să dea nas în nas cu refuzul categoric al șarmantului viitor soț, să-i simtă vehemența cu care îi spune că nu o vrea în casa și în viața lui. Nu i-a zis nimeni că dragostea e surprinzătoare, că o poate lua pe nepregătite, că uneori, până la esența ei, e nevoie să se lovească de aparența dureroasă. Nu i-a zis nimeni, dar bănuia, că mutarea și o nouă casă îi vor schimba atât de radical viața.

Toate se întâmplă cu o așa rapiditate, încât Victoria nu are timp să gândească, să decidă sau să reacționeze – totuși are momente în care vrea să părăsească casa noii sale familii – pe motivul neacceptării ei acolo de către Jason cel irezistibil.

De cele mai multe ori sperie necunoscutul, dar și ideea că viața se poate schimba într-o singură fracțiune de secundă – valul schimbării te poate surprinde, te poate năuci, poate schimba întregul scenariu din viața ta/ De foarte multe ori – ca să nu spun că în majoritatea cazurilor, dorințele se împlinesc, dar nu urmează calea simplă, calea intuită de noi și nu se așează lucrurile perfect – nu așa perfect și simplu cum ne-am dori noi. Uneori întârzie rezultatul favorabil, iar asta poate duce la descurajare și dezamăgire – sentimente pe care o tot încearcă pe Victoria pe parcursul întregii povești.

De la dragoste la ură și înapoi, nu este decât un pas jumătate, iar acești pași îi tot fac amândoi. Dar Victoria este exemplul că poate face față oricărui bărbat încăpățânat precum Jason. Toate peripețiile acestui cuplu delicios sunt pline de umor, de suspans, de durere, îngrijorare și speranță. Trec prin multe teste, le este pusă la încercare și răbdarea, liniștea, dar și iubirea evidența ce le unește sufletele. Când accepta ea, el o supăra. Când

Nu e orb mai mare decât cel care nu vrea să vadă. Ei au refuzat să accepte tot ce simt unul pentru celălalt, au refuzat să se asculte unul pe altul, dar chiar și pe sine s-au redus la tăcere. Rezultatul? Năbădăi și iubire. Și multe momente cu râs în hohote la o oră extrem de matinală – cartea asta m-a făcut să mă trezesc înainte de ora cinci dimineața. Și mi-a dăruit o stare de foarte bine întreaga zi.

O dată pentru totdeauna, Judith McNaught este un un roman plin de iubire, cu multe clipe emoționante, cu multe ocazii în care mi-am adresat întrebări și-am ridicat din sprâncene, cu multe scene intense, dar niciun moment nu mi s-a părut exagerat – în afară de încăpățânarea personajelor și atitudinea jucăușa a unchiului Charles, care a jucat rolul unchiului înțelept, dar și al copil mic pus pe șotii. Știi genul de copil care își dorește foarte mult ceva de la cei din familie? Ei bine, da! E acel copil care e dispus să se dea peste cap pentru a reuși ceea ce și-a propus. Dacă un țânc obține o zi liberă de la grădiniță, Charles reușește să se îmbolnăvească instant și obține promisiunea că Victoria și Jason se vor căsători – un fel de dorință pe patul de moarte. Doar că moare plictiseala și orice urmă de boală. E pus pe fapte mari bătrânul și mi-a plăcut că nu s-a dat în lături de la nimic până nu a reușit.

Poate oare iubirea să schimbe un om? Poate acest sentiment nobil să îmblânzească inima unui dur care trăiește cu impresia că deține controlul, că poate face orice după bunul plac sau că poate răni ca să-și arate puterea și să-și ascundă adevăratele emoții și trăiri interioare? Poate iubirea să aducă magia și miracolul transformării în viața unui bărbat periculos de frumos?

În O dată pentru totdeauna, Judith McNaught  iubirea poate totul, iubirea schimbă totul și să transforme total suflete și vieți. Poate chiar și să devină ”irezistibilă” – aceeași iubire, da ca să nu-i reziste nimeni. Indiferent de nume și rang social.

Cine este acest Jason și ce legătură este între el și Charles? Este o legătură strânsă, dar nelegitimă, neconcretizată și lipsită de dovezi scrise, negru pe alb. Există un secret bine închis în sufletul bătrânului simpatic, dar până la final totul se descoperă – este unul din ingredientele surpriză ale poveștii – care merită citită, trăită alături de personaje.

Poți întâlni și simți fiorii iubirii chiar și după ce trăiești o tragedie – eveniment care îți răpește tot ce e mai frumos și valoros pe lume? Există durere mai mare decât aceasta pe care o simte Victoria. Da, există, dar nu este la aceeași intensitate. Se numește respingere.

Deși este un om dur și puternic, copilăria lui Jason nu a fost nicio secundă frumoasă sau roz. A fost chinuit în perioada în care trebui să crească și să se dezvolte frumos. Iar tinerețea l-a împins spre o poveste tristă, spre o iubire de suprafață – din care a rezultat un copil. De mama copilului s-a auzit imediat ce a decis să fugă după avere și bogăție. Plata a fost mare și nedreaptă, căci a plătit și copilul pentru greșelile mamei. Jason a rămas să-și lingă rănile în tăcere – chiar dacă își putea permite și avea orice femeie voia.

O dată pentru totdeauna, Judith McNaught este un nou început pentru Victoria, dar și pentru Jason. Te mai minunezi încă de cât de frumos le aranjează viața pentru cei care cred și vor să o ia de la început? Pe mine nu, căci viața mi-a fost mereu surprinzătoare! Pentru amândoi este totul posibil și nimic nu le stă în cale – piedici există, apar și speră să schimbe decizii luate deja cu sufletul. Oare vor reuși?

”Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”m dar nu Victoria și Jason, dar nu în acest roman, căci O dată pentru totdeauna, Judith McNaught surprinde până la capăt și te ține în tensiune și suspans (mereu în creștere) până la ultima pagină.

Dacă merită? Cu siguranță! Să nu ai nici măcar un dubiu că va fi pe placul tău – nici prea prea, nici foarte foarte – la dulcegării mă refer, desigur! Dacă te-am făcut curioasă și vrei să trăiești intens cele 512 pagini, atunci îți recomand să nu eziți.

Intră pe site-ul TargulCartii.ro pentru a descoperi oferte de nerefuzat, chiar și cărți scrise de minunata Judith McNaught!

Mulțumesc din suflet, TargulCartii. ro pentru o altă poveste care mi-a ajuns la suflet! Cartea O dată pentru totdeauna o găsești aici.

Lectură plăcută!

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.