I.R.En, Sandra Coroian – Editura Quantum Publishers

I.R.En, Sandra Coroian este o poveste altfel. Fie te prinde, fie nu te va captiva – asta din diverse motive. Nu sunt la prima întâlnire cu autoarea Sandra Coroian, iar Aviatoarea poate să confirme acest adevăr. Totuși, în cazul cărții de debut I.R.En. lucrurile stau puțin altfel. Cum altfel? M-am ferit de cartea aceasta ca ăl negru de tămâie, nu pentru că ar fi o carte mai puțin bună, nu pentru că nu ar scrie bine autoarea, ci pentru că este o carte SF. Da, și Aviatoarea tot SF a fost, dar de data aceasta mi-a fost teamă că voi pătrunde într-o carte-labirint din care nu voi mai putea ieși. Mi-a fost teamă – poate nefondat, că nu aș înțelege cartea și nici genul acesta de romane. Mi-a fost teamă de un singur lucru, de fapt: ca nu care cumva să îmi doresc din tot sufletul meu să nu mă mai ating în viața mea de acest gen de carte.

I.R.En – povestea care surprinde

Și înainte să mi se atragă atenția că nu știu cu ce se ”mănâncă” cărțile SF, am să spun eu asta: chiar nu știu cu ce se asezonează, căci nu e punctul meu literar forte, nu apreciez acest gen, nu mă atrage prea tare să aflu despre roboți și alte minunății de acest gen. Cu toate astea, teama mea în privința romanului I.R.En, Sadra Coroian, a fost nefondată, adică nu a fost chiar de speriat – Sandra, nu cartea mi-a dat cea mai mare panică, ci genul literar. Și nu, nu ai fost, nu ești și nici nu vei fi singura ”pățită” la mine. Cu toate cărțile SF voi avea o ”problemă”. Chiar aștept încă o carte SF care să-mi schimbe concepția despre această categorie de romane.

Nu sunt deloc obișnuită cu fenomenele de domeniul science fiction,dar I.R.En, Sadra Coroian m-a surprins plăcut în mrejele unei povești interesante, ce nu m-a lăsat până nu mi-am adresat anumite întrebări despre un viitor 100% controlat de tehnologie.

Era în care vei fi mereu controlat e aproape

Într-o lume în care totul pare sub control, totul pare în regulă, totul este conform adevărului pe care-l cunoști de când te știi, fisurile și falsitatea sunt la ordinea zilei – mai bine spus, la orice pas, căci timpul nu prea mai ține cont de ore, ci doar este controlat de cei care ar fi trebuit să asigure starea de bine și siguranța.

Într-o lume modernă nu se ține cont de adevăr, de oameni, de perfecțiune, de siguranță sau încredere. Lumea modernă în care trăiește Cehel și Jason nu există nimic mai important decât supraviețuirea și lupta pe care trebuie să o duci neîncetat pentru a reuși asta. În lumea nouă adusă în fața cititorilor de către Sandra Coroian, poți fi foarte ușor atras în cursă și păcălit, ești mereu în tensiune, mereu nesigur, întotdeauna cu ochii în patru.

Dacă Cehel crede în dreptatea celor din jur, în doar două posibilități, în intențiile bune ale celor care o înconjoară, Jason știe prea bine că totul e doar un joc manevrat după bunul plac al celor care conduc, știe că nimic din ce știu toți, nu este adevărat, că totul este o imagine perfectă a minciunii.

Nici în momentul în care Cehel vede că Jason pleacă cu o altă persoană, nu crede nicio secundă în jocurile murdare ale sistemului. Ea știe doar că nu ai voie să încalci niciodată codurile, dar nu bănuiește nicio clipă ce se întâmplă dincolo de ce se vede. Poate că Jason descoperă fiecare minciună, fiecare joc murdar, fiecare rău pe care îl face sistemul, dar oare va reuși să o țină departe pe Cehel de tot acest pericol?

Cehel trăiește după modul în care știe și i se impune să își ducă viața, dar pentru partenerul ei, rutina și regulile sunt o corvoadă. Nu acceptă sub nicio formă nici cele cinci coduri, nici cei cinci Superiori și nici sistemul ”I.R.En”. Fiecare îndoială a lui, fiecare pas pe care îl face în descoperirea adevărului, îl pune și mai tare în pericol, îl trece prin focul urii pe care o trezește în interiorul celui care conduce totul.

Când am citit de Mediator m-am gândit imediat la rolul lui într-o societate, la ceea ce trebuie să facă el în viața de zi cu zi. Și mă așteptam ca acțiunea să ducă în acel punct: un conflict puternic, în care Cehel și Jason să ofere soluția pentru a stinge conflictul și nemulțumirea. Am găsit o altfel de poveste – una plină de strictețe și întuneric, o poveste pe care mi-a fost greu să o simt, cel puțin la început. Am dat peste foarte multă tensiune, foarte multe secrete – care m-au ținut cu sufletul la gură, care mi-au adus și o doză de confuzie în minte.

Jason și Cehel sunt o echipă, participă la misiuni, dar nu au voi la mai mult – codurile și sistemul interzic orice alt mod de interacțiune între cei doi. Dar oare poți trăi fără iubire? Vor putea ei doi să nu încalce codul – pentru a nu fi scoși din sistem?

I.R.En – pe urmele adevărului

Care este adevărul? Cât de multă minciună a adunat Cehel și e va face în momentul în care întrebările îi vor răpi liniștea. Va înfrunta pericole, va pleca în căutarea adevărului, va ține piept falsității și va trebui să facă față la toate câte i s-au pregătit. Va fi pusă față în față cu o realitate de neconceput și va simți cum totul se va sfârși.

Sfârșitul este acolo unde începe o altă etapă. În momentul care simți că totul se termină, iar sfârșitul este imposibil de împiedicat, totul ia o altă turnură, se intensifică, curiozitatea crește și ea la cote alarmante. Dar adevărul e altul: nimic nu este imposibil, niciun adevăr nu poate fi tăinuit la infinit, iar realitatea poate fi înțeleasă numai atunci când toate piesele puzzle-ului sunt la locul lor.

Îmi doresc din suflet ca povestea să continue și să facă lumină în această lume îndepărtată. Sper ca M.O.O.N – continuarea cărții I.R.En, Sadra Coroian să fie și mai intensă, să adauge și mai mult neprevăzut, dar să clarifice lucrurile, iar finalul să mă surprindă cu adevărat.

I.R.En, Sadra Coroian este genul de carte care, fie îți place foarte mult, fie nu te încântă deloc. O cale de mijloc nu prea există. Și trebuie să recunosc un lucru: la începutul poveștii am fost foarte confuză, nimic nu se lega și mi-am zis ”Laura, vei fi prima care nu vei înțelege cartea asta, obișnuiște-te cu asta”.

I.R.En, Sadra Coroian este un labirint, în care trebuie să afli fiecare detaliu, să culegi informații și să găsești singur ieșirea. Nu mi s-a părut niciodată genul SF unul foarte ușor, la îndemâna tuturor sau destinat tuturor cititorilor.

Cartea I.R.En, Sadra Coroian poate fi comandată de aici! Mulțumesc pentru cartea oferită pentru recenzie!

Vreau să mai mulțumesc (încă o dată, știu) editurii Quantum Publishers pentru încredere, dar și pentru răbdare. Mulțumesc din suflet pentru susținere și pentru încurajarea și motivația pe care mi-o dăruiește de fiecare dată!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.