Elixirul dragostei, Eric-Emmanuel Schmitt – Humanitas Fiction: Nu știi ce-ai avut, dar regreți când ai pierdut

Elixirul dragostei, Eric-Emmanuel Schmitt este cartea care se citește ușor, te învăluie în parfumul realității și pune pe tapet relațiile inter-umane, sentimente, reacții, despărțiri și decizii care poartă partenerii pe drumuri separate, căci în unele momente este mai bine să previi suferința, decât să o ”tratezi”.

Despre asta este Elixirul dragostei a lui Schmitt – puterea de a găsi drumul spre iubire, drumul spre sufletul persoanei pe care o iubești, dorința de a deveni o persoană mai bună, puterea de a schimba ceva pentru a obține alte rezultate, dar și despre lecția de viață care te poate trezi, te ”forțează” să te trezești și să faci lucrurile altfel, să acționezi, nu doar să reacționezi. Elixirul unui început, a unei noi șanse, unei schimbări – care să-ți ia vălul de pe ochi pentru a vedea realitatea exact așa cum este.

Elixirul dragostei nu-i doar despre atracție fizică, nu-i doar despre arta de a iubi și a te lăsa iubit, ci este și despre capacitatea partenerilor de a se accepta, de a se arăta vulnerabili în fața celuilalt, despre calea de a vorbi deschis despre ceea ce gândește, simte și-și dorește fiecare dintre ei.

Eric – Emannuel Schmitt nu scrie în Elixirul dragostei, cartea sa, nicio rețetă despre cum să dureze iubirea voastră zeci de ani, despre cum să fie veșnică. Nu dă nicio listă cu pași de urmat dacă vrei o relație de durată. Elixirul dragostei nu este o carte motivațională în adevăratul sens al cuvântului, dar este despre motivația de a privi puțin în trecut, despre a analiza ce ai avut,  de ce-ai pierdut și ce ai nevoie cu adevărat în prezent și viitor.

Elixirul dragostei, Eric-Emmanuel Schmitt este, de fapt, o corespondență între doi foști parteneri, este, de fapt, o modalitate  prin care, cei doi, încheiere relația de iubire, dar se dorește păstrarea relației de prietenie. Există prietenie după iubire? – finalizată cu tristețe și amărăciune, căci ți-a fost imposibil să rămâi singura din viața partenerului tău, cu gândul că nu ai fost suficientă pentru cei care spune ”Te iubesc și acum, dar în felul meu” sau ”Tu erai și rămâneai persoana pe care o iubeam, iar celelalte erau de fantezie”

N-aș putea să-ți spun că l-am apreciat pe Adam când îi scria fostei partenere că a descoperit care este elixirul dragostei, nici atunci când i mărturisea acesteia că s-a îndrăgostit de prietena ei. Nu l-am apreciat pe Adam nicio secundă pe parcursul cărții, căci l-am simțit ca fiind prea plin de sine, prea sigur că nu are cum eșua, deși cu fosta lui, a eșuat lamentabil, părerea mea. Louise, a fost ceva mai realistă, mai umană, mai aproape de realitatea actuală.

Nu aș fi citit nici acum, dar pe 1 martie 2019 Elixirul dragostei, Eric-Emmanuel Schmitt, dar anumite păreri mi-au stârnit curiozitatea suficient de tare. Eu l-am descoperit pe Schmitt prin intermediul cărții Oscar și Tanti Roz – poveste care-ți rămâne în suflet de la prima lectură, dar nu o poți refuza nici pe următoarea – o reîntâlnire nu strică niciodată.

Este unul dintre cei mai vânduți și apreciați autori din Europa, dar și din România, iar fenomenul Schmitt îmi amintește de un alt fenomen literar – Paulo Coelho. Nu știu dacă dă bine comparația, dar nu o fac decât dintr-un singur punct de vedere: al popularității – nu știu dacă sunt amândoi comerciali, dar știu că sunt citiți și apreciați, iar asta nu este un lucru rău.

Ceea ce apreciez la Eric –Emmanuel Schmitt este lejeritatea cu care scrie, temele abordate în cărțile sale, tenta actuală pe care o dă cărților pe care le publică. Am apreciat foarte tare, și la prima carte citită, dar și la aceasta un lucru simplu, dar cu efect maxim: simplitatea – asta este o caracteristică generală, cred. Nu s-a complicat absolut deloc, nu a încărcat textul, nu a încărcat pagina, nu s-a folosit de floricele stilistice – nu cât să enerveze, nu m-a obosit cu texte și termeni ca să-și explice și mai mult povestea dintre Adam și Louise.

După 5 ani de relație, povestea dintre Adam și Louise ajunge la final, iar fiecare își vede de viața lui, departe de celălalt. Distanța te poate ajuta să uiți ultimii cinci ani din viață? Nu la modul în care au continuat cei doi – despărțiți, dar prieteni, nu te mai vreau, dar te caut, nu mai suntem împreună, hai să-ți spun tot.

Ea pune punct relației, ea îl părăsește, ea schimbă locul, ea este cea care ia decizia radicală – nu din lipsă de ocupație, iar el este cel care acceptă cu greu plecarea ei, acceptă și mai greu că un ocean îi desparte – de aici încep regretele, căci nu știi ce ai avut, dar regreți când ai pierdut. Și ca să vezi cum este viața, Adam aplică elixirul dragostei” în relație cu o altă femeie, reușește să o cucerească, dar nu asta nu îl ajută să o și țină lângă el. Când vezi că povestea se repetă, nu faci nicio schimbare?

Este prietenia continuarea logică a unei iubiri adevărate? Reușește Elixirul dragostei să-i reapropie? Descoperă unul dintre ei formula magică pentru a salva iubirea ce încă și-o poartă reciproc? Dacă Elixirul dragostei, Eric-Emmanuel Schmitt s-ar fi dovedit a face referire doar la acea formă de a readuce iubirea în relație, poate că ar fi fost o poveste și atât. Dar nu, Elixirul dragostei face referire și la opera în două acte (muzica de Donizetti), iar Eric-Emmanuel Schmitt pune un strop de magie și culoare, sensibilizează și conturează și mai bine iubirea.

Nimic din ceea ce-și transmit nu atrage atenția lui Adam – el este cel care simte gelozie și distanța dintre ei ca pe o greutate, dar Louise reușește să-l atingă subtil, îl descoperă și descoase pe Adam cu ajutorul lui Lilly și Brice – aceasta nu se folosește de prietena sa și nici de partenerul ei, ci este doar cea care îi confirmă un lucru esențial: e pe care să descopere modalitatea perfectă de a readuce iubirea lui Adam în viața ei (iar împreună să fi învățat ceva din toată această despărțire și distanțare dintre ei.

Elixirul dragostei, Eric-Emmanuel Schmitt o modalitate simplă de a medita puțin la propria viață, la nevoia de a redefini iubirea și de a face puțină ordine în propria viață.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.