Urgia și zorile, Renée Ahdieh – Editura Epica

Urgia și zorile, Renée Ahdieh este una din puținele cărți care mi-au atras atenția încă de la apariție, iar atunci când am primit-o în dar de la un spiriduș al bucuriei, gestul m-a lăsat fără cuvinte. În 2012 Editura Epica a scos pe piața de carte din România romane care mai de care mai ispititoare, fiecare prin ce avea mai bun: o copertă grăitoare, o descriere perfectă, un fragment postat în online, care te făcea să oftezi că a fost prea scurt și nu poți citi continuarea.

Mi-am dorit-o, am primit-o și am așteptat să îi vină rândul, căci nu știu alți cititori cum fac, dar eu întotdeauna citesc romanele din bibliotecă doar atunci când simt că e momentul perfect pentru fiecare. Pentru Urgia și zorile, Renée Ahdieh momentul perfect a însemnat 2019. Și nu regret deloc faptul că am amânat lectura, simt că abia acum m-am bucurat cel mai mult de atmosfera dăruită de această poveste, de emoție, personaje și fiecare provocare întâlnită în drumul spre iubirea adevărată dintre Șeherezada și Khalid. Dar până la iubire e cale lungă, multe de descoperit și-un deznodământ pe măsură.

Drumul de la aparență la adevăr e pavat cu intenții ascunse

Urgia și zorile, Renée Ahdieh este povestea în care aparențele, durerea și deciziile radicale o duc pe Șeherezada față în față cu pericolul, cu nevoia de a înfrunta un monstru și de a face dreptate folosind aceeași monedă, suferința. Setea de răzbunare, glasul rațiunii și pierderea, întunecă rațiunea frumoasei femei – cea care are curaj încă din prima clipă să-și înfrunte soțul, chiar dacă știe prea bine ce preț trebuie să plătească, tot ce trebuie să îndure, dar și faptul că planul ei poate însemna eșec sau reușită. Cu toate astea nu renunță nici măcar după prima noapte petrecută alături de Khalid.

Drumul de la ceea ce crede Șeherezada, la adevărul pe care-l va descoperi – dacă are răbdare, rămâne pavat cu intenții ascunse, căci nimeni și nimic nu-l garantează încă schimbarea califului. Nu știe ce i se poate întâmpla, dar încă din prima seara, Șeherezada, îi spune soțului o poveste, iar zorile întârzie urgia cu care toți erau obișnuiți.

Orele trec, povestea are efect, inima lui Khalid vibrează, chiar dacă se ascunde, iar Șeherezada, soția lui, nu renunță la plan, ea doar își întârzie destinul scris de barbarul ei soț.

Frumoasa tânără reușește să-și prelungească viața, dar simte că nu a scăpat de pericol, știe că riscă mult prea mult, însă planul ei și nevoia de a răzbuna un suflet nevinovat, nu o lasă să acționeze într-un alt mod. Știe că-l va aduce în starea celor care au plătit cu viața, iar gestul ei le va răzbuna.

Cu răzbunarea nu faci niciodată treabă, dar pe Khalid, tânăra sa soție îl poate îmbuna – bine, asta doar după ce-l enervează și-l scoate la lumină pe monstrul fără inimă. În încercarea ei de-al prinde în plasa răzbunării, Șeherezada, atrage de partea ei oameni ai califului, dar se și apropie de Khalid, află zi de zi câte ceva nou despre soțul ei, dar acesta refuză categoric să-i spună secretul său întunecat.

Urgia și zorile – zorile vin și trec, iar sufletele se unesc în tăcere

Planul Șeherezadei rămâne în picioare, dar aceasta tot întârzie să-l pună în aplicare. De ce această slăbiciune? De fapt, nu este vorba decât despre puterea soției califului. Puterea de a aștepta să cunoască adevărul, puterea și răbdarea de care dă dovada în fața lui Khalid atunci când, semințe de adevăr îi umplu rațiunea și sufletul de îndoială și regrete.

După zile în care obiceiul barbar al lui Khalid nu se mai aplică, toți înțeleg: Șeherezada nu va avea parte de aceeași soartă ca cel al femeilor dinaintea ei – asta în timp ce întreaga ființă se cutremură în fața altui adevăr: adevăratele sentimentele pe care ea le poartă în suflet pentru califul Khalid.

Decizia Șeherezadei nu este deloc ușoară, căci familia ei și fostul iubit sunt pe urmele ei. O caută, o găsesc și vor să o salveze din mâinile bărbatului ucigaș. Dacă veneau mai repede, aveau o șansă. Dacă veneau înainte ca ea să afle adevărul despre Khalid și răul pe care alții, din răzbunare, i l-au făcut, reușeau să o scoată pe Șeherezada pentru totdeauna din viața lui Khalid, dar pentru că lucrurile se întâmplă exact invers, ea refuză să plece de lângă bărbat.

Aparențele înșeală, regretele și adevărul vor să schimbe destinul

Ajungând în acest punct plin de tensiune, când adevărul a ieșit la lumină, emoțiile m-au copleșit și nu puteam să las cartea din mână. Voiam să aflu cum continuă povestea, ce se întâmplă mai departe și care va fi decizia Șeherezadei.

Dovada iubirii pe care o simt cei doi, unul pentru altul, este limpede ca apa de izvor pe timp de vară, dar oare nu mai există opreliști în calea fericirii lor? A reușit oare Șeherezada să schimbe viața califului pentru totdeauna și fericirea se poate așterne peste suflete lor chinuite?

Urgia și zorile – povestea care mi-a amintit de copilărie

Urgia și zorile, Renée Ahdieh mi-a amintit atât de mult de copilărie – acea perioadă în care eu abia învățam să citesc, iar în bibliotecă minusculă din locuința mea se găsea o carte cu povești orientale.  Îmi amintesc și acum acea carte cu chipul unei  femei superbe pe o copertă cu ceva albastru – parcă o văd și acum, dar nu am găsit-o pe internetul ăsta mare, din nefericire pentru mine.

La prima întâlnire cu Urgia și zorile a lui Renée Ahdieh am citit mesajul de pe copertă și m-am cam temut, căci nu am citit nici Urzeala tronurilor, dar nici O mie și una de nopți, iar riscul să nu-mi placă povestea dintre Șeherezada și Khalid. M-am înșelat teribil, iar asta mă bucură peste măsură. Acum abia aștept să citesc Trandafirul și hangerul, volumul al II-lea al seriei. Citind cartea asta, parcă nici cele două nu mă mai sperie atât de tare, desigur, vorbesc despre GOT și O mie și una de nopți.

Urgia și zorile, Renée Ahdieh este povestea de iubire dintre Khalid și Șeherezada – o poveste mereu supusă testelor, provocărilor și pericolului. Vei descoperi o poveste plină de mister, o poveste care te va ține cu sufletul la gură. Dar Urgia și zorile nu este doar despre personajele principale, ci și despre planul pe care-l are viața în privința altor două personaje extrem de simpatice.

Trebuie să ai Urgia și zorile, Renée Ahdieh în biblioteca personală. Nu rata o poveste ce-ți va schimba starea interioară. Dacă citești Urgia și zorile, Renée Ahdieh ești mai fericit! Comandă azi de aici, aici sau aici, iar luni te poți bucura de poveste!

Lectură plăcută!

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.