Dulcea mea răzbunare, Jane Fallon – Recenzie

Dulcea mea răzbunare, Jane Fallon apărută la Editura Trei, este despre momentul crucial în care adevărul – bine ascuns, ani la rând, iese la iveală. Este momentul în care adevărul pe care-l vezi cu ochii tăi, dintr-o întâmplare, cere o decizie radicală, o schimbare foarte mare și următorul pas.

Dulcea mea răzbunare, Jane Fallon este despre modul cum te poate surprinde viața, despre schimbarea totală pe care ești forțat să o faci, într-un timp scurt. Dar și despre alegerile pe care le faci din momentul în care adevărul nu mai poate fi contestat. Îmbinarea perfectă a situațiilor critice cu umorul. Și puterea unei femei care-și amintește, nu doar cine este, ci și ce merită cu adevărat.

Dulcea mea răzbunare, Jane Fallon este o reacție, o dorință, o atitudine, un manifest al femeii înșelate de soț, o lecție de viață. Este o răsplată pentru cel care joacă la dublu, dar și o decizie personală: de a face în pas uriaș spre o schimbare de proporții. Este biletul spre o nouă viață pentru cea care a luptat pentru familie.

Dulcea mea răzbunare – adevărul prieten sau dușman

Niciodată nu a fost comod să afli un adevăr – care îți este ascuns de ani buni. Așa începe povestea Paulei, femeie, soție și mamă devotată unei familii aparent perfectă, ideală și puternică. Este femeia care renunță la viață, la carieră și la dorințele ei pentru familie, pentru bunăstarea celor pe care îi are alături. Paula, soție de actor renumit, lasă de la ea până în momentul în care descoperă adevărul.

Cum crezi că ar trebui să reacționeze o femeie înșelată? Să urle, să se  tăvălească pe jos, să se învinovățească. Poate  să implore pentru a nu fi părăsită. Poate, dar nu este și cazul Paulei. Ceea ce urmează este întotdeauna o chestiune de alegere, atitudinea adoptată denotă puterea ei și noul ei scop.

Ea știe că sacrificiul ei nu a fost apreciat de soț, că nu mai arată ca trasă prin inel – asta o cam doare și are tendința de a se învinovăți, dar nu pentru multă vreme. Lucrează ca vânzătoare, deși ar fi trebuit să fie actriță de succes. Dar a făcut alegeri doar pentru familie, nu și pentru propria persoană. Numai că Robert uită de dorința soției, de devotamentul ei, de ceea ce-ar merita Paula cu adevărat.

Știi? Uităm mult prea des că înainte de a fi soții și mame, suntem femei. Uităm prea des și ne dăruim puterea celor care ne controlează viața.

Adevărul: prieten sau dușman? Pentru Paula este cel mai bun prieten, cel mai frumos scop, cea mai bună decizie.  Este momentul pentru ea. Are nevoie de o misiune care să-i schimbe viața radical, să redescopere cine este și să facă un salt spre cine ar putea deveni.

 Răzbunarea – arma femeii puternice

Răzbunarea este arma prostului sau arma femeii puternice, a femeii care s-a trezit din visare, care luptă pentru sine. Paula a înțeles că nu a fost apreciată de Robert și nu face altceva decât să arate că ea merită. Să ceară respectul prin atitudine. Noua Paula va ști că puterea este la ea și că poate tot ce-și propune.

Robert cel invincibil merită o lecție, merită să descopere pe cine a avut alături, pe cine nu a respectat și pe cine a pierdut. Din propria prostie. E greu să nu se schimbe nimic, atunci când totul s-a schimbat deja. E grea lupta și păstrarea secretului, e greu fiecare pas spre marea schimbare. Dar Paula știe că merită tot efortul.

E greu să rămâi soție.  Să devii model, să rămâi mamă și să nu renunți la planul de a te răzbuna pentru fiecare zi în care ai fost mințită. Dar oare Paula avea nevoie de o răzbunare sau de o schimbare? Dacă nu afla că este înșelată nu simțea nevoia unei schimbări. Un adevăr dur și dureros are și părțile lui bune, asta este sigur.

E nevoie de haos – se restabilesc prioritățile

De cele mai multe ori avem nevoie de schimbări pe care ne temem să le facem – pentru că necunoscutul sperie.  Zona de confort e frumoasă și sigură, liniștea e și ea dorită.  Dar e nevoie de situații limită, e nevoie de zdruncinare și haos, căci doar așa facem un pas spre ceea ce ne dorim. Spre noi și spre schimbare – la care ne dăm seama mai târziu că tânjeam, dar nu aveam curaj să o facem.

Faptul că Paula a descoperit că este înșelată este mană cerească. Este ceea ce a zdruncinat-o – a văzut adevărul despre soț.  A văzut  sacrificiile sale neapreciate, a descoperit că puține lucruri erau așa cum le credea ea că sunt în familie.

Petrece timp aflând informații despre amantă, caută dovezi, face un plan de răzbunare, merge cu soțul ei la petreceri, își tine dușmanul foarte aproape. Sunt pașii simpli spre reușită, nu e atât de simplu precum pare, dar nici nu are de gând să dea înapoi.

Dulcea mea răzbunare – prietenie sau eroare

Prietenia Paulei cu Saskia evoluează rapid, iar ceea ce se voia a fi doar o prietenie de fațadă. Se transformă într-o relație toxică. Cele două devin de nedespărțit, ci doar pentru că, Saskia oferă Paulei detalii despre amanta soțului, iar toată povestea merge pe o pistă falsă.

Femeia ce minte se scoate întotdeauna din ecuație. Paula are parte de un moment de descurajare, îndoială și rătăcire. Și-acum sunt doi care luptă pentru ca răzbunarea să aibă loc. Nesiguranța, cearta și așa-zisa eroare comisă de Paula, duce la o încetinire a planului, la și mai multe îndoieli interioare.

În momentul că care Paula vrea să-și pună soțul față în față cu adevărul, totul se întoarce împotriva ei, dar și a aliatului său. Din vânător, Paula, devine vânat. Dar nu este totul pierdut. Oare va reuși Paula să-și ducă la îndeplinire planul?

Misiunea ei a fost răzbunarea, dar viața Paulei s-a schimbat atât de mult, încât ajunge să se simtă bine în propriul corp, să se accepte și să înțeleagă un alt adevăr: merită să fie fericită.

Un nou început merită fiecare – șansa la fericire

Cum va evolua povestea și care va fi deznodământul? Paula nu va avea de suferit, nici fiica ei cu Robert, dar lucrurile se vor schimba pentru toți cei implicați.

Răzbunare nu e dulce întotdeauna. Nu e doar dulce, căci mai simți și orice tentă de amar. Nu este bună, nu e sănătoasă, dar este necesară doar atunci când rezultatul final este unul pozitiv.

Dulcea mea răzbunare, Jane Fallon este povestea care dă de gândit, care pune orice adevăr în balanță și oferă o nouă perspectivă. Deși are o ușoară tentă umoristică, nu o să râzi mult, dar o să fii mereu în alertă, o să stai cu sufletul la gură. Și vei da pagină după pagină ca să afli care este finalul amantlâcului.

Dulcea mea răzbunare, Jane Fallon este cartea care se citește oricând și oriunde, indiferent de stare. Poate fi cumpărată de aici, de aici sau de aici.

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

10 aprilie 2019 at 11:22 AM

O tot urmăresc de ceva vreme … Foarte frumos si prezentat-o! Cred că am să profit de BOOKS50 de pe elefant 😁!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.