Fiica negustorului de mătase, Dinah Jefferies – Recenzie

Fiica negustorului de mătase, Dinah Jefferies face parte din colecția Damen Tango și aduce în fața cititorului o poveste plină de durere, emoție, secrete. Dar și falsitate și dorințe nerostite, nedreptate și lacrimi, etichete și aparențe mereu înșelătoare.

Dinah Jefferies este autoarea care a trezit curiozitatea în mine, este cea care m-a cucerit cu Soția plantatorului de ceai. Și cea care, odată cu primul roman, apărut la noi, în 2017, la Editura Nemira, a promis tăcut, dar sigur, povești foarte, foarte bune. A reușit oare? Fiica negustorului de mătase, Dinah Jefferies nu este o povestea rea, nici scrisă superficial, ci este o povestea bună. Dar, căci există un ”dar”, căreia, am simțit, pe tot parcursul lecturii, că i-a lipsit ceva.

Fiica negustorului de mătase – Povestea vinovăției fără vină

Povestea tinerei Nicole mi-a dat de gândit, mi-a reamintit de trecut, m-a emoționat și m-a dus atât de aproape de ceea ce simțeam eu cândva. Nicole este o fată specială, care atrage atenția celor din jur doar pentru că este o metisă – mamă vietnameză și tatăl francez. Mama ei moare în ziua în care Nicole vine pe lume, iar vina morții este greutatea pe care această tânără o poartă pe suflet și pe umeri până în ziua în care află adevărul despre acea zi fatidică. Dar tatăl și sora Sylvie o învinovățesc în mod constant. Oare ce au de ascuns cei doi?

Văzându-se pusă la zid chiar de familia ei, simte cum se fac diferențe între cele două surori, simte ironia din glasul frumoasei Sylvie. Simte mult prea tare că întotdeauna e privită cu îndoială. Și nici nu se bucură de încrederea tatălui atunci când vine vorba de afacerile familiei.

Fiica negustorului de mătase, Dinah Jefferies este povestea care arată fața nevăzută a războiului, dar și măștile perfecte ale oamenilor. Arată fața nevăzută a sufletelor întinate de răutate, de orgolii și nevoia bolnavă de a deține controlul asupra celorlalți.

 Iubirea schimbă destine, dar nu oprește rău întotdeauna

Nicole îl cunoaște pe Mark, se simte atracția, dar Sylvie va fi umbra care o face să se simtă urâtă, nesigură, inferioară, nedemnă de nimeni și nimic. Când părea că-i surâde norocul, un secret deținut de acest trio – tatăl, sora și bărbatul iubit, îi zguduie întreaga realitate. Iar toată această suferință pune stăpânire pe sufletul ei confuz, simte cum nesiguranța, teama și singurătatea fac parte din ea.

Fiica negustorului de mătase, Dinah Jefferies este povestea în care forțează mâna protagonistei – să facă alegeri, să ia decizii, să se salveze, să fugă, să caute o scăpare. Să devină liberă de orice constrângere, vină sau presiune.

Fuga nu este întotdeauna o soluție, iar Nicole descoperă acest adevăr dureros pe propria piele. Tran nu îi oferă o altă perspectivă, ci doar o nouă realitate dureroasă, o realitate la care nu se poate adapta. Nu poate accepta ceea ce îi este dat să vadă și să simtă. O nouă durere, o nouă etapă în care pricepe că viața alături de acest bărbat nu înseamnă salvarea ei. Nu înseamnă decât condamnarea și o alegere ce va duce spre nefericire.

Fiica negustorului de mătase – nesiguranța viitorului

Nicole este genul de personaj pe care mi-aș fi dorit să-l văd evoluând. Mai mult sau într-un alt mod. Nu prea știu să explic, dar abia spre final, am simțit că de pe ochii ei pică vălul de ceață, că vede cu adevărat dincolo de chipurile umane. Că simte dincolo de cuvinte, că nu mai este naivă, că nu mai ia de bun tot ce i se spune, că este atentă la tot ce află, cântărind totul.

După revenirea acasă, după reîntâlnirea cu Mark și doar când a descoperit că nu mai e vorba doar despre ea, doar despre cel pe care-l iubește, a redescoperit scopul vieții, s-a maturizat, a făcut un salt uriaș spre schimbare. Abia atunci s-a descoperit pe sine, s-a acceptat și a refuzat să mai trăiască în umbră, în constrângere, cu teamă acută de oameni.

Când nu găsești calea, când nu știi adevărul, când nu știi nici măcar cine ești, dar nici măcar de partea cui vrei să fii, lupta cu sine, cu piedicile te seacă de energie.

 Contact direct și brutal cu realitatea și minciunile cosmetizate

Tatăl și Sylvie joacă rolul a doi neînfricați, a doi învingători care nu se tem de absolut nimic. Sunt două voci care au redus-o la tăcere pe Nicole, asigurând-o că nu este niciun pericol, că francezii vor câștiga. Ea trebuia doar să se ocupe de un magazin de mătase – abandonat în totalitate. Și mai trebuia să facă ceva: să nu iese din cuvântul lor, să rămână alături, să nu pună întrebări, ci doar să se supună celorlalți.

Dar în momentul în care Nicole refuză toate acestea, când este închisă și bătută, când trebuie să accepte avansurile, loviturile primite o pregătesc pentru tot ce urmează. Și mai urmează ceva încercări.

Fiica negustorului de mătase – lupta acerbă pentru același bărbat

Dacă Nicole și Sylvie aveau de împărțit o copilărie, un trecut, secrete și coșmarul, vine și ziua în care ele încep lupta pentru același bărbat. Mark – bărbatul care e pe mai multe fronturi, dar care reușește să facă mai mult decât oricine. El știe pe cine iubește și pe cine susține. El a făcut alegerea încă dinainte de a înțeleagă că Nicole iubește, iar Sylvie este  geloasă.

Fiica negustorului de mătase, Dinah Jefferies este o luptă continuă pentru supraviețuire. Este lupta personală pentru regăsite și descoperirea adevărului. Este lupta pentru aflarea motivelor pentru care Sylvie este nefericită – boala sigură a singurătății și egoismului.

Fiica negustorului de mătase, Dinah Jefferies este un tablou viu al vieții. E un tablou care include viețile familiei Duval – cea care a scăpat de sub control propria siguranță. Este povestea amăgirilor, al perfecțiunii imperfecte și-al falsității.

Fiica negustorului de mătase, Dinah Jefferies vrea să ajungă la sufletul tău. O găsești aici, aici, aici. Are nevoie doar de adresa ta. Și va deveni prietena ta.

Încă nu știu să numesc lipsa pe care am simțit-o în Fiica negustorului de mătase, Dinah Jefferies, dar sunt sigură că mai era loc de emoție, culoare și vibrație interioară.

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

26 martie 2019 at 2:53 PM

Mi-a plăcut foarte mult cartea! O recenzie foarte frumoasă!!!



26 martie 2019 at 6:21 PM

Si eu am citit prima data Soția plantatorului de ceai si mi-a placut mai mult, dar nici Fiica negustorului de mătase nu este rea. Frumoasa si convingătoare recenzie! Daca nu era citită, cu siguranță recenzia ta ma convingea!



27 martie 2019 at 9:09 PM

Mi-a plăcut cartea. Și știu că mi-ar fi plăcut și mai mult daca avea alt traducător. 😁



15 mai 2019 at 8:26 PM

Recent am finisat de citit acesta carte si mi-a placut foarte mult. Este o carte minunata.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.