Cărți care te fac mai fericit – mit sau adevăr

Fericit e omul care citește!  Cărți care te fac mai fericit. Există oare astfel de cărți?  Cărțile oricum aduc fericirea. Cărțile, în general. Dar nu este exclus ca unele să ne facă mai fericiți decât altele.

Pe mine,  ideea că citesc în fiecare zi mă face să simt fericirea în interior. Sunt cărți care-ți aduc fericirea pentru simplul fapt că sunt ale tale sau că le ai în bibliotecă. Toate cărțile aduc fericirea – ca sentiment al împlinirii sufletești, chiar dacă subiectul lor te sfâșie.

Când citești, orice ai citi, faptul că ții o carte în mână, faptul că simți mirosul de tuș sau de hârtie, simți fericirea toată în stomac.  Suntem mai fericiți pentru că citim, suntem fericiți pentru că avem ce citi, că ne cumpărăm cărți. Eu sunt fericită și atunci când scriu despre cărți – așa cum fac fix în acest moment.

Cărți care te fac mai fericit – o mie de motive și alte câteva

De ce cărțile aduc fericirea? Pentru că banii ne ajută să o întreținem. De ce suntem fericiți atunci când avem cărți în jur? Pentru că oricare altă realitate poate fi urâtă, iar noi cititorii avem realitatea noastră. Evadăm mereu în lumea cărților, ne detașăm de tot și trăim fericirea altei lumi reale.

Poți vorbi de cărți câte în lună și în stele.  Poți să faci oamenii fericiți atunci când vorbești de cărți. Sau poți, la fel de bine, să faci orice carte fericită atunci când o citești, pentru că îți faci timp (și pentru ea). Pentru că îi acorzi și ei șansa să te mai fericit decât ești.

Dacă vrei să fii mai fericit în doar câteva secunde, ia o carte și deschide-i coperta, citește câteva pagini. Atât. Și nu te vei mai putea opri.  Dacă nu ai energie, ia din biblioteca ta o carte pe care știi că nu ar da greș vreodată. Așează-te comod și ia de la ea toată energia de care ai nevoie. Nu te mai motivează nimic? O carte sigur o va face. Oricare, orice autor, editură sau gen.

Cărți care te fac mai fericit există. Sunt acele cărți care te inspiră, oferă liniște, răspunsuri, te ajută să fii creativ, să te exprimi, să explorezi, să visezi și să crezi într-o lume mai bună.

Fericire de durată – nu doar de ziua Internațională a Fericirii

Cititorii au parte de o Zi Internațională a Fericirii în fiecare zi, nu doar o dată pe an, nu doar pe 25 martie. Ziua Internațională a cititorilor fericiți este în fiecare zi. Și asta bucură. Cărțile ne fac fericiți, poate mai fericiți decât ne fac oamenii uneori, cărțile nu ne rănesc, nu ne jignesc. Ne mai dezamăgesc ele din când în când, dar niciodată nu ne-au zis că nu merităm să ne numim cititori.

Cărți care te fac mai fericit – mit sau adevăr

Pentru mine nu este mit. Cărți care te fac mai fericit nu se referă doar la acele titluri care-ți oferă mai multă fericire, ci evidențiază că fericirea, pentru un cititor, se traduce printr-un singur cuvânt și tot ce derivă din el: cărți, lectură, scris, recomandare, motivație, speranță, energie, plăcere, prietenie etc

Mai cred că tot ce citim ne oferă fericire – în cantitate enormă, mare sau mică. Dar asta depinde doar de factori care nu țin de carte, ci de cititor. Depinde doar de el, de starea pe care o are, de modul cum îi percepe mesajul, de cum filtrează totul prin propriul filtru emoțional, de preferințe.

Cărți care te fac mai fericit – recomandările nu sunt niciodată suficiente

Hai să-ți spun și câteva titluri care cred că merită să primească, cândva, o șansă din partea fiecărui cititor.

Am uitat să fim fericiți de Liane Moriarty

Cum ai reacționa dacă  ai pierde din memorie ultimii zece ani din viața ta? Cum ai face ca să o poți lua de la capăt, alături de copii și de soțul care nu te mai iubește, ci dimpotrivă? Binecuvântare, blestem sau un secret ascuns în subconștient.

Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii de Meik Wiking

Cartea aceasta vorbește despre cea mai ferită țară din lume, Danemarca. Ce este ”Hygge” este orice moment plăcut din viața ta: relaxarea alături de persoana iubită, timpul petrecut în compania prietenilor, este trezirea din fiecare dimineața. Cerul senin, lumina perfectă, soarele strălucitor, sunt tot ”Hygge”. De ce? Pentru că fac pe cineva puțin mai fericit ca înainte. Recenzia completă a cărții.

Cartea fericirii de Nina Berberova

Descrie perfect fericirea simplă din viață, apoi dezamăgirile și gustul amar, dar și revenirea, vindecare și  reînceperea căutării necontenite a fericirii. Căutăm mereu, dar nu găsim fericirea completă, ci doar facem pași simpli și siguri spre aceasta. Mereu confundăm fericirea totală cu bucuria de moment, trecătoare. În căutarea fericirii, dăm și de suferință, dezamăgiri și lacrimi, dar mergem mai departe, fără să încetăm căutările. Fericirea e ca aerul, nu-l vezi, dar îl simți, iar asta e tot ce contează.

Bucuria poate continua 

Alături de alte titluri interesante. 

O sută de zile de fericire de Fausto Brizzi

Spune povestea lui Lucio Battistini. Un bărbat simpatic, plin de calități și defecte, iar cel mai mare dintre ele este acesta: îi plac prea mult femeile. Pe  lângă defectul său.. este și cam ghinionist, dar și nefericit, căci este alungat din casă de către propria lui soție.  Ceea ce îl face să se schimbe radical, să se bucure de viață este starea lui de sănătate  – cam precară și destul de gravă. Are la dispoziție doar o sută de zile în care mai poate să-și recucerească soția, să-și îngrijească familia și să trăiască intens fiecare zi din noua sa viață.

Fericiți cei fericiți de Yasmina Reza

O poveste de viață în care sunt prezentate scene conjugale, pline de certuri, infidelități și adevăruri ascunse, pune pe tapet tabloul viu al cuplului ajuns la final de drum. Dureros de tulburător, îndulcit cu umor și melancolie. Acest roman este pentru cei care au pierdut lupta cu iubire, neiubind.

Ce cărți te-au făcut pe tine mai fericit? Scrie mai jos, în comentarii, toate recomandările tale.

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Geo
29 aprilie 2019 at 2:59 PM

Frumos articol, Laura. Pentru mine cititul este o călătorie, o aventura, o placere. Da, îmi aduce si fericire. La fel și blogul.



Ana Maria Beatrice
19 mai 2019 at 4:15 PM

Multumesc din suflet pentru recomandari!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.