Născuți eroi, Christopher McDougall – Preda Publishing

Născuți eroi, Christopher McDougall este prima provocare a lunii iunie, provocare literară care m-a scos din zona de confort. Deși am înțeles motivul pentru care s-a ales acest format pentru carte, nu ne-am înțeles foarte bine. Fiind aceasta situația, nu am putut să mă bucur de lectură decât în confortul casei.

După Lovitură fatală, Vince Flynn – un thriller captivant ce te lasă fără aer, lectura cărții Născuți eroi te conduce instant spre o nouă lume fascinantă. E plină de necunoscut, de surprize neașteptate, de informații interesante. E precum o pregătire a cititorului de a ieși la lumină și de a prelua misiunea personală. Este despre pregătire, asumare, înfruntare.

Născuți eroi – o lectură altfel

Născuți eroi, Christopher McDougall este genul de roman-surpriză. Dacă îți dorești o lectură altfel, dar captivantă, acest roman este exact ceea ce îți trebuie. Dacă vrei o lectură care nu știi unde te va duce, atunci Născuți eroi este perfectă.

Născuți eroi, Christopher McDougall îți spune povestea în care nu-ți va fi deloc greu să te transpui. Dar dacă ești ca mine, sunt sigură că vei face o analogie a titlului cu eroii din ziua de azi. Mie mi-a fost imposibil să nu mă gândesc la OM ca la un erou. Da, vorbesc de acel OM care nu renunță niciodată, la acele suflete care se nasc pentru a învinge orice. Și pe oricine. Nu sunt aceștia eroi? Cred cu tărie că OMUL s-a născut erou, în esență.

Ce înseamnă să fii erou? Te naști sau devii erou? Acestea sunt primele două întrebări la care mi-ar fi plăcut să știu răspunsul încă de acum ceva ani. Te naști erou încă din prima zi pentru că accepți să pătrunzi în necunoscut. Rămâi erou când nu uiți că tot ce faci nu e doar despre tine, ci rămâne și vorbește tuturor despre cum ai fost și ești.

Eroul nu se consideră erou, nu crede că face lucruri extraordinare. Nu face nimic pentru că trebuie, ci mai întâi, faci pentru că simte. Simte că trebuie să facă totul pentru alții.

Născuți eroi – transformarea micului erou în unul de temut

Este o călătorie în care descoperi totul despre oameni simpli care devin eroi de temut. Unii dintre oamenii simpli se nasc eroi, dar nu știu asta. Dimpotrivă, se consideră mult prea simpli pentru a săvârși acte de eroism. Numai că viața îi pune față în față cu provocarea și le arată cât de eroi sunt fără să fi bănuit măcar.

Alții rămân eroi și (re)devin eroi – odată cu fiecare pas pe care-l fac. Acest roman m-a dus cu gândul la potențialul maxim care zace în oameni, dar și la nevoia de a lăsa peste tot o parte din ceea ce sunt.

Acest roman îți arată o față nevăzută a umanității. Te ajută să privești dincolo de potențialul fizic și cum alții apelează la potențialul mental – acesta face diferența dintre moarte și viață.

De unii eroi ajungi să te temi. Căci poate îi cunoști de o viață, dar în fața pericolelor se transformă în scutul morții. Și așa descoperi că nu vei ști niciodată ce poate un om aparent banal.

Eroismul – nu pedepsește, ci compătimește

Actele eroice pot salva vieți. Și așa cum am mai scris, fac diferența întotdeauna. Fac diferența între moarte și viață, între indiferență și curaj, între nepăsare și dorința de a fi de ajutor. Eroismul salvează vieți, persoane. Și te salvează de ușurința cu care unii își trăiesc viața – mereu în zona lor de confort.

Eroismul înseamnă autodepășire. Depășirea unor limite, a unor idei și condiții. Înseamnă curaj, putere, dar și iubire față de semeni.  Dar nu doar atât, căci pentru un gest eroic nu e nevoie doar de curaj și putere, ci de dorință. Ține de capacitatea de a te pune în locul celuilalt. De a uita de tine și a te gândi la cel de lângă tine.

Eroismul nu este un act perfect – așa cum eroul nu este perfect. Dar eroul și actul lui eroic este la locul potrivit, în momentul potrivit. Și asta e o diferență enormă.

Născuți eroi – lecții nenumărate despre supraviețuire

Anticii nu consideră că adevăratul erou este puternic și are curaj, ci doar că are compasiune. Grecii nu consideră că eroul adevărat este cel care moare în încercarea lui de a tăia răul de la rădăcină. Pentru greco, eroul este un apărător. El protejează și se protejează. Este un scut al binelui. Un scut personal, dar și pentru ceilalți.

Eroii nu se nasc din familii mixte. Nu se nasc din zei și muritori de rând. Sunt doar cei care duc mereu lupte grele între destinele care le guvernează existența. Ei pot reuși doar latura umană îi transformă total. Cum? Oamenii simpli se transformă în eroi prin puterea compasiunii.

Eroul – între putere și slăbiciune

Nu știu când sunt eroii slabi de îngeri, nu știu care sunt slăbiciunile lor, dar empatia nu este printre ele, cu siguranță. Tot grecii spun că, empatia oferă eroilor și mai multă putere – deci este o calitate?! Este o sursă inepuizabilă de putere întotdeauna. Cu ajutorul empatiei, eroii o recunosc în ceilalți tot mai mult, iar această recunoaștere îi ajută. Cum? Dăruindu-le rezistență, inteligență, determinare și înțelepciune. Cum e posibil? Empatia ajută să intri în contact cu suferințele semenilor.

Prin venele eroului curge sânge de zeu, dar eroul este și rămâne om. Doar astfel se poate conecta întotdeauna cu cel de lângă el.

Vrea eroul să provoace rău cuiva? Răspunsul este nu. Eroul nu provoacă rău, ci stârpește răul. Misiunea lui este să slăbească dorința de a face rău a celui cu care se luptă.

Eroii iubesc umanitatea. Iubirea lor pentru umanitate este al doilea lor crez. Este un alt scut puternic, dacă vrei. Eroii sunt bucăți din Divinitate puse în slujba binelui. Întotdeauna.

Eroismul – studiul complex al umanității

Născuți eroi, Christopher McDougall definește eroul din toate punctele de vedere. Îi face o analiză amănunțită, un RMN total. Îl descrie perfect din interior spre exterior.

Eroul iubește natura, libertatea, adevărul simțit, binele. Iubește orice conexiune care-l oferă putere, încredere, forță mentală, atitudine, reacții. Eroul nu spune NU, ci doar ”Nu pot așteptat ca alții să acționeze”.

Născuți eroi – lectură cu creionul în mână

Născuți eroi, Christopher McDougall este prima carte pe care o citesc așa: cu creionul în mână. Nu am știut cum altfel să o citesc. Nu am putut să o citesc decât așa. Și cu inima bătând puternic. Și dorința de a descoperi o parte nevăzută a lumii. Dar una atât de interesantă, încât nu voiam să ratez nimic.

Născuți eroi, Christopher McDougall nu e o carte pe care să o poți povesti. E cartea pe care trebuie să o citești ca să descoperi în tine izvorul de iubire nesecat – iubire pentru umanitate, desigur.

Dacă aș povesti mai mult din această carte, tu nu ai mai putea avea oportunitatea de a vedea totul și simți totul la aceeași intensitate. Acesta este motivul pentru care aleg să scriu așa recenzia cărții. E modul prin care-mi doresc să te fac suficient de curios, încât să citești neapărat această carte.

Născuți eroi, Christopher McDougall o carte de neratat, apărută la Editura Preda Publishing. Nu o evita! Nici măcar din cauza formatului și a fontului, te rog!

Lectură savuroasă!

 

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Geo
24 iunie 2019 at 1:25 PM

Foarte faina recenzia. Mi-ai stârnit interesul. De cartea asta nu știam.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.