Aproape căsătoriți, Jane Costello – Recenzie

Aproape căsătoriți, Jane Costello a apărut la Editura Litera (2011) și dacă nu scria negru pe alb, aș fi putut paria cu oricine că romanul este de la altă editură. Da, este un chick-lit autentic. Relaxant, amuzant și ușor de citit. Plin de clișee și idei care m-au făcut să-mi dau ochii peste cap.

Aproape căsătoriți, Jane Costello spune povestea (aproape) tipică a tinerei Zoe. După un eșec în fața altarului, după zile în care nu a înțeles decizia lui Jason, decide să plece. Să pună punct unui capitol și să o ia de la capăt. Departe de vechea sa viață, de prieteni și amintirile dureroase.

Plecarea ei nu înseamnă decât o detașare de trecut. Încă mă gândesc la faptul că doar voia să fugă. De vechea Zoe.  În momentul în care te rupi, dar fără să fi acceptat ceea ce a fost, nu înseamnă că te-ai vindecat. Ci că fugi pentru că nu găsești altă soluție la problema ta.

Zoe și-a îngropat trăirile și a plecat, fără să țină cont de nimeni și nimic. Ceea ce ea a uitat complet este că, poți pleca oriunde, dar amintirile și trecutul vin cu tine. În bagaj e mereu loc pentru toate.

Aproape căsătoriți – eșecul unei vieți aparent perfecte

Comoditatea și rutina nu înseamnă perfecțiune și, uneori, nici măcar stare de bine, confort și fericire. Cei doi erau prea siguri că urmează să-și trăiască viața împreună, doar că altul era planul pentru amândoi. Planurile erau separate și nu mai trebuiau să coincidă.

Eșecul vine și din dorința lui Jason de a reîncălzi ciorba – asta după ce a lăsat-o să se răcească de tot. A încercat marea cu degetul, a considerat că are dreptul să revină în viața lui Zoe, așa, ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Iar Zoe a acceptat resturile. De ce? Din comoditate, pentru că îl iubea pe acest bărbat. Dacă și ce simțea ea pentru el era iubire, eu eram Miss Univers.

Ceea ce pare un eșec, draga mea Zoe, este, de fapt, un nou început. Tu ai primit o nouă șansă. Și ce faci? Te reîntorci precum un cățeluș flămând și singur. Mă întreb unde naiba ți-a fost demnitatea atunci când ai decis să revii în viața lui. Urma să-ți vezi de viața ta, de ce te umilești, crezând că numai Jason te poate face fericită?

Chiar vrei ca toată viața ta să fie un eșec total? Dacă asta îți dorești, mergi la altar din nou. Din nou, cu Jason.

Aproape căsătoriți – aceeași Mărie cu altă pălărie

Zoe părăsește un post de educatoare pentru unul de babysitter. Ceea ce se voia a fi viața alături de o familie liniștită, se dovedește a fi o provocare. O luptă cu un tată și doi copii năzdrăvani.

Mă așteptam ca cei doi copii să o placă mult pe Zoe – ceea ce s-a și întâmplat, dar mă așteptam la altceva  din partea adulților. Ea avea nevoie de slujbă, el o plătea. Ea avea nevoie de un nou început, el o folosea pe post de sclavă. El jignea, ea acceptă.

Șederea ei la depărtare de familie este un joc de-a șoarecele și pisica. Face tot ce i se cere, dar nu poate pune piciorul în prag atunci când bad boy sare calul. Unde ți-e demnitatea femeie? Fiind cea care deja ai dat cu capul de sus, impune respect. Nu fă ca fiarele pădurii, dar impune-te. Arată că știi cine ești și că știi ce meriți. Zoe nimic.

A plecat de acolo unde s-a simțit jignită și folosită, doar ca să lase pe altul să facă la fel. Altă poveste, aceeași atitudine. Păi ce să se schimbe, dacă ea nu s-a schimbat nimic? La astfel de cărți îmi dau ochii peste cap mai mult decât clipesc, serios!

Când ții morțiș să numești comoditatea iubire, riști să dai cu capul de sus până înveți

Povestea din Aproape căsătoriți, Jane Castello este extrem de previzibilă. Și extrem de simplă. Nu tu răbufnire, nu tu lacrimi, nu acuze care să-l facă pe don Juan să regrete modul în care a tratat-o.  Și era loc de astfel de momente – care să personalizeze povestea.

Zoe stă cu cei trei în casă, se adaptează, acceptă toate răutățile masculului, îi cunoaște pe copii – și le poate face față. Dar ea tot la Jason se gândește. Și nu se gândește că a mințit-o, că a lăsat-o în fața altarului, ci că-l iubește în continuare.

Cu toată iubirea ei pentru Jason, capătă, peste noapte, o pasiune pentru Ryan. Sentimentul e reciproc. Și când era totul bine și pentru Zoe, Jason revine – precum Zorro. Și-i dă viața peste cap.

Fără niciun regret, Zoe se întoarce acasă. Toată familia e fericită, mai puțin Zoe și tatăl ei. Slavă Cerului că a mai fost cineva ok în cartea asta. Acasă află că urmează să se căsătorească cu lașul de Jason.

Căsătoria e despre doi, e decizie comună și înseamnă fericire

Măcar acum, aproape de final, mă așteptam ca Zoe să reacționeze nervos, să țipe și să ceară să fie respectată. Dar ea nimic. Doamne! Cum să nu spui nimic atunci când nu ai fost întrebată dacă mai vrei familie alături de un om? Cum?!

A doua oară nu e cu noroc pentru Jason. Deși Zoe s-a prezentat în ziua nunții, răspunsul ei l-a cap șocat pe bietul om. Dar oare la ce se aștepta oare? Dar cireașa de pe tort este alta. E acea cireașa deja stafidită de cărțile romantice. Partea bună e că totul se termină cu bine. Tras de păr și tras de coadă, dar bine.

Aproape căsătoriți – povestea veche, lecții vechi neînvățate

E ușor de citit, e de vară. E amuzantă. Se putea mai mult. E un subiect ofertant, cu care te poți juca – pentr a delecta și mai mult cititorul. Cartea Aproape căsătoriți, Jane Castello e genul de poveste care-ți spune clar că o ciorbă reîncălzită nu mai are gustul bun de la început. E povestea în care vezi clar că relațiile de cuplu, dar  reînnodate, rar pot fi salvate. De ce? Pentru că niciunul din parteneri nu acordă timp pentru a învăța din greșeli.

Aproape căsătoriți, Jane Castello pune pe tapet respectul de sine, nevoia de iubire, nerecunoașterea momentului în care chiar trebuie să pleci – ca să fii fericit.

Recunoaște ceea ce meriți și nu te lăsa până nu primești. Mereu se va găsi un bărbat sau o femeie care să-ți ofere ceea ce meriți, ce dorești și ai visat mereu.

Cartea o poți lua de aici sau de prin anticariate, căci în mediul online stocul este epuizat.

Lectură plăcută!

 

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.