THIS OR THAT BOOK TAG: toate cărțile să vină la mine!

THIS OR THAT BOOK TAG că nu am am mai vorbit de ceva vreme despre cărți, la modul general. Îmi place să scriu genul acesta de articole pe blog. Pentru diversitate, relaxare și motivație. Din aceste articole îmi iau eu energia, starea de bine și inspirația. E o sursă infinită de inspirație atunci când mi-e dor de cuvinte.

THIS OR THAT BOOK TAG este modul meu de a arăta că ador să răspund la întrebări cu și despre cărți. Este una dintre cele mai urmărite categorii de vlog-uri. Chiar și pe acesta tot din comunitatea BookTube l-am luat. E unul ceva mai vechi, dar cum nu l-am făcut, am simțit că azi este momentul potrivit pentru el.

Toate cărțile să vină la mine!

Chiar dacă nu mai am unde să le pun. Iar unul din rafturile bibliotecii mele s-a stricat a doua oară în ultimii doi ani. Sunt o genială, știu! Chiar și așa, nu mă pot abține. Îmi doresc multe cărți – deși am o tonă necitite încă. Din lipsa spațiului pentru depozitare, m-am mai potolit. Au trecut câteva luni bune de când nu am mai cumpărat nimic. Bine, nu am cumpărat, dar am primit multicele. În septembrie, adică vinerea ce tocmai a trecut, mi-am dorit să o cunosc pe Jodi Picoult. O am, dar nu am citit-o încă. Trebuia să o devorez până acum, așa-i?

Lasă că am timp să le citesc. Pentru mine, cel mai important este să le am deja, căci nu se știe ce vreau să citesc. Și nici când. Decât să nu am cărțile când vreau să le devorez/savurez, mai bine să mă aștepte ele pe mine. Asta e mentalitate de cititor puțin nebun.

THIS OR THAT BOOK TAG – întrebări cu și despre cărți

Și iar am uitat că trebuie să răspund la întrebări. M-a luat iar valul cuvintelor. Nici de această dată nu rezist. Mereu spun că am să scriu mai scurt, mai la subiect. Dar niciodată nu-mi iese așa cum aș vrea. Nici de data asta nu pot să fiu altfel.

  1. Preferi cititul în pat sau în alt loc?

Prefer cititul. Uneori, locația e mai puțin importantă. Îmi place să citesc oriunde. Seara, în pat. Nu știu de ce, dar în ultima vreme, deși vreau să citesc atunci când mă pun în pat, după doar cinci pagini citite, mă apucă somnul. Așadar, patul și lectura nu se mai înțeleg deloc bine, în cazul meu. Seara m-aș înțelege și mai bine cu o canapea confortabilă sau  un fotoliu care să țină somnul departe – ca să pot citi mai mult de zece minute, căci în multe zile doar seara mă pot bucura de lectură.

2. Personaj principal feminin sau personaj principal masculin? 

Pentru mine este foarte important să fie personaje bine conturate, cât mai aproape de verosimil, cât mai credibile. În rest, nu țin cont dacă e femeie sau bărbat. Fie ce o fi, numai să-mi transmită ceva emoție, să-mi spună o poveste interesantă, să-l văd evoluând.

 3. Gustări dulci sau gustări sărate?

Ca să fiu sinceră, depinde. Depinde de situație, de starea pe care o am. Sunt momente când prefer savoarea dulce, alteori gustul sărat – sau poate cele două combinate. Am multe cărți pe care simt să le citesc fără niciun fel de gustare, poate doar cu o cană de apă. Sau fără niciun fel de companie gastronomică.

THIS OR THAT BOOK TAG – întrebări scurte, răspunsuri pe măsură.. sau nu prea

Nu pot să scriu doar puțin. Întotdeauna când răspund la întrebări, simt nevoia acută să mă las purtată și să scriu tot ce simt atunci când mă gândesc la situația evidențiată în acea frază. Dacă aș scrie altfel, nu aș fi eu, nu m-ar reprezenta și nici nu aș simți că sunt 100 sinceră în ceea ce scriu.

4. Trilogii sa serii cu mai multe volume?

În cele mai multe momente, citesc romane de sine stătătoare. Nu fug de trilogii sau serii cu mai multe volume, dimpotrivă. Citesc cu drag, dar mai rar. La serii lungi sau trilogii mi se pare că citesc puțin, că pot să iau în calcul lectura seriei sau trilogiei doar după ce termin de citit și ultimul volum. Cărților de sine stătătoare  le citesc întotdeauna după cum simt, dar mereu simt nevoia să diversific – stil diferit, autori diferiți, genuri diferite, de la edituri diferite

5. Narațiune la persoana I sau la persoana a III-a?

Nu am citit prea multe cărți scrise la persoana I, majoritatea sunt la persoana a III-a. Dar nu-mi aleg lecturile în funcție de acest criteriu, Mi-e aproape indiferent la ce persoană este scrisă, atâta vreme cât e scrisă bine, îmi place și mă captivează total.

Prea multă lectură – prea puțin timp, dar prea multă lectură..niciodată!

Să te exprimi cu ”Prea multă lectură”, în orice context s-ar întâmpla asta, e ca și cum ai spune că îți place să citești, adori să citești, dar nu găsești nicio carte care să-ți placă. Ambele afirmații mi se par a fi ușor imposibile pentru un cititor  – care nu mai vede lectura ca pasiune, ci ca un stil de viață.

6. Librărie sau bibliotecă?

Până de curând ți-aș fi spus clar că librăria e la mare căutare. Că eu aleg, fără să clipesc, librăria. O aleg și acum, e singura opțiune atunci când vine vorba de cărți despre care nu am niciun dubiu că-mi doresc să facă parte din biblioteca personală.  De câteva luni bune, am descoperit o nouă sursă de bucurie: biblioteca orășenească – un loc de poveste, plin de bucurie, magie literară și povești unice – pe care le citesc pe nerăsuflate.

7. Cărți care-ți provoacă râsul sau cărți care te fac să plângi?

Poate știi deja că-mi plac mult cărțile care mă ”zdrobesc” pe tot parcursul lor, pentru ca, la final, să mă ”recompună” și să devin mai puternică și mai conștientă de întreaga mea viață. După o astfel de lectură, aleg mereu ceva relaxant, care să mă înveselească. Ca să răspund la această întrebare, spun doar că mereu le pin la loc de cinste pe ambele – nu fug de niciodată nici de o carte veselă, dar nici de una care mi-ar putea aduce lacrimi în ochi.

8. Copertă albă sau copertă neagră?

”Colorata mâine-i gata”. Majoritatea cărților le cumpăr după copertă și titlul lor. Am multe coperți colorate, dar și negre sau albe. De fapt, nu doar cromatica trebuie să-mi fie pe plac, trebuie ca toate coperțile, indiferent că sunt colorate, albe sau negre, trebuie să-mi transmită un mesaj, o stare, o emoție.

Cumpăratul cărților nu e o cheltuială, ci o investiție

Asta cred încă de când am început să-mi formez propria bibliotecă. Și asta cred și acum. Și voi continua să spun că nu cheltui banii aiurea, ci îi investesc în starea mea de bine – la care am acces zi și noapte. Ce e greșit într-o astfel de situație? Absolut nimic!

9. Roman psihologic sau roman de acțiune?

Nu doar psihologic. Nu doar de acțiune. De orice gen. Așa cum am mai spus, mereu apelez la stiluri și genuri diferite. Nu pot citi 20 de romane psihologice, apoi să o dau pe thriller. Ca apoi să schimb ”canalul” pe romane de dragoste. Eu mereu le combin – asta în funcție de starea mea, de nevoia mea sufletească. Dar trebuie să recunosc asta: îmi plac romanele care sunt îmbinate ca și stil. Thrillerele psihologice, romanele de dragoste, asezonate cu mult suspans. Și am să mă opresc din exemplificat, dar cred că ai înțeles ideea.

Acest THIS OR THAT BOOK TAG s-a terminat, iar eu sunt fericită să împart cu tine o nouă filă din povestea mea.  Mă bucur că am dăruit alte bucăți din mine, că mi-am potolit setea de cuvinte. Sau poate că e doar începutul. Abia aștept să-ți citesc răspunsurile, în comentarii!

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.