Am supraviețuit atacurilor din 11 septembrie, 2001-L.Tarshis

Am supraviețuit atacurilor din 11 septembrie, 2001 vorbește despre evenimentul răsunător ce a zguduit întreaga lume. Face parte din Colecția ”Am supraviețuit” apărută la Editura Gama.  Cartea explică, pe înțelesul copiilor, evenimentul ce a schimbat lumea pe 11 septembrie 2001.

Cartea aceasta, deși scrisă pe înțelesul copiilor, a reușit să trezească iar durerea din 2001. Și citeam povestea pentru copii și vedeam cu ochii minții zecile de imagini pline de durere. Este genul de carte perfect care spune adevărul copiilor, dar o face într-o manieră mai puțin dură.

Copiii merită adevărul, trebuie să știe ce se întâmplă în jurul lor, în lumea în care trăiesc. E nevoie să afle că există bine și rău, iar cartea Am supraviețuit descrie ororile și răul uman, dar în doza potrivită. Așa copiii înțeleg perfect că există oameni care fac rău – pot vizualiza răul în această poveste, dar li se arată și opusul lui.

Am supraviețuit – povestea prin ochii lui Lucas

Lucas este un băiețel pasionat de fotbal. Se vede  deja departe, este hotărât să meargă mai departe cu pasiunea lui. Și nu simte pericolul, nu simte că va exista ceva care îl va determina să stingă flacăra din sufletul lui. Este la vârsta la care încă mai crede că un accident nu te poate îndepărta de visul la care depui tot efortul.

Lucas e copilul care nu vrea să renunțe la pasiunea lui. Nici măcar atunci când are loc accidentul, iar rezultatul este o lovitură la cap, una destul de serioasă. Lovitura îi poate pune viața în pericol, iar viața pe teren e conectată permanent la pericole și un final brusc.

Dar singura șansa ca Lucas să nu devină amintire – precum jucătorii de pe pereții cabinetului medical este aceasta: să fie convins de către cei din jur, să pună stop carierei sale sportive, să renunțe la pasiunea lui pentru teren și mingea de fotbal.

Adevărul doare, dar viața este mult mai valoroasă

După cum bine intuiești, Lucas nici măcar nu voia să audă. Nu voia și nici nu era pregătit să renunțe la pasiunea și visul lui măreț. Nici discuția cu tatăl său, nici medicul care îi știa istoricul medical. Nimeni. Toți i-au susținut visul, dar până la accident. În fața adevărului, au decis ceea ce e mai bine pentru Lucas. Au ales viața, l-au ales pe Lucas. Nu așa ar face orice părinte?

Viața e mult mai valoroasă. Nimeni nu ar face o altă alegere. Majoritatea știu că viața are prioritate, dar cum să-l faci să înțeleagă asta?  Lucas are doar 11 ani – vârsta la care e cam greu să tai aripile unui visător, dar ce rost mai au reușitele în fața bolii? Cum să te mai bucuri, cu adevărat, când știi că  pericolul suflă în ceafa copilului?

E foarte important să-ți susții copilul, să-l lași să zboare. Iar Lucas știe că Benny este singurul care îi poate convinge pe părinții lui. El vrea să joace fotbal, știe că-i place foarte mult, dar nu înțelege de ce nu poate să facă asta. Nu înțelege de ce o lovitură la cap îl împiedică să joace fotbal.

Nici măcar cel mai fidel susținător nu te poate pune în pericol

Benny e cel care îl face pe Lucas să iubească fotbalul, tot el îl antrenează pentru viitor și-i arată că se poate, că el va reuși. Totuși, nici măcar el, oricât de mult ar susține pasiunea micuțului, nu-l poate arunca în gura morții sigure, nu poate forța părinții să fie de acord cu sentința care amenință să îi condamne pentru totdeauna.

Lucas nu renunță nici măcar în fața nimănui. Nici măcar nu vrea să audă. Nu știu cât înțelege, deși știe că, unii fotbaliști mari, au sfârșit rău. El, la 11 anișori, încă speră și se agață de toate oportunitățile pe care le are. Părinții și medicul au zis ceva, dar mai e Benny. Știe că el îl va susține și ajuta.

În loc să meargă la școală, Lucas merge la stația de pompieri – locul unde știe că-l va găsi pe Benny. Și e decis să-l convingă să nu-l lase singur, să-l ajute și să joace fotbal în continuare. Dar el nu știe, așa cum nimeni nu bănuiește că această zi va fi altfel.

Am supraviețuit – tragedia care va schimba întreaga lume

Cum ajunge Lucas la Departamentul de Pompieri din New York? Asta ar fi o primă întrebare. La care doar faptul că aici e locul în care muncește prietenul, dar și tatăl său, Lucas știe drumul prea bine. Ajunge la Benny, dar nu apucă să stea prea mult, căci e unul din martorii ocular al tragediei. Începutul sfârșitului se declanșează în fața neputinței umane. Mulți au privit și nu au putut face nimic să schimbe realitatea.

Un prim avion lovește Turnurile Gemene, iar Lucas refuză, din start, ideea că-și poate pierde tatăl datorită acestei tragedii. Nu vrea ca tatăl său să devină o parte din imaginea dezolantă. La cei 11 ani ai săi, Lucas ia decizia de a pleca la locul accidentului.

Are un curaj imens, nu se gândește deloc la ceea ce ar putea păți el, Lucas știe că tatăl său e mai important. Nu are maturitatea pentru a înțelege gravitatea situației de față, dar are maturitatea afectivă și reacționează, căci e vorba de familia lui. Simpla lui prezență la locul accidentului îl pun față în față cu un pericol iminent.  Dar ceea ce vede acolo îi schimbă viața pentru totdeauna.

Am supraviețuit – carte pentru copii, ireproșabil scrisă și potrivită și pentru adulți

Cred că am mai spus că iubesc mult cărțile pentru copii, dar cărțile pentru copii bine scrise, adaptate pentru vârsta lor. Dacă în cazul Băiatului cu pijamale în dungi, carte la care încă mă gândesc, am spus că este frumoasă, dar nu o consider potrivită pentru copii, în cazul cărții de față, nu pot decât să laud tehnica de scriere.

Această cărțulie este volumul 6 al seriei și încurajează părinții și copiii să cunoască adevărul. Iar prin modul în care a fost scrisă, după modul cum a fost prezentat totul,  copiii mici află adevărul, dar nu se sperie, iar cei mari nu au dubii în privința vârstei la care se poate lectura această carte.

În cazul copiilor, blândețea este esențială oricând, dar mai ales în situația expunerii unui adevăr plin de durere. După modul cum este scrisă, după blândețea pusă în cuvinte, vor face față mult mai ușor realității. Este o lectură ”obligatorie”, atât pentru copii, cât și pentru adulți. O astfel de carte te poate apropia de copilul tău, mami. După ce o citiți, împreună sau separat, puteți discuta pe marginea poveștii.

Am supraviețuit atacurilor din 11 septembrie, 2001-L.Tarshis este calea perfectă prin care poți să înveți, tu ca adult, dar o astfel de carte îți poate pregăti puiul pentru viață – poți să-i dăruiești și tu niște lecții de viață.

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.