Trambulina bat-o vina! (Cutiuța cu povești) – Recenzie

Trambulina bat-o vina! este cel mai distractiv mod de a petrece timp cu copiii. Fie că vorbim de copiii din familie, fie că vorbim de alți micuți de vârstă mică, cărțulia de față este o joacă, dar și un salt spre cunoaștere. E precum o cameră plină de bucurie, de zâmbete, jocuri și distracție.

Ce se întâmplă dacă te joci pe o trambulină?  E ca și cum ai sări pe patul părinților sau mai bine, pe cel de la bunici. De ce? Ei te lasă să te distrezi și poți sări cât de tare vrei. Totuși, patul nu e trambulina din poveste, iar tu nu ești girafa Tina. Dar Tina e drăguță, sare pe trambulină și spune tot ce vede. Ea va ajunge mai sus decât tine. E deja girafă, are gâtul foarte lung și poate vedea mai mult decât oricine.

Tina balerina are chef de joacă, chiar dacă e mare și-ai putea spune că a trecut vremea ei, că nu mai e micuță ca să se joace. Atunci când testezi o trambulină, oricât de mult ai vrea să te oprești, nu poți. E prea frumos, e fantastic să vezi  tot ceea ce nu poți vedea oricând. Joaca pe trambulină dă dependență, nu ai mai vrea să o lași să se odihnească. Și nici nu ai vrea ca altcineva să-ți ia locul de joacă preferat.

Trambulina, bat-o vina! – desprinde-te de necunoscut

O trambulină te ajută să te desprinzi de pânza ei protectoare, iar pe Tina o bucura și mai tare, cu fiecare săritură ea se umplea de energie și entuziasm. De curaj și dorință să sară și mai sus ca înainte. Asta e joaca și așa-i copilăria – o bucurie infinită de a nu te opri din joacă și din descoperit lucruri noi.

În momentul în care sari pe o trambulină, atunci atunci când ajungi în aer, cei din jurul tău te pot asemui sau confunda cu cele mai ciudate și comice arătări. Iată că, astfel, girafa Gina ar fi putut fi oricine și-ar fi dorit. Aici, în salt, doar imaginația este limita. Ceilalți te pot vedea ca un punct, un fluture sau un păianjen. Sau poate un erou gata de atac.

Cei care nu ajung la struguri, spune mereu că sunt acri. Și uite așa, Tina este provocată de o pasăre de pe ram să sară și mai tare. Întrebarea păsării, o încurajează pe simpatica girafă să-și facă și mai mult vânt. Ca să vadă este și mai sus, în zare, dar nu poate vedea oricine și oricând.

Joaca și bucuria declanșează energia celor mici

Descoperind povestea girafei Tina și a colegei ei de dialog, nu ai cum să nu zâmbești. Cuvintele nasc dorința celor mici de a afla povestea, de a descoperi ce urmează. Trambulina, bat-o vina! este precum un seif misterios.

Hai să aflăm mai departe. Oare ce o fi și mai sus. Tina balerina, ne poate răspunde la întrebare. Cu umor și energie. Mai sus, Tina vede un castel. Și castelul adăpostește un purcel. Dar după castel, oare se ascunde un miel? Asta da curiozitate! Trebuie să-i mulțumim prietenei înaripate pentru fiecare curiozitate adresată girafei neobosite.

Îți imaginezi tu oare cât de sus sare Tina balerina de vede atât de multe? Wow! Ce bucurie mare! Dar după castel nu e niciun miel, e doar o stâncă extrem de adâncă. Câtă precizie există în răspunsurile girafei Tina, nu-i așa? Înaripata nu se lasă deloc. Oare vrea să o sperie pe curajoasa Tine. Poate doar mi se pare. Pasărea pusă pe șotii îi spune Tinei că în acea prăpastie întunecată are balaurul casă. Se teme girafa de un balaur cât să renunțe la joacă? Trambulina, bat-o vina!

Trambulina, bat-o vina! – joaca e perfectă, dar oprește-te la timp

Ca să nu devină periculos totul.  Girafa ce curajoasă deja dă semne că nu mai vrea să continue joaca. Cred că s-a speriat cam tare de balaur și casa misterioasă. Dar a venit vremea ca pasărea cea curioasă să o provoace și mai tare pe Tina. Că doar nu i-a dispărut curajul atât de ușor. O îndeamnă să sară și mai tare, ca să vadă și mai multe. Oare va accepta girafa Tina să intre în jocul acesta, tu ce zici?

Tina nu se lasă, deși pericolul e din ce în ce mai aproape. Bufnița cea răutăcioasă vrea să-i ia locul. De asta o tot provoacă pe Tina balerina. Săraca girafă! S-a arcuit, s-a alungit și a sărit mai sus. A atins cerul. Gina nu mai e girafă, ci doar o săgeată. A trecut pe lângă păsări și a ajuns până la stele. Ce călătorie fascinantă! Oare o fi adevărată?!

Bufnița cea rea, ce crezi că a făcut? Da, chiar așa! O luat locul Tinei, crezând că va reuși să ajungă și ea..oare pe Lună? Nu a ajuns prea departe, căci ghearele ei se țineau scai de pânză. Trambulina, bat-o vina! I-a rupt și gheara, motiv pentru care a plecat supărată.

Nu-ți dori mai mult decât poți duce

Pericolul te poate duce departe. Și nu mai poți sau nu mai ai cum să te întorci. Așa a pățit Tina. A folosit trambulina și mai poate să se întoarcă. Ea stă, iar doi țânțari încearcă să o salveze. Oare plânge și cere ajutor? Nu prea cred. Cei doi amici au confundat-o pe Tina cu un amic de-al lor. E doar Tina, se uită fix la ei doi.

Și-au făcut apariția alte viețuitoare mici, care se uitau la cerul senin. Am zis cuva că Tina e fericită? Nu e, dar sare de ici-colo și se ține de giumbușlucuri. Datorită ei.. luna este o mustăcioasă. Dar caută o idee să ajungă din nou acasă.

Oare un lasou și o scară ar fi de ajuns pentru salvarea girafei? Niște vreascuri. Poate mai multe. Sau poate nimic din toate acestea. Luna salvatoare i-a dat o idee: o stea căzătoare. Un meteorit mai bine, ca să nu se lovească la aterizare. Și-așa Tina a plecat fericită, nu înainte de a mulțumi pentru ajutor.

Revenirea acasă era o încântare pentru Tina balerina, iar aterizarea nu a fost lipsită de evenimente. S-a cam supărat Tina. Și mai că plângea. Oare s-o fi împăcat cu gândul că nu mai poate nimic repara?

Peripeția continuă…niciodată nu se termină

Trambulina, bat-o vina! ajută copiii mari și mici să învețe și mai mult. Ce anume? La finalul poveștii pe care o spune Tina, poți găsi tot ce trebuie să știi despre sistemul solar. O minunăție de călătorie! Te așteaptă o mare de bucurie te mai așteaptă. Tot alături de Tina balerina. Ți-am zis eu că e simpatică tare.

Toată povestea și aventura Tinei pe trambulină este spună în rime. Trambulina, bat-o vina! aduce bucuria. Pentru cei mici, cei mai mari, părinți sau bunici. La final, cu toți vor zâmbi. Și își vor aminti de Tina și peripețiile ei cu Trambulina, bat-o vina!

Trambulina, bat-o vina! a apărut la Editura Cutiuța cu povești. Textul aparține Nicoletei Sibișan, iar ilustrațiile de Amahdine Bănescu.

Lectură plăcută și atenție la trambulină!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.