Pacienta tăcută, Alex Michaelides (Litera) – Recenzie

Pacienta tăcută are parte de laude peste laude. Toți cei care au reușit să o citească sunt încântați, o consideră cea mai bună carte citită în 2019. Pe copertă scrie că e thriller-ul anului. Eu nu știu ce să zic despre asta, dar știu ceva și mai fain de atât: are cel mai bun final ever. Și mai are un plus: e captivantă tare și treci prin ea. Te prinde în mrejele sale, te strânge ca să nu lași cartea din mână. Iar la final aruncă bomba. Sau o dezamorsează.

Ziceau mulți că e super, iar eu mă temeam că voi fi dezamăgită. Mi se întâmplă deseori să fiu altfel decât majoritatea cititorilor și să mă încânte mai puțin cărțile despre care vorbește toată lume, peste care dai oriunde ești și pe care le zărești oricând în mediul online.

Pacienta tăcută, pe numele ei Alicia, întoarce lumea pe dos, dă scenariile peste cap și zdruncină orice imagine mentală, oricât de solidă ar fi. Reușește să surprindă emoția, regretul și neputința – cei trei stâlpi ai dorinței de a afla adevărul.

Pacienta tăcută – adevărul tăinuit sub impactul șocului și al setei de dreptate

Adevărul nu mai e o surpriză pentru nimeni. Alicia, o pictoriță cunoscută, își ucide soțul, pe Gabriel.  După crimă, în loc să se clarifice totul, un alt mister se învârte neobosit în jurul Aliciei.De ce tace soția criminală? Nu spune nimic, nu dezminte, nu se apără. Deși o așteaptă privarea de libertate, tăcerea ei absolută o scapă de închisoare.

Dar Alicia nu e liberă. Este pacientă într-un spital, devine obiect de studiu pentru medicii de acolo. Se transformă într-un sac sau robot burdușit de medicamente.  Nu este în siguranță nici acolo. Are momente când atacă alte paciente, când e agitată. Soluția? Și mai multe medicamente și izolarea într-o cameră obscură.

Singurul mod în care spune adevărul, își recunoaște vina, este un nou tablou denumit ALCESTA. Atât și nimic mai mult. Să fie oare dovada perfectă care să o acuze în totalitate? Fie că e, fie că nu este, Alicia nu dă niciun fel de semn că ar fi dispusă să vorbească în anumite condiții.

Pacienta tăcută – adevărul declanșat de factori exteriori

Mă așteptam ca toată povestea să fie relată de Alicia. Ea să fie cea care-și spune povestea – de la dragoste, la motivul care a declanșat ura, care să aducă acest rezultat: crima. Dar nu. Autorul Alex Michaelides are o idee mult mai bună. Vocea rațiunii, vocea care spune povestea este Theo Faber.

Ceea ce e și mai interesant și demn de urmărit este și un alt aspect: modul cum relatează psihoterapeutul întreaga poveste Așa bine a relatat-o și așa de tare m-a convins că nu am intuit adevărul nicio clipă. Asta se cheamă că s-a jucat cu mintea mea? Da, cam așa se traduce.

Theo spune povestea Aliciei, începând cu dorința lui arzătoare de a ajunge să lucreze în spitalul în care Alicia este pacientă. Își dorește foarte tare să o aibă drept pacientă. Vrea cu orice preț să înțeleagă de ce Alicia tace. Vrea să o facă să vorbească. Nici de data aceasta nu m-am gândit la nimic. Mă mira dorința lui. Dar până într-un punct.

Psihoterapeutul vindecă pe alții sau se vindecă pe sine, prin pacienții săi

Aș tinde să cred că psihoterapeutul vindecă pe alții, dar Theo Faber este un psihoterapeut atipic (cred). Și am înțeles asta abia în clipa în care am realizat în ce întuneric se scalde sufletul lui, ce umbre este nevoie să înfrunte pentru a se regăsi. Clar! Unii psihoterapeuți, printre care și Faber caută se se vindece și pe sine. Și crede-mă, are mare nevoie de vindecare!

Mi-e foarte clar că e un thriller psihologic. Alex Michaelides este autorul care știe pe ce butoane să apese, cum să acceseze, prin cuvinte planul psihic uman. Aș îndrăzni să spun că e as în psihologia umană. Sigur a studiat literatura engleză și are masterat pentru a deveni scenarist de film? Nu-aș zice asta.

Theo încearcă să ajungă la pacienta lui. Aplică toate metodele și speră că una, măcar una va da rezultate. Toate au dat, dar nu rezultatele dorite de el, din păcate pentru el. Deși este un psihoterapeut bun, metodele lui atrag atenția în sens negativ. A fost atacat de către Alicia, a văzut că lipsa tratamentului pune în pericol viața celor din jur. A vorbit, dar nu a primit răspuns.

Theo e psihoterapeutul bun la spital, dar în viața de familie înfruntă demoni, trăiește în negura geloziei, cade pradă viciilor și nu are altă soluție în afara tăcerii absolute. Theo, de ce tace Alicia? Dar tu ce motiv ai?

Pacienta tăcută – vinovat fără vină sau adevărul orbește

Deși nu ai crede, eu am intuit că Alicia nu este doar vinovată și atât. Mereu am trăit cu senzația că mai e ceva, că mai există o piesă – una care e lipsă din acest puzzle. Dar care ar lămuri și lumina povestea asta.

Ai putea crede că Theo Faber nu o cunoaște pe Alicia decât în urma vâlvei care s-a tot făcut atunci când l-a omorât pe Gabriel. Să fi fost el atât de impresionat de povestea asta? El a înțeles-o cel mai bine, el i-a acceptat tăcerea, a înfruntat-o și a făcut față oricărei provocări atunci când venea vorba de ea. Oare ce scop să fi ajut Faber? Compasiunea sau poate pentru că povestea lor avea foarte multe puncte comune? Misterul continuă, dar nu pentru multă vreme.

Atracție totală sau nevoia de justificare – motive pentru a acționa înspre celălalt

Toți medicii din spital, ba chiar și pacienții de acolo  simțeau interesul pe care-l manifesta Theo față de Alicia. Implicarea sentimentală/ emoțională poate denatura modul în care acționezi atunci când vine vorba despre un pacient cu probleme. Asta au încercat să-i spună și colegii săi. Dar nu voia să audă, ci voia să o facă pe Alicia să vorbească, să-și spună versiunea personală.

Oare să fie aceasta singura dorință a lui Theo? Aș zice că da, dar iar nu am știu cât de tare mă înșel în privința lui.  A fost și el o Alicia, a avut și el nevoie de îndrumare și vindecare. El a găsit colacul de salvare. Voia să fie și el o ancoră pentru Alicia. Se justifică. Și-ai putea înțelege că nevoia de a da înapoi, nevoia de a da ceea ce ai primit, poate duce la o astfel de atitudine din partea unui om.

Am zis că Theo caută să se vindece de durerile trecutului? Fix asta face. Mai întâi scoate la lumină fiecare durere, fiecare defecțiune interioară, fiecare demon. De ce? Ca până la final să fie înțeles. Și poate pentru a se scuza pentru ceea ce urmează.

Pacienta tăcută – cireașa de pe tort e la final

Nu știe de ce, dar Alicia pune la dispoziția lui Theo jurnalul său intim. Iar asta va face lumină. Sau va naște și mai multe întrebări. Va reuși psihoterapeutul să-și atingă scopul? Cine este psihoterapeut și cine are o mai mare nevoie de vindecare? Cum se termină povestea și care e adevărul care va completa întregul tablou – demn de păstrat pentru eternitate? Ce poză lipsește cu desăvârșire din albumul poveștii? Toate aceste întrebări își găsesc răspuns în finalul absolut surprinzător.

Finalul face toți banii. Finalul o transformă într-o carte foarte bună! Schimbă orice părere ai avea despre carte până în acel moment. E o piesă de domino ce le va răsturna pe toate celelalte, fără nicio șansa ca măcar una să rămână în picioare.

Pacienta tăcută, Alex  Michaelides face parte din colecția Buzz Books de la Editura Litera. Doamne, ce carte! Câtă tensiune și câte întorsături de situație! Multe schimbări, multe întrebări, un singur magician al cuvintelor încrucișate – autorul acestul thriller psihologic!

Lectură savuroasă!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Dana
29 noiembrie 2019 at 3:14 PM

Da, da, da! Si pe mine m-a dat pe spate finalul. Un thriller psihologic bun de tot, nicio obiecţie.



29 noiembrie 2019 at 3:18 PM

Pacienta tăcută se afla si pe lista mea. Mulțumesc pentru recomandare!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.