Un nou început, Kristin Hannah (Litera) – Recenzie

Un nou început te poartă prin fel de fel de stări, îți dă emoții la putere triplă și-ți strânge sufletul într-o menghină. Te lasă să respiri mult prea puțin, dar trăiești mereu cu speranța. Speri pe tot parcursul lecturii că toate se vor aranja, că un nou început în Alaska va fi, de fapt, un nou început fără teamă. Departe de tot ce face viața mult mai greu de suportat.

De obicei, atunci când spui că o iei de la zero, că vrei un nou început, așteptările sunt mari, încrederea e colosală, speranța este puternică, iar necunoscutul îți pompează adrenalină direct în venă. Pentru familia lui Leni niciun loc nu este prea bun, nicio locație nu aduce liniștea unei noi vieți. Oriunde ar fi, Ernt e din ce în ce mai nemulțumit. Un început departe de civilizație și modern, poate fi o șansă, un răspuns pentru ei. Dar nu e o garanție a fericirii și a stării de liniște pe care o caută.

Un nou început reprezintă un risc pe care și-l asumă. Sau îl acceptă fără să lipească. De ce? Nici Leni, dar nici Cora nu au niciun cuvânt de spus. Știu că trebuie să-și urmeze tatăl și soțul. Sunt o familie și se iubesc, iar iubirea cere sacrificii. Dar în iubire nimic nu e prea greu.

Un nou început – adevărul se află în pustietate

Fericirea înseamnă împreună, înseamnă liniște și momente de bucurie. Pentru Leni și Cora, fericirea a fost mult prea scurtă. Fericirea lor a însemnat muncă istovitoare, iar când se se bucure, totul s-a transformat. În ce se poate transforma speranța și dorința? În teamă, în tăcere și o altă dorință – cea de supraviețuire.

Ernt, după sosirea în Alaska, după multă muncă, după ce toate au fost puse la punct, s-a schimbat complet. Prima dată a fost mai greu, prima palmă a fost o greșeală. Dar frica a intrat în sufletul tuturor. Chiar și vecinii din această pustietate au înțeles tot ce femeia și mama Cora nu voia să accepte. Ea doar se considera vinovată, cea care îl provoca. Îl iubea. Știa că Ernt a suferit foarte mult în trecutul său. Să fi fost de datoria ei să-l înțeleagă, să-l iubească și să-i accepte ieșirile?

Dintr-un nou început care promitea o viață nouă, frigul vine cu un nou început: acela de a rezista și de a fugi din calea unui om agresiv. Care știa că are pe cine se răzbuna și că are pe cine lovi cu sete. Apoi spunea că iubește și că nu voia să rănească. Dar orice refuz și  scenariu închipuit de mintea lui încețoșată, era un motiv bun de a înceapă o nouă ploaie dureroasă asupra Corei.

Schimbarea nu vine odată cu tăcerea și acceptarea unui tratament pe care nu-l meriți

Ernt Albright are întotdeauna o scuză pentru ceea ce îi face soției, pentru faptul că e abătut, mereu morocănos, răzbunător atunci când nu i se dă dreptate. Nu știu dacă e o scuză, nu știu dacă asta îl îndreptățește, dar Cora aduce mereu vorba de trecutul. Acesta a fost captiv în timpul războiului din Vietnam.

Ok. A suferit, a luptat în Vietnam, a fost privat de libertate. Dar unde e bucuria că are din nou familia aproape? Unde este bucuria că are un loc al lui unde poate fi liniștit cu cei pe care îi iubește? Vietnam-ul a lăsat urme adânci, l-a făcut pe Ernt să devină cel pe care Cora și Leni îl iubeau atât de mult. Cât poate îndura iubirea?

Cora a fost scoasă din ploaia de răutate a bărbatului ei, dar întotdeauna revenea alături de bărbatul pentru care, cândva, a renunțat la tot, și l-a urmat fără să clipească. A refuzat orice fel de ajutor, dar a continuat să-și ajute fiica. Era în stare să-și lase fiica să fugă din calea tatălui. A pregătit-o și pentru facultate. Ba chiar o ajuta să-și trăiască, pe ascuns, povestea de iubire cu un membru al familiei Walter.

Un nou început – sacrificiu în numele iubirii

Un moment crucial, cel care face diferența între acceptare și salvarea lui Leni de furia tatălui, este cel în care Cora acționează, din impuls, dar cu un singur gând: ”Nu Leni a mea”.

De acum, când totul s-a schimbat în doar o fracțiune de secundă, Leni și Cora se pot gândi la un nou început. Dar tot sufletul Corei este invadat teama, regretul și dorința de a proteja pe singura care mai conta, Leni.

Până și băiatul care a dovedit atât de clar că o iubea pe Leni, a sacrificat totul pentru Len a lui. Nu a ținut cont de nimic, nici măcar nu s-a gândit la el, ci doar la ea, căci trebuia salvată de agresivitatea și boala tatălui ei.

Un nou început nu poate avea loc pentru Cora, nici pentru Leni. Un nou început înseamnă să rezolve totul și abia apoi să plece. Trecutul trebuia îngropat, trebuia lăsat în urmă. Aveau nevoia de siguranță că nimic din ceea ce a fost, nu va reveni. Au reușit, au plecat departe de toată viața lor din Alaska, iar tânăra a lăsat acolo o parte din tot ce iubea mai mult. Va reveni în Alaska și va putea să se bucure de o viață nouă?

Planul nu e niciodată bătut în cuie, iar minciuna te prinde mereu în capcană

Și noua viață e frumoasă, dar nu e pentru totdeauna. Nimic nu e veșnic. Niciodată nu va mai fi la fel. Viața se schimbă, iar Leni nu se poate împotrivi. Ba chiar e decisă pentru următorul pas: să împlinească o dorință. Ultima. Doar ea putea să facă asta. Și apoi scăpa de orice umbră din trecut.

Revenirea în Alaska și planul ei de eliberare nu dă roade, dar toți cei care o iubesc pe Leni nu vor fi indiferenți. Nu vor sta cu mâinile în sân și nu vor accepta o nouă nedreptate pentru ea. Va ajunge să-și mai vadă vreodată fiul, pe MJ? Iubirea pentru el și pe cel care i-a dăruit cea mai mare fericire va reuși să o aducă alături de oamenii dragi? Ceea ce ți-e scris, în frunte îți este pus.

Un nou început – răsplata nu întârzie niciodată

Ernt și-a iubit familia, dar niciodată nu a acceptat să i se spună că greșește. Nici el nu s-a lăsat ajutat. A considerat că numai el știe totul. Și-a izolat familia, dar prin tot ce a făcut, familia s-a îndepărtat de el. Poate nu fizic, dar sufletește și mental,  Cora și Leni nu mai erau alături de el.

Cora a înțeles prea târziu că trebuia să plece, că trebuia să fugă – chiar dacă mereu le găsea. Cândva ar fi reușit să dispară din viața lui. Sau poate nu. Leni și-a iubit tatăl. L-a înțeles mult mai bine când niciunul dintre părinții ei nu mai erau aproape de ea.

Un nou început sau cum totul se plătește în această viață. Mai devreme, mai târziu, toți plătesc după câte au făcut. Faptele aduc răsplata. Faptele vorbesc despre cum va arăta viitorul.

Un nou început, Kristin Hannah a apărut la Editura Litera și face parte din Colecția Blue Moon.

Lectură plăcută!

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.