12 books of Christmas – Lecturi în decembrie

12 books of Christmas mă scoate din zona de confort, dar mă și provoacă să citesc mai mult în această lună. Bucuria lui decembrie nu ar fi completă fără cărți. Nu m-aș simți deloc bine dacă nu aș citi măcar puțin în fiecare zi. E genul ăla de provocare literară de care nu prea am putut să mă țin.  Intenție am avut, dar rezultatul a fost mereu dezastruos.

De fiecare dată am renunțat. Nu pentru că nu mi-am dorit să duc la îndeplinire provocarea aceasta, ci pentru că singură puneam presiune pe mine. Și nu mă simțeam ok cu această greutate. Dar am mai avut întotdeauna un motiv: știi vorba vrei să ”îngrași” porcul în ajun? Ei bine, eu voiam să mai recuperez din numărul de cărți pe care-l setam în ianuarie. Mă simțeam prost. Nu știu de ce sau față de cine, dar nu pot explica mai bine sentimentul.

Acum stau și mă gândesc la un aspect important. 12 books of Christmas este oare despre cărți de Crăciun citite în perioada sărbătorilor? Oare se referă doar la cărți și lecturi festive, de sezon?  Dacă e așa am ceva de căutat, dar nu ar fi foarte greu. Ba chiar ar fi ușor de ales și de citit.

12 books of Christmas – bucuria magică a lecturii

Decembrie împrăștie peste tot praful magic al bucuriei. Lectura aduce și mai multă stare de bine, te conectează și mai rapid la starea festivă, îmbrăcată în multe daruri speciale.  Dacă e decembrie e liber la bucurie continuă. E vacanță, e brad, sunt luminițe, daruri, zâmbete și toți cei dragi mai aproape.

E o provocare minunată, fără reguli stricte sau alt gen de constrângeri. Nu mai suntem la școală. Nu se impune nimic. Se cer doar 12 cărți citite până la final de an 2019. Dacă accepți provocarea, selecția următoarelor cărți lecturate îți aparține în totalitate.

Ce s-ar putea întâmpla? S-ar putea să nu reușești să citești toate cele 12 cărți propuse pentru provocare. Asta este totul. Dar nici nu contează prea tare, căci important e să citești cât mai mult. Important este să citești, Cantitatea contează mai puțin.

În funcție de selecția/alegerile pe care le faci există posibilitatea să citești 12 cărți. Sau mai mult de atât, iar asta te va motiva să citești și mai mult în anul care vine. Autodepășirea e perfectă pentru fiecare cititor în parte. Dorința, intenția și aplicarea acesteia va da rezultate. Trebuie doar să vrei.

Selecția celor 12 cărți pentru un decembrie de poveste

  1. 12 cărți cu temă festivă, crăciunistică sau de iarnă. Caută toate cărțile care respectă caracteristica și alege doar acele titluri care te tentează mai mult.
  2. 12 cărți primite cadou. Eu am tendința să amân lectura cărților primite cadou. Foarte rar citesc aceste romane, dar sărbătorile sunt ocazia perfectă pentru a te bucura de cărțile pe care ți le-ai dorit foarte mult în bibliotecă.
  3. 12 cărți amânate foarte multă vreme. Nu cred că duci lipsă de cărți pe care le tot amâni. Sunt sigură că se găsesc și la tine în bibliotecă romane pe care le-ai lăsat să te aștepte. Gata! Ai primit semnul clar: e timpul să citești acele cărți.
  4. 12 cărți combinate/stiluri diferite. Asta voi face și eu. Voi combina toate opțiunile prezentate mai sus. Vor fi cărți împrumutate, de Crăciun, amânate și primite în dar. Mi se pare mai frumos, mai caracteristic mie.

12 books of Christmas – jólabókaflóð românesc

Nu am reușit asta încă de la începutul lunii, dar sper că zilele astea să mă bucur de timp, de lectură, dar și de pătura mea pufoasă. Mereu mi-am dorit să am zile în care să acord tot timpul lecturii. Bine, nici peisajul exterior nu mă ajută prea mult. Acum e foarte multă lumină (mă bucur tare mult și pentru ea), nu e zăpadă, doar frig, soare și cer senin.

Mi-ar plăcea să adoptăm și noi tradiția din Islanda. În Ajunul Crăciunului, ei dăruiesc doar cărți.  Ele țin locul altor cadouri. Iar seara se petrece citind cărți și mâncând ciocolată. Ăsta-i Rai pe pământ! Tradiția asta se  numește jólabókaflóð. Pe înțelesul meu, se numește simplu BUCURIE!

Acestă provocare literară poți să o numești jólabókaflóð autohton. Avem voie și noi la o astfel de bucurie simplă, nu? Cum ar fi să stai în Ajun de Crăciun în pătură, la căldură, să te inunde arome specifice festive, iar tu să fii cufundată în lectura unei cărți fascinante? Da, știu! Cititorii împătimiți nu au nevoie de o tradiție, căci ei oricum fac asta mereu, și în Ajun. Dar tot mi-ar plăcea o așa tradiție. De ce? Pentru că nu m-ar mai întreba nimeni ce-mi doresc de Crăciun. Și nici nu mi-ar spune că am deja destule/prea multe cărți

Decembrie în 12 titluri atractive – citim cât putem de mult

Cele 12  alegeri norocoase ale mele sunt următoarele:

  1. Până la sfârșitul timpului, Raluca Alina Iorga
  2. Marele Gatsby, Scott Fitzgerald
  3. Furia roșie, Pierce Brown
  4. Prințesa marțiană, Edgar Rice Burroughs
  5. Eragon (voluml 1), Christopher Paolini
  6. Femeia la 1000 °C, Hallgrimur Helgason
  7. Martora, Nora Roberts
  8. Caz închis, Stelian Tănase
  9. O dorință de Crăciun, Fern Michaels & Cathy Lamb
  10. Cavalerii timpului (volumul1), Mirela Oprea
  11. Împărăteasa Orhidee, Anchee Min
  12. Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun!, Pascal Bruckner

Am trișat puțin, dar știu că se acceptă.  Am în această listă și cărți groase, dar și cărți foarte subțiri. Așa am luat decizia de a avea o listă de rezervă pentru cărțile subțiri, dar și pentru situația în care nu pot termina/citi o carte din cele 12 deja alese.

Lista provizorie de lectură – cărțile la nevoie se cunosc

Mai bine să previi, nu? Decât să caut disperată o carte salvatoare, mai bine sunt eu fată organizată și prevăzătoare.

  1. Noi, copiii din Bahnhof Zoo, Christiane F,
  2. Diabolic, Theo Anghel
  3. Elevul Dima dintr-a șaptea, Mihail Drumeș
  4. Trei destine împletite, Laetitia Colombani
  5. Destine în pași mărunți, Antologie proză scurtă
  6. Singurătatea numerelor prime, Paolo Giordan
  7. Cu moartea intre patru ochi, Viorel Cacoveanu
  8. Omul a uitat că trebuie să moară, Ioana Trif

S-ar putea să fie altele, dar am să revin cu un update, indiferent de câte cărți citesc luna aceasta, indiferent de ce titluri am ales, din aceste liste sau poate altele. Am anunțat, așadar nu avem vorbe la ”proces”.

Acestea fiind spuse, să citim cu plăcere, fie că citim în cadrul 12 books of Christmas, fie că citim în afara provocării! Lecturi plăcute!

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

9 decembrie 2019 at 3:57 PM

Mulțumesc pentru recomandări!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.