Păzea se-ntoarce Moș Crăciun!, Pascal Bruckner

Păzea se-ntoarce Moș Crăciun! pe 25 decembrie îl vei găsi în toate darurile și bucuriile puse sub bradul împodobit. A venit timpul să afli că Moș Crăciun s-a supărat foarte tare pe toată lumea, pe copii și pe adulți. Acesta este un motiv serios de îngrijorare, dar bietul bătrânel hazliu nu se mai simte iubit de nimeni.  Nici de respectat nu-l mai respecta nimeni. Să fi devenit Moș Crăciun, la vârsta lui de patru sute nouăzeci și nouă de ani, un pisălog, un bătrân expirat? Se pare că s-a supărat și va demisiona din funcție! E decis și nimic nu pare să-l înduplece să se mai gândească.

La vârsta lui onorabilă, Moș Crăciun e pus, se pare, pe fapte mari. Dar decizia lui poate schimba întreaga realitate. Cu nervii întinși la maximum, bătrânul cu barba albă ca zăpada știe prea bine că nu nu mai poate suporta tratamentul umanității. Totuși, Moș Crăciun, deși bătrân, nu a uitat că e născut în zodia Taur. O fi pasionat de astrologie, căci nu ezită atunci când oferă informația asta – de la asta i s-or trage toate problemele, te pomenești? E Taur cu ascendent în Balanță și cu Venus în Scorpion.

Moș Crăciun trece printr-o serie de provocări ciudate. Parcă toate i se întâmplă numai lui. Ciudățenia astrologiei este că Moșul nu spune nimic de Mercur retrograd. Sigur nu  aici era buba, dar oare ce s-a întâmplat? Până la elucidarea misterului, află că Moșul nu aduce doar daruri.  Demască și infractorii – falșii Moși Crăciuni.

Păzea se-ntoarce Moș Crăciun! – peripeții cu umor

Cu toții știm că Moș Crăciun e bun, dar nu e așa. Nu atunci când e scos din sărite și enervat la culme, cel puțin. Are ceva ani de când trebuie să facă față glumelor nesărate ale copiilor pe care îi vizitează an de an. Și serios, nu-i este deloc ușor să suporte. Bătrânețea nu-l ajută să anticipeze imaginația celor mici. E nemulțumit că nimeni nu-i mulțumește pentru daruri. Și când se plânge de nedreptate unui străin, situația e foarte gravă. Mai gravă decât ai crede.

Moșul dăruiește necondiționat? Da, așa știam și eu, dar nu mai vrea să o facă din motive foarte serioase. Săracul Moș Crăciun, oare va reuși să țină piept provocărilor puștilor? O fi el moș, dar e unul cool și cu vicii. Ba chiar îl enervează că nu poate fuma în New York. E și mai nervos când nu găsește loc de parcare pentru săniile lui. Clar! Cineva i-a pus gând râu! Ba chiar părinți din Germania i-au luat locul, punând singuri daruri în pantofiori. Așa ceva..

Cum să nu te enervezi când ți se aruncă în față că erau aproape siguri că Moșul a murit? Îmi și imaginez moșul roșu de furie. Chiar că păzea! Când se întoarce Moș Crăciun nu are niciodată gânduri bune, ci doar idei de răzbunare. Dacă crezi în el nu e bine că te ții de șotii, dacă nu mai crezi, tot nu e bine. Atunci are ac de cojocul ”dezertorilor”.

Copiii și-mai-știm-noi-cine spun întotdeauna adevărul

Moșul cam dă de greu, se convinge și mai tare că nu mai e decât un bătrân nefolositor. Simte că a expirat, că timpul lui a trecut. Nu a inventat nimic, toate astea i s-au spus. Bine, cu alte cuvinte, dar ăsta e adevărul.  El va face orice ca să scape de tristețe. Din cauza ei, Moșul face abuz chiar în timpul serviciului. Nu-l văd deloc bine, dar să nu-i spui că ți-am zis asta – se supără și pe mine morocănosul simpatic.

Moș Crăciun e pe cale să calce strâmb. E prea de tot, căci își cam riscă meseria asta frumoasă. Nu-și mai dă interesul deloc, nu-i pasă de cadouri și nici de copiii care nu vor găsi nimic sub brad. Oare să  le fi pus în fața ușii? Gluma se îngroașă mult prea tare, iar Moș Crăciun va apărea la o revistă de scandal.

Chiar crezi că Moșului i se pun bețe în roate degeaba? El poartă o mare parte din vină. Din cauza lui i se întâmplă totul. Copiii sunt supărați pe el, iar el pe copii, dar cei mici cam au motive să-i scrie toate cele. Cred că Moșul e cam șmecher. I se poate oferi o mărire de salar, premii și recunoașteri. Numai să nu demisioneze. Unii vor să-l îmbuneze, alții l-ar da în șuturi afară. Cum se va termina totul?

Pericolul e aproape – mobilizare generală în prag de sărbători

Moșul trebuia salvat, chiar dacă asta însemna timp, bani și ceva minciuni nevinovate. Oare misiunea va da roade? Dacă Moș Crăciun refuză, magia va dispărea și milioane de copii vor suferi cumplit. Astfel începe procesul de schimbare totală a lui Moș Crăciun: mâncare sănătoasă, sport și câte și mai câte – doar ca el să revină la post.  Nu a fost ușor pentru el, a acceptat, dar refuzurile categorice ale salvatorilor lui, l-au supărat iar pe bătrân.

Crezi că s-a terminat totul aici? Nu, Moșul era energic, plin de idei, chiar fericit. Dar totul s-a schimbat. Nimic din ceea ce urma să se întâmple în viitor nu mai era negândit. Hehe! Dacă ai intrat în horă Moșule, joacă după cum ți se cântă și nu te mai plânge de rele tratamente! Adevărul e că totul era spre binele lui și pentru bucuria copiilor de sărbători.

Moșul era altul! Era antreprenor, compozitor de hituri muzicale, ce erau cunoscute deja pe patru continente, iubea copiii. Doar am zis: miracolul s-a produs!  Avea planuri, din client, devenise șef și avea de gând să ofere copiilor minuni și năzbâtii – voia să-i cucerească pentru totdeauna.

Păzea se-ntoarce Moș Crăciun! – bunătate cât cuprinde

Moșul s-a obișnuit cu luxul și-a băgat la Terapie Intensivă pe cei doi salvatori ai săi. Dar aveau să se reîntâlnească. Voia votcă și scotch, în locul laptelui cu biscuite. Nu mai accepta să i se spună Moș, ci Regele Crăciun. Și fiecare, bogat sau sărac, primea de la el tot ce voia. Ei da! Așa Crăciun să tot aibă fiecare!

Moșul, pardon Regele Crăciun, a cam exagerat, e drept, dar a redescoperit viața. E pus rău pe șotii. Face nefăcute, dar e iertat – ca un copil neștiutor. Îl iartă toți, căci vine în fiecare an, e bun și dăruiește fără limită, tuturor.

Totul e bine când se termină cu bine! Dar Regele Crăciun s-a săturat de burlăcie și vrea o Babă Crăciun, dar să fie tânără și, neapărat, să-i poată face față. Dacă nu o găsește urgent, el va iubi copiii la nebunie.

Anul acesta, pe 24 decembrie el va porni în călătorie. Și la anul va face exact la fel. Mulți ani de acum în colo, Moșul simpatic va dărui din tot sufletul lui bun, deși are o doză de nebunie, tuturor. Va dărui, căci e fericit. De ce? Pentru că are cui da tot ce a pregătit peste an.

Păzea se-ntoarce Moș Crăciun!, publicată la Editura Trei este o poveste deocheată. E frumoasă, râzi cu poftă. Dar nu o recomand copiilor. E o poveste de Crăciun pentru adulți și persoane cu mintea deschisă.

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.