Idei de cadouri literare – inspirație pentru întârziați

Idei de cadouri literare vine ca o dorință personală de a ajuta pe cei din jur. Se întâmplă uneori să-ți dorești să dăruiești cărți, dar să nu știi spre ce să te îndrepți – spre ce titluri sau oferte tentante. De cele mai multe ori cărțile sunt cadoul perfect. Cu o carte oferi magie, bucurie, speranță, încredere. Și oportunitatea de a pleca într-o aventură de neuitat.

Poți dărui cărți mereu, nu doar de Crăciun, An Nou, Paște, zi onomastică sau de naștere. De ce am avea nevoie de motive pentru a dărui cuiva ceva? De ce trebuie să ne folosim de sărbători pentru a dărui cărți? Carte în dar este o oportunitate în sine, este o zi specială fără motiv. Sau de ce nu ne-am gândi așa ”Vreau să dăruiesc o carte”, iar ziua în o vei trimite se transformă într-o zi perfectă pentru asta.

Prin ”pentru întârziați” din titlul articolului, nu mă refer la cei care au uitat să cumpere cadouri. Articolul acesta nu are valabilitate, nu se referă la daruri în ghete, sub brad sau de Paște, ci la orice fel de ocazie în care poți dărui cărți. Titlul se referă la cei care nu (prea) mai au timp să caute cadouri în altă parte. Darul cărților este mereu frumos și surprinzător.

Idei de cadouri literare – marea bucurie se ascunde în gesturi mici

Poate că mulți dintre cititori nu mai au spațiu în bibliotecă, dar tot nu renunță la cărți și nu se supără atunci când primesc în dar bijuterii literare. Există și cititori care au cărți peste tot și care mai au puțin și vor fi acoperiți de munți de cărți. Tot se bucură de cadoul  care conține carte la care se gândește de ceva vreme.

Numai cititorii știu cât de mare e bucuria atunci când primesc noi bilete de călătorie literară. Numai ei știu că marea bucurie se ascunde în gesturi mici. Faptul că dăruiești o carte sau mai multe, nu este niciodată prea puțin sau prea banal și neînsemnat.

Cărți găsești, oferte la fel. Îți trebuie doar cititori împătimiți în jur, bani în portofel și o listă cu dorințe literare. Dacă două probleme din cele trei au rezolvări relativ simple, nu știu ce să zic despre portofelul tău. Dar știu sigur că te vei descurca de minune și cu el. Cel mai rău e că-l vei face să plângă, căci simt că va bate vântul prin el. Nu mereu, doar din când în când. Nu vei fi în pericol, promit. Și oricum, bucuria pe care o vei dărui, crede-mă, face tot banii, merită orice sacrificiu.

O carte împachetată schimbă instant starea de spirit

La mine terapia prin ”cărți–în-dar” funcționează mereu. Fără nicio problemă. Și spun asta, chiar dacă nu de fiecare dată reușesc să mă manifest la fel de entuziast. Din acest motiv, nu de puține ori am fost întrebată dacă cumva nu aveam cartea sau nu am citit-o deja. Poate chiar să existe și întrebarea ”Nu ți-a plăcut cadoul, așa e?”

Cum să explici că te bucuri, că e un dar minunat, dar nu-și poți manifesta bucuria cu mai mult aplomb? Sunt zile și zile, stări de tot felul, pe care tot cu o carte le poți dizolva sau vindeca. Contează enorm, chiar dacă nu poți explica în cuvinte, contează enorm ca cineva să se gândească la tine. E și mai frumos să te accepte așa cum ești, cu pasiunea aceasta costisitoare sau cu obiceiul tău de a investi cât mai des în ceva ce va rămâne. Care nu se va pierde și va fi valoros, în timp.

O carte împachetată este o surpriză plăcută, mereu surprinzătoare. Da, exact așa cum e cu surpriza Kinder. Știi că există, că e a ta și că rămâne a ta mereu. Știi poate faptul că e o carte, dar nu știi care a fost norocoasa de această dată. Știi că e o carte și înainte să sfâșii ambalajul superb, te tot gândești și răzgândești încercând să ghicești titlul.

Idei de cadouri literare – multitudine de opțiuni perfecte  

Există atât de multe opțiuni, atât de multe cărți frumoase. Poți bucura enorm sufletul unui cititor cu o mulțime de cărți și povești vii, colorate, pline de umor, durere, lecții de viață. Cititorul iubește biblioteca plină ochi. Dar nu știe toate cărțile. Cum crezi că ar reacționa dacă ar primi o carte de care nu știe (mai) nimic?

Recomand să cumperi cărțile pe care simți că s-ar potrivi cel mai bine cu personalitatea celui care va primi cadoul. Să dăruiești bucurii literare, pe care atunci când le vezi sau citești descrierile, pot fi asociate cu prietenul care va primi darul tău.

Și dacă cumva crezi că cititorul în serie se plictisește și e sătul să primească același cadou mereu, o să-ți spun că am și alte idei care vor plăcea la fel de mult. Poți oferi în dar un kit pentru cititor – perfect pentru orice sezon, locație sau ocazie. Da, este o pasiune costisitoare, dar mereu am zis că eu nu cheltui cumpărând cărți, ci investesc. Și această investiție rămâne. Se vor putea bucura și alții de biblioteca mea. Acesta este unul din motivele pentru care nu regret nimic.

Cadouri literare pentru orice ocazie (specială)

Cărțile sunt bucuria infinită a cititorului, dar și tot ce ține de această pasiune – investiție în viitorul sinelui, aduce la fel de multă fericire pentru cei care iubesc să citească.

Bibliotecă – spațiu pentru cărți. Cine are prea mult spațiu pentru a aranja frumos nestematele literare. Spun eu: nimeni. Mulți ne ”plângem” de spațiu, așa că bibliotecă nouă sau corpuri de mobilier unde putem pune cărți este mereu bine venit. Poate fi un cadou perfect de casă nouă. Dar nu numai.

Agendă, caiete, carnețele – nu ai niciodată prea multe agende, caiete speciale sau carnețele pentru a face liste de lectură, liste de cărți citite, liste de dorințe de călătorii literare.

Veioză, lampă de lectură sau lupă pentru citit – sunt de un tral folos pentru a putea citi la orice oră, în orice loc. Lupa pentru citit este genială pentru a ușura lectura cărților cu scris mic.

E-reader – o bibliotecă mobilă imensă pentru iubitorii de lectură care nu refuză niciodată să citească în format electronic. E cadoul perfect și de durată, e mic și nu mai ai problema spațiului de depozitare pentru cărți.

Pixuri și sticky notes – perfecte pentru a scrie citate din romanele citite. Sau pentru a evidenția tot ce-ți place din cărțile de care te bucuri. Și asta fără să pierzi prea mult timp cu scrisul.

Alte daruri frumoase pentru cititori

Crezi că am epuizat ideile? Nu! Mai am câteva la fel de drăguțe. Ca să te inspir și mai mult atunci când vei fi în pană de inspirație.

Căni, ceai, cappuccino, bezele și ciocolată caldă – sunt la mare căutare atunci când te bucuri de o carte bună.

Lumânări parfumate – să-mi spui că nu te-ar bucura să citești într-o atmosferă caldă, parfumată și relaxantă. Poți să-mi spui, dar nu te cred.

Semne de carte – nu cred că ai prea multe oricâte ai primi. Eu nu refuz niciodată un semn de carte. Cu cât mai multe modele frumoase, funny, unice, geniale, neașteptate, cu atât mai bine.

Fotoliu PUFRELAX –moale și relaxant, dar ideal și pentru lectură. Este o opțiune pentru cei care nu vor să citească în pat.

Cărți/carduri de cumpărături cadou pre plătit – ca să nu rămână nimeni fără obiectul muncii.

Geantă Bookletta – cititoarele nu pleacă de acasă fără carte. Bookletta este geanta care iubește cartea și îi oferă locul ei. Cartea are un locul principal în această geantă elegantă și specială.

Pernă de cititor – cu mesaj și loc special pentru cartea preferată. E un cadou decorativ, dar care este ideal pentru orice încăpere din casă.

Pătură pufoasă – nu trebuie să lipsească din kit-ul cititorului. E obligatorie în sezonul rece. Completează perfect mediul ideal pentru lectură.

Idei de cadouri literare – imaginația este limita

Idei ți-am dat. Am împărțit cu tine toate ideile pe care le-am avut. Sunt și idei mai ieftine, dar și pentru bugete mai generoase – ca să ai de unde alege. Cred că dacă mă mai gândesc puțin găsesc și altele.

Ceea ce trebuie să ții  minte este că doar propria imaginație este limita.  Orice ai alege să dăruiești unui cititor, oferă din suflet. Pune în darul tău, pe lângă ceva palpabil, vizibil și material, adaugă și mult suflet. Pune și un strop de iubire și prețuire. Va personaliza și mai mult darul tău. Iar norocosul va SIMȚI că te-ai străduit să dăruiești o bucată din tine.

Un dar, orice ar conține el, vorbește celuilalt despre valoarea lui pentru tine. Despre cât valorează el pentru tine. Cititorul se bucură oricând. Și face din bucuria lui o ocazie specială, iar darul tău poate deveni o amintire de neuitat, un moment special.

Sursa foto: Emma Matthews

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.