Zile de Crăciun, Jeanette Winterson – Humanitas Fiction

Zile de Crăciun te conectează instant la atmosfera festivă. Te rupe de realitate și de prezent și te ajută să călătorești prin anotimpul Crăciunului. Apoi este imposibil să nu simți spiritul Crăciunului. Ce are special această carte? E simplu. Are 12 povestiri, 12 rețete culinare pentru 12 zile ale sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

De fiecare dată mă bucur de frumusețea poveștilor de Crăciun. Lectura acestor cărți îmi dau întotdeauna o stare de bine, o bucurie greu de explicat în cuvinte. Crăciunul este o stare de bucurie autentică – o stare ce ar trebui să rămână mai mult de trei zile.

Cartea se citește în apropierea bradului luminat, alături de o ciocolată caldă, bogată în bezele dulci și clementine aromate. Se recitește oricând crezi că ești trist și nu ai niciun motiv să zâmbești. Este scrisă într-un stil plăcut, proaspăt plin de umor. Autoarea pune STOP pe gânduri, tristeți și realitate și strecoară praf magic pe momentul prezent, pe care alegi să îl petreci lecturând.

Zile de Crăciun – Anotimpul bucuriei

Dar înainte de bucuria a fost istoria care atestă interzicerea acestei sărbători. Știai că..? În 1659 a fost interzisă sărbătorirea Crăciunul în Noua Anglie? Abia în anul 1681 a fost abrogată această lege, dar în Anglia Crăciunul a fost interzis în perioada 1647-1660.

Nașterea Pruncului Iisus este cea care rupe barierele dintre cotidian și religie, dintre realitatea de astăzi și minunea creștină. Nașterea, în general, este o bucurie, este o minune – care aduce aminte de Nașterea lui Iisus Hristos. Noua religie creștină evidențiază nașterea divină = Dumnezeu născut din om.

Istoria lui decembrie – introducere în sărbătorile de iarnă

25 decembrie este în fiecare an una dintre cele mai frumoase zile, este ziua bucuriei și a Nașterii Mântuitorului. Și aș spune că e ziua în care fiecare om renaște, iar sufletul i se umple de speranță, bucurie, încredere în bine și frumos. 25 decembrie schimbă totul în bucurie, magie și miracol. Da, nu a fost întotdeauna așa, dar nu trăim în trecut, ci în prezent. În bucuria pe care ne-o dăruiește prezentul.

Pe 21 Decembrie se sărbătorea întoarcerea soarelui, iar Aurelian, împărat păgân, a declarat această zi ca fiind Natalis Solis Invicti – nașterea soarelui cel invincibil. Ocazie cu care se ofereau daruri, erau petreceri, se purtau pălării ciudate. Tot în cadrul acestui festival, se aprindeau lumânări, se decorau  locuri cu plante perene, se făceau focuri, iar participanții la festival se îmbătau.

Și povestea a început, dar nu se termină aici. Mai sunt atâtea detalii pe care Janette Winterson le aduce în atenție.

Crăciunul între a avea și a dărui – Moș Crăciun primește toate grijile tale

Cum ar fi Crăciunul dacă în loc să primim, doar am dărui. dacă în loc să tot cărăm sacoșe pline le-am da tot ce avem? Am da totul doar să nu pierdem ceea ce iubim mai mult pe această lume, crede-mă.  Dacă am da toate grijile noastre bătrânului Moș Crăciun, am trăi altfel sărbătorile, am simți și mai profund magia și bucuria dăruită tuturor.

La ce te ajută să ai mese pline, saci de bunuri materiale dacă nu ai alături familia și persoanele dragi?Întreaga avere se cântărește în sănătatea, iubirea și prezența celor dragi sufletului.

Dăruiește ce ai pentru a simți că rămâi cu ceea ce contează cel mai mult pentru tine. Dăruiește tot pentru a simți bucuria adevărată, iubirea și tot ce te face cu adevărat fericit și recunoscător. Când simți cel mai tare să fii recunoscător? Atunci când realizezi că nu contează materialul și toate bunurile adunate, ci prezența celui pe care îl iubești.

Iarna are frumusețea ei, dar prea puțini oameni o văd și o simt

Crăciunul nu e despre a avea, ci despre a fi mai aproape de cine iubești, este despre pace și liniștea care nu se poate explica în cuvinte, despre emoția și starea de bine sau despre acoperirea nevoii de a fi protejat în jurul celor care te iubesc așa cum ești.

Uneori am sentimentul pe oamenilor nu le mai încălzește nimeni și nimic sufletele. Simt cum nimic nu-i mai motivează și cum nimic și niciun seamăn nu le mai mângâie mâinile muncite și inimile pline de cicatrici nu se mai vindecă niciodată. De cele mai multe ori, ajutorul este refuzat. Ce-ar fi viața asta și cum ar arăta dacă am ajuta și ne-am lăsa ajutați. Noi ajutăm, iar pe fiecare ne ajută alte ființe – care nu uită că au fost cândva ajutate de altcineva. După faptă și răsplată. Făcând bine totul se schimbă, viața devine mai frumoasă.

Cu dragoste totul e posibil. Dacă punem în tot ce facem măcar o parte din iubirea ce o simțim, totul ar arăta mult mai bine, totul ar deveni mai ușor și am fi mai bucuroși în fiecare zi. Dacă nu ne-am uita semeni și-am avea grijă unul de altul, la nimeni în suflet nu ar mai fi frig și iarnă.

E bine să spui ”mulțumesc” pentru tot binele pe care îl primești în viața ta. Mulțumesc înseamnă să recunoști valoarea pe care o au oamenii care-ți sunt aproape în fiecare clipă – unii mai multă vreme, alții poate doar zece minute.

Zile de Crăciun – răsfăț pentru suflet și papilele gustative

Zile de Crăciun face poftă de citit cărți festive, de sezon. Dar îți face și foame sau poftă de savurat câteva preparate delicioase – ce lasă gura apă oricărui gurnand. Povești și emoții de trăit la intensitate maximă, dar și rețete culinare speciale. O carte pentru suflet, dar și pentru starea de bine. Pentru minte și pentru corp.

Plăcintă cu mere – cine nu ar mânca desertul ăsta cât mai des posibil? E dulce, aromată, greu de uitat. Și mai greu e să te oprești din mâncat o astfel de plăcintă delicioasă. După desert, nu știu cât de bine dă asta, dar nu lipsește nici varza roșie murată – după o rețetă unică și care nu dă greș dacă e respectată întocmai. Șarlota e specifică sărbătorilor de iarnă. Și e ușor de preparat. Nu lipsește din paginile acestei cărți festive speciale.

Continuăm cu somon afumat, budincă, colțunașii chinezești – care-mi fac pofta de colțunașii moldovenești cam cât China. Vin fiert? Este și el în rețetarul acesta. Nu a refuzat invitația nici măcar o rețetă cu carne de curcan. Dacă vrei ceva deosebit pentru noaptea dintre ani, rețeta de biscuiți cu brânză sunt o idee numai bună de preparat și așezat pe masa bogată. Și tot pentru Revelion – unul relaxat și fără pretenții, sendvișul (așa scrie și în carte) cu friptură.

Pentru a douăsprezecea noapte de sărbătoare există o rețetă perfectă de chifteluțe cu pește – păcat că nu mănânc niciun fel de carne, dar ca idee mi se pare genială. Nu pare greu de pregătit.

Zile de Crăciun – De citit, de savurat și de gătit cel puțin o rețetă

Zile de Crăciun e o carte perfectă pentru perioada sărbătorilor de iarnă. E la fel de bună și pentru a fi citită. Dar nu pot să nu mă gândesc la un aspect interesant. Eu una nu aș sta pe gânduri dacă aș avea de făcut un cadou unei doamne pasionată de gastronomie. Absolut perfectă mi se pare.  Crăciun, iarnă, mâncare? Toate acestea se regăsesc în paginile acestei cărți.

Trebuie să recunosc un lucru: e prima carte scrisă de Janette Winterson pe care o citesc. Aceasta mi-a deschis apetitul și pentru alte romane care-i poartă semnătura. Și sper să mai citesc una (sau mai multe) cât mai curând. Nici acum nu îmi vine să cred că acest ”curând” înseamnă din 2020.

Cartea Zile de Crăciun a apărut la Editura Humanitas Fiction, în anul 2017. Lectură savuroasă!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.