Laura Hartte: Autor cu cărțile pe masă

Laura Hartte este autor român contemporan. A stârnit curiozitatea și setea de lectură a fiecărui cititor într-un mod neașteptat, dar original. Romanul cu care a debutat este Puls în alb și negru, iar imediat după ce am citit primul volum din serie, mi-am dorit să aflu cât mai multe despre ea.

A venit momentul să afli care sunt curiozitățile mele, ce întrebări am adresat autoarei Laura Hartte și modul cum a răspuns ea, cu răbdare, la fiecare în parte. Interviurile de pe acest blog au rolul de a aduce autorul mai aproape de cititor și de a cunoaște omul din spatele cărților pe care le scrie și publică.

Dacă Puls în alb și negru te lasă fără suflare, dacă te cucerește, îți face poftă de devorat cărți, singura vinovată pentru asta este Laura Hartte, cea care simte să ia pulsul fiecărui cititor și să-i recomande tratament obligatoriu: o poveste de dragoste pe care nu o vei uita ușor.

Laura Hartte – Începutul e greu pentru oricine

Am citit fragmente, am admirat coperta și mi-am dorit cartea! Am simțit că e altceva, că e altfel și că povestea dintre coperți mă va cuceri.  Am găsit în carte mult mai mult decât m-am așteptat. Și-am fost impresionată de modul în care a fost scrisă întreaga poveste.

1.Care sunt cele mai dificile momente pentru un autor aflat la început de drum?

Cred că pentru mine cel mai dificil a fost să îmi asum că odată cu publicarea acestui roman, partea aceea din sufletul meu nu-mi va mai aparține doar mie. Ca autor debutant pătrunzi într-o lume total necunoscută și oferi bucăți din tine sperând că asta va fi suficient. Fiecare zi aduce cu ea noi bariere pe care eu, ca autor, sunt nevoită să le trec. Sunt și momente în care mă las doborâtă de ele, dar niciodată nu-mi permit să rămân jos pentru mult timp. Știu că sunt oameni frumoși acolo, suflete care mi-au primit romanul în casele lor, și eu trebuie să fiu puternică pentru ei. Tocmai pentru a le putea oferi noi povești.

2. Care este cel mai mare defect al Laurei Hartte?

Cel mai mare defect al meu este că văd lumea în alb și negru.  Tocmai de aceea am creat un personaj prins între aceste două contraste, pentru că îmi doresc ca la final atât Noah, cât și eu să putem accepta că există și nuanțe de gri.

Visele mărețe se împlinesc, dar sunt supuse tentațiilor de tot felul

Când ai o dorință arzătoare, când visezi să ajungi departe, nu trebuie decât să desfaci aripile și să înveți să zbori. Când dorința e mare, tentațiile sunt pe măsură, piedicile nu întârzie să apară, emoțiile nu mai sunt nici ele poveste ireală, iar teama nu e deloc străină.

3. Au existat momente sau situații în care te-ai gândit să renunți la scris?

Da. Nenumărate. Nu e ușor să fii scriitor, dar e atât de frumos! Gândul că dai viață unor personaje, care cresc sub ochii tăi, devin oameni reali și ajung să-și scrie singuri povestea, e minunat. Însă sunt multe momente în care mă confrunt cu răutăți și lucruri mai puțin bune care mă fac să mă îndoiesc că am ales drumul cel bun, dar apoi primesc un mesaj de la cititorii mei și realizez că am pentru cine să continui să scriu. Și o fac cu multă dragoste pentru cuvântul scris.

4. Care sunt cele mai bune surse de inspirație atunci când scrii?

Ascult muzică atunci când scriu. Am un playlist pentru fiecare carte, iar asta mă ajută foarte mult să intru în stare și să trăiesc printre personajele mele. Sunt momente în care aud o piesă și vizualizez o scenă pentru roman, așa că deschid documentul și dau viață poveștii.

5. Ce anume o dezamăgește cel mai tare pe Laura Hartte?

Nu cred că o poți numi dezamăgire, însă mi se pare foarte trist faptul că sunt mulți oameni care nu cred că visurile se pot împlini.

Laura Hartte – om și autor

6. Cum crezi că poți tu, autorul și omul, Laura Hartte, să faci mult mai frumoasă lumea în care trăiești?

Ca autor îmi place să cred că fac lumea mai frumoasă prin fiecare cuvânt scris, pentru că așa le ofer oamenilor o poveste menită să-i ajute să scape de realitate atunci când simt nevoia. Ca om am făcut și fac voluntariat, mă implic în proiecte naționale și internaționale, astfel ajutând oamenii mai puțin norocoși, tinerii care au nevoie de îndrumare. Îmi place să ofer iubire, chiar dacă nu primesc întotdeauna asta înapoi, însă am învățat că fiecare om are propriile lui războaie de dus și nu trebuie judecat, așa că eu continui să ajut sperând că în final voi putea pune capăt măcar unei lupte care se duce în sufletul cuiva.

7. Ce anume te face cu adevărat fericită, Laura, în afară de creația de povești care ajung la suflet?

 Râsul oamenilor pe care îi iubesc, prăjiturile mamei și bunicii, să cânt cât mă țin plămânii împreună cu prietenele mele și să dansez ca și cum nu e nimeni în cameră, chiar dacă am două picioare stângi.

8. Cum ar arăta viața Laurei Hartte dacă nu ar citi și nu ar scrie cărți?

Aș pierde o mare parte din viața mea, așa că aș fi foarte tristă. Dacă nu aș mai scrie, poveștile care ard să fie așternute pe hârtie m-ar copleși.

9. Ce pasiuni, în afară de scris mai are Laura Hartte?

Pe lângă faptul că citesc foarte mult, sunt o cinefilă înrăită și deseori ajung absorbită de un film sau serial bun.

Autorul se cunoaște prin cărțile scrise, omul prin ceea ce face în restul timpului

10. Care este genul de muzică pe care îl asculți frecvent?

Ascult orice melodie ce are un mesaj cu care rezonez. În mare parte genurile pe care le ascult sunt rock, pop-rock, rap, dar sunt înnebunită și după balade.

11. Zi de vară sau una de toamnă colorată?

Zi de vară. Pentru că sunt născută vara

12. Ce se spune cel mai des despre Laura Hartte?

Ei bine… din punctul de vedere al carierei de scriitor, se spune că Laura Hartte a avut un debut care a întrecut orice așteptare. Ca om… mi s-a spus des că sunt un om complex, care simte foarte mult.

13. Dacă ai avea o putere specială, care ar fi aceea?

 Mi-aș dori să scriu atât de repede pe cât îmi vin idei pentru cărți noi.

Laura Hartte – curiozități din lumea cărților

14. Când ai plâns ultima dată de fericire?

La evenimentul de lansare a romanului. În fața a 70 de oameni care au venit să vadă cum Noah și Collene sunt oferiți lumii. A fost momentul în care am știut că am reușit.

15. Au existat voci care te-au sfătuit să renunți la visele tale – inclusiv la scris?

Nu mi s-a spus niciodată să renunț, în schimb mi s-a zis că visez prea mult și e imposibil să fac tot ce îmi doresc. Pe data de 1 martie, atunci când a avut loc lansarea primului volum din seria „Puls în alb și negru”, am demonstrat că nu există imposibil, dacă ai suficient curaj încât să crezi că se poate și muncești pentru asta.

16. Ce schimbare, în bine, evident, și-ar dori Laura Hartte să facă în lumea cărților?

Mi-ar plăcea să-i fac pe oameni să aibă mai multă încredere în scriitorii noștri, arătându-le că noi, toți scriitorii români, avem ceva de spus prin operele noastre.

17. Ne bucuri cu cartea ta (și cu următoarele care vor veni), dar ce cărți bune de citit și iubit recomandă Laura Hartte?

E o întrebare grea. Toate cărțile pe care le citesc sunt bune de iubit și de recomandat, însă vă voi recomanda o carte care a avut un mare impact asupra mea și la care mă întorc mereu cu drag. Bad romance, scrisă de Heather Demetrios.

Când spui că ai doar câteva întrebări, dar curiozitatea nu te lasă

18. Dacă ar fi posibil, dar știi tu că nimic nu e imposibil, atunci când îți dorești cu adevărat, cu care dintre autorii consacrați din afară, ți-ai dori să scrii o carte?

Colleen Hoover. Fără niciun dubiu.

19. Laura, ce anume te motivează să mergi mai departe pe drumul ales?

Sunt un om ambițios, odată ce am hotărât pe ce drum voi merge, fac orice ca să-mi îndeplinesc visul. Cad, mă ridic și continui. Laura, fetița de acum câțiva ani, mă motivează să merg mai departe, pentru fiecare clipă în care scria povești în carnețele ei și nu credea că poate fi vreodată mai mult. Tot ce fac acum fac pentru ea.

Recomandări literare și pași spre schimbare

20. Ce autor debutant, de la noi sau din străinătate, ne poți recomanda?

Toți autorii care îmi vin în minte în acest moment au cel puțin două cărți publicate deja. Din străinătate le-aș recomanda pe Colleen Hoover, Jennifer L. Armentrout, Heather Demetrios, Jamie McGuire și Mia Sheridan. Iar din țară pe Chris Simion, Petronela Rotar și Igor Bergler. Sunt autori pe care eu îi îndrăgesc. Dar cred că toți autorii români și străini merită o șansă pentru că gusturile literare diferă.

21. Ce calități ar trebui să aibă, în opinia ta, un autor (debutant sau consacrat) pentru a avea succes pe piața de carte din România?

În afară de talent, care e vital, trebuie să fie foarte muncitor și ambițios. Pe langă asta, orice scriitor are nevoie să fie sincer, pentru că cititorii vor să se apropie de un om, nu doar de o mască, de aceea e important să fii veridic.

Citește Puls în alb și negru

22. Cum ai convinge o persoană ce nu se împacă cu lectura să-ți citească romanul Puls în alb și negru?

Cei care nu se împacă cu lectura sunt doar oameni ce nu au găsit o carte care să-i facă să se îndrăgostească de citit. Le-aș spune tuturor să citească „Puls în alb și negru” pentru că te ajută să te simți mai puțin singur și îți dă încredere că oricât de greu ar fi, totul se întâmplă cu un motiv și în final ne primim recompensele.

Laura Hartte – mesaj final

23. Am ajuns și la final, moment în care eu mă retrag. Te las să transmiți un mesaj cititorilor de Bookcaffe, celor care l-au cunoscut pe Noah, dar și celor care urmează să o întâlnească pe Collene.

Celor care și-au furat puțin din timpul lor pentru a citi „Puls în alb și negru” vreau să le mulțumesc că m-au ales să le intru în case și să le încânt sufletele cu romanul meu. Pentru cei care nu au făcut acest lucru încă, sper ca Noah și Collene să vă convingă prin toate recenziile, interviurile și citatele publicate pe pagina mea de Facebook să le dați o șansă. Mulțumesc pentru că mi-ați demonstrat că avem o comunitate frumoasă și strânsă. Mă înclin în fața voastră! Până la sfârșit. Și după aceea! Iar ție, Laura, îți mulțumesc frumos pentru interviu! Lots of love!

Autori cu cărțile pe masă

Interviul este extrem de lung, iar Laura Hartte a făcut față cu brio ploii de întrebări.

Draga mea Laura, așa cum ți-am mai spus, succesul nu e ușor de obținut, e mult mai greu să-l păstrezi și să știi să ți-l faci un aliat. Laura Hartte, autor debutant a ajuns departe, iar călătoria ei abia începe. Mult succes pe mai departe. Mulțumesc din suflet pentru timpul pe care l-ai acordat acestui proiect, dar și cititorilor.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

3 ianuarie 2020 at 12:20 PM

Nu i-am citit cartea, dar, după răspunsurile pe care ți le-a dat, am recunoscut imediat în Laura o scriitoare.
Când a spus că personajele încep să-i scape din mână și să aibă o viață proprie, a lor, am zâmbit, pentru că acesta este adevărul gol-goluț!
Și îmi place că este modestă. Sper să și rămână așa; mai vedem noi peste 10-20 de ani.
Felicitări, Laura (gazda), pentru alegerea ta inspirată și felicitări, Laura (musafira), pentru maturitatea profesională de care dai dovadă!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.