Copilul care a găsit soarele noaptea, Luca di Fulvio

Copilul care a găsit soarele noaptea spune o poveste despre transformarea totală, despre maturizarea timpurie și pierderea sensului vieții. Poartă cititorul prin toate cotloanele lumii și ale minții umane. Arătând clar bezna pe care o produce răutatea, pofta nebună pentru a avea și controla totul. Evidențiază clar setea de răzbunare și până unde poate ajunge ființa umană. Extrem de departe – și atunci când face rău, dar și în momentul în care luptă pentru binele tuturor.

Pentru mine, această cărămidă de 700 de pagini este deja cartea anului 2020. Este, din start, cea mai bună carte cu care puteam să încep un nou an plin de lectură. Deși este foarte mare, ca număr de pagini, dar și din cauza coperții hardcover,  povestea lui Marcus. El e moștenitor al princepelui  Marcus I de Saxa. Și se transformă în povestea lui Mikael – un simplu șerb, ce locuiește alături de Agnete și Eloisa. Salvatoarea lui dă un nou sens vieții acestui copil.

În mintea unui copil rămas singur pe lume sunt doar imaginile unui sfârșit sângeros, a unui final neașteptat, care i-a furat totul – de la copilărie, la viața îndestulată. Toți îi spun că trebuie să lupte cine a fost și să învețe cine este din momentul în care a deschis ochii alături de moașă. Va putea el să uite? Nu, nu are cum. Dar viața îl va pregăti pentru momentul în care el, alături de o armată, va avea oportunitatea de a salva viața semenilor. Va veni ziua în care el va lupta pentru toți.

Copilul care a găsit soarele noaptea – lupta pentru supraviețuire

Deși se dezobișnuiește greu de privilegiile din trecut și greutatea vieții de șerb îl lovește în piept, Mikael are mult mai multă putere în interior decât își poate imagina. Dar află asta despre sine chiar în momentul în care greutățile îi sunt servite fără menajamente. Învață că nimic nu e gratuit, că mâncarea o merită doar dacă muncește pentru ea. Învață să aprecieze supa simplă și caldă, că slănina este o delicatesă, iar carnea un lux pe care-l va primi rar. Sau poate niciodată. Nu mai este menajat deloc, doar ajutat să se ”călească”, să devină puternic și un luptător neînfricat.

Dar până să înțeleagă asta, a fost rănit, umilit, iar Ojsternig s-a ”hrănit” cu ura pe care o citea în ochii lui. Oamenii erau folosiți după bunul plac al celui care s-a autointitulat principe. El este cel care are putere de decizie asupra vieții oamenilor. El ucide cu sânge rece și devine și mai rău cu fiecare viață care se stinge sub ochii lui înveninați.

Ziua în care îl cunoaște pe Raphael este și ziua în care viața lui se schimbă pentru a doua oară.  Cel care-l învață pe Mikael să sape – era o muncă imaginară, dar la fel de solicitantă și grea. A învățat să sape și a simțit pe propria piele cum devine puternic. Corpul de copil devine unul de adult.

Nu știi cine ești cu adevărat până nu te pune viața la încercare

Este Mikael doar un copil? Nu! E un luptător înnăscut, dar care are nevoie să-și descopere darurile interioare, forța ce zace în el. Simte gustul amar al urii, dar și dulcele vieții – care îi schimbă viața din nou.

Copilul care a găsit soarele noaptea nu este doar o ficțiune istorică. În cartea asta se urmărește viața moștenitorului Marcus, adevăratul principe. Dar urmărește și viața celor cu care fostul copilandru, intră în contact.  De la cei care învață lecția puterii, să lupte, să nu renunțe. Cei care nu au crezut în rezistența lui, încep să-l vadă precum salvatorul lor, cel care are curaj să înfrunte pericolul, să fugă și să salveze oameni. Mikael descoperă în interiorul său puterea fizică, dar și animalică.

În fiecare din noi se ascunde o fiară. Toți avem puterea de a o lua de la capăt mereu. Trebuie doar să vrem. Și să primim șansa de a face pasul spre schimbare – chiar dacă asta va aduce furtuna și zdruncinarea noastră din rădăcini.

Povestea care-ți spune că problemele tale sunt simple – asta de cele mai multe ori

Și dacă nu mă crezi, te rog, citește cartea asta. Călătorește alături de Mikael, de fiecare personaj perfect creionat. Vezi prin câte încercări a trecut copilul cu minte și corp de adult, cât de greu i-a fost să-și păstreze cumpătul în fața monstrului Ojsternig. De câte ori a fost nevoie să stea deoparte în fața nedreptății sau câte pericole a înfruntat ca să poată salva.

În momentul în care a decis să fugă cu Emoke – care a fost condamnată la moarte pentru darul ei, Mikael a renunțat la tot. A lăsat în mâna inumanului femeia iubită și pe mama acesteia. A lipsit aproape un an, a ajuns departe, a aflat răspunsul la cea mai arzătoare întrebare și a privit în ochi omul care i-a promis, în tăcere, că-l va face oale și ulcele.

Ziua în care a aflat că Eloisa este în castelul lui Ojsternig, nu a stat pe gânduri. A hotărât să se întoarcă. Și avea atâtea motive să facă asta. Trecutul își cere tributul, iar prezentul este singura armă a lui Mikael. Are o singură șansă. Fie reușește, fie pierde – și nu e vorba că se pierde pe sine. Dacă pierde, va fi o pierdere totală și ireversibilă. Curaj are, dar oare are Mikael un plan bun care să-l ducă la reușita dorită?

Copilul care a găsit soarele noaptea – plângi sau mergi mai departe

Fie plângi pentru ceea ce ai pierdut, fie te bucuri pentru că ești în viață. Cale de mijloc nu există. Întotdeauna există două sau mai multe opțiuni, dar ca să poți merge mai departe, trebuie să faci o singură alegere. Doar una, care te va duce pe un drum. Dacă alegi ceva, opțiunile refuzate nu mai au nicio valoare. Și nici nu mai are rost să te gândești la ”Ce ar fi fost dacă…”. Mikael a ales bucuria de a trăi – chiar și departe de tot ce a însemnat viața lui înainte de episodul care i-a schimbat viața pentru totdeauna.

Mikael a găsit lumina din cea mai mare beznă a umanității. A învățat să lupte și a arătat și altora lumina – acea rază de speranță care le-a dăruit curajul și forța de a nu renunța. A regăsit sensul vieții, s-a ridicat și a devenit puternic. Pentru el, pentru cei pe care i-a pierdut și cei pe care îi are  încă alături. Tânărul a găsit soarele în noaptea lungă pe care o ascunde sufletul lui plin de bunătate.

Copilul care dă cea mai mare lecție de viață

Copilul care a găsit soarele noaptea este o lecție de viață, este o sursă de putere și o dovadă infinită de curaj și iubire pentru semenii noștri. Este despre sete de răzbunare, dar și setea pentru adevăr, libertate și corectitudine.

Minunăția asta de carte a apărut la Editura Rao și-o recomand din tot sufletul meu. Lectură plăcută și sper să găsești soarele în noaptea ta cufundată în beznă.

 

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.