Furia roșie, Pierce Brown – Recenzie

Furia roșie te va scoate din zona de confort literar, asta dacă nu cumva ești fan declarat  al literaturii științifico-fantastice. Eu nu sunt, ba chiar am fugit mult de acest gen de cărți. De ce? Tocmai pentru că în aceste romane, ca și în cel de față, autorul dă naștere unei lumi noi. În literatura SF nu există limite, nici imposibil. E frumos, dar totul poate fi atât de nou și neexplorat, încât să nu pot ține pasul. Da, din acest motiv citesc rar acest gen de romane. O fi de rău? Poate, nu știu.

În Furia Roșie se conturează, încă de la primele pagini, o lume în care, pentru a supraviețui trebuie să dai din coate, să lupți până la sânge și să nu te dai în lături de la nimic.  E o lume plină de pericole, în care siguranța nu îți este garantată, iar riscul este a doua natură a Roșiilor.

E o lume nouă (pentru mine), o lume în care Roșii sunt captivi. Sudorii  riscă totul pentru a câștiga Laurul, dar Gamma e mereu învingătoare. Câștigătorul e mereu același și ia totul. Iar adevăraților câștigători nu le mai rămâne decât durerea, neputința și gândurile. Oare vor reuși să rupă lanțurile?

Furia roșie – sacrificiu suprem și viața ce atârnă de o spânzurătoare

Sau poate tocmai de la ea începe viața, adevărata viață. Este oare aceasta oportunitatea perfectă pentru Darrow?  Un nou început, plin de sacrificii, durere și lupte. Din nou, dar totul la un alt nivel, la o altă intensitate. Dacă Darrow va alege să intre în joc, să accepte provocarea vieții lui, nu mai are cum să dea înapoi. Toate îl vor duce pe protagonist mai departe decât a sperat vreodată. Înfruntă moartea de foarte multe ori.

De la un Sondor al Iadului până la o schimbare care te lasă fără aer, tremurând, nu mai e decât un pas. Protagonistul, dar și cititorii sunt aruncați împreună într-un labirint al pericolelor, al schimbărilor și al tensiunii fără margini. Viața atârnă de o spânzurătoare – una care te împinge să-ți depășești limitele.

Dacă Darrow e aruncat fără milă în arena celor puternici, dacă va rezista în fața lor, cititorul nu are nicio scuză: trebuie să fie alături de el până la final. Sunt încă puțin amețită de toate emoțiile trăite – de la confuzie, la teamă, de la agonie la extaz și înapoi la agonie.

Darrow mi-a dovedit că se poate. Chiar și atunci când spui că nu mai poți. Chiar și atunci când totul este împotriva ta. Iar când nedreptatea este a doua definiție pentru viața pe care o trăiești, te transformi într-o fiară. Ești gata să înfrunți orice și pe oricine. Dar nu fără o pregătire.

Poveștile SF sau cum să fii fascinat instant de o nouă realitate

Dacă până acum ți s-ar părea imposibil, în cartea lui Brown, se prevestește viitorul: viața pe Marte – asta fără niciun dubiu. Acțiunea se desfășoară pe Marte – unde lupta pentru supraviețuire este acerbă. De aici nu mai e decât im pas pentru ca lupta să devină război cu nedreptatea, cu răul și cu moartea deopotrivă.

Nu știu dacă asta s-a dorit, dar primul volum din seria Furia roșie este încărcat de emoție, de durere, de schimbare exterioară și interioară, de motivație. Pe mine emoția puternică m-a ajutat să parcurg această călătorie fascinantă, fără prea mare greutate. Știi ce m-a învățat Darrow? Că este simplu să renunți, că e foarte ușor să cedezi, dar dacă mergi mai departe totul va fi pe măsura efortului depus. Nimic nu e ușor pentru el, dar e curajos. Va învăța din ceea ce i se întâmplă și va reuși. Vei afla și ce anume dacă vei citi.

O nouă realitate vine la pachet cu provocări noi, cu pericole și decizii majore – care fac diferența dintre învingător și învins. Darrow este forțat să meargă mai departe, dar riscă să-și piardă umanitatea. Puterea e o sabie cu două tăișuri întotdeauna. Oare ce alegere va face bărbatul care a pierdut tot ce iubea mai mult?

”Rupe lanțurile, iubirea mea” – este îndemnul lui Eo. Ea trăiește prin Darrow. Ea devine motivul pentru care nu renunță. iar prin fiecare luptă arată că se poate și altfel, că înlătură piedică după piedică – devenind un Auriu autentic i se schimbă viața complet.

Furia roșie – cruzimea Secerătorului face moartea să stea la pândă

Cruzime, trădare, moarte, pierderi. Sunt doar câteva însușiri ale schimbărilor ce urmează. Aproape că nu ai timp să respiri. Au loc adevărate cutremure interioare. Testele peste care trec doar cei puternici, instalează moartea ca o umbră pentru foarte mulți dintre cei testați. Din 100, cei slabi sunt eliminați din joc.

Toți ajung să se teamă de cel supranumit Secerătorul. Darrow e din ce în ce mai angrenat în luptă, înfruntă piedici vii. Se teme, dar nu se lasă controlat de ea, o folosește, dar nu o lasă să pună stăpânire pe el. Frica are un miros puternic și specific, dar pentru el aceasta doar o unealtă.

Moartea stă la pândă în fiecare clipă, toți pică precum popicele, dispar ca fumul în neant și habar nu ai ce urmează. Mi-a plăcut mult Darrow – a știut mereu să se redreseze, să rămână în picioare, chiar și atunci când a fost aproape imposibil să nu cedeze.

Furia roșie  – povestea care cere atenție sporită

Primul volum din Seria Furia roșie mi-a plăcut. Mă bucur că am citit cartea, dar simt că trebuie să recitesc totul cândva. Și ca să fiu sinceră până la capăt, încă aștept acel roman științifico-fantastic foarte bun. De ce? Pentru că vreau un roman atât de bun încât să-mi schimbe în totalitate și pentru totdeauna, opinia despre cărțile SF.

Furia Roșie te eliberează de constrângeri. Volumul a apărut la Editura Paladin. Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.