Regele furtunii, Brendan Duffy – Recenzie

Regele furtunii m-a surprins. A fost dragoste la primul rând citit. Un thriller de excepție, un puzzle complicat și cu piese ce trebuie găsite și potrivite perfect. E precum labirintul pe care nu ai vrea să-l părăsești înainte de vreme, dar care te agită pe măsură ce nu știi pe ce traiectorie vei continua să mergi.

Toată acțiunea e lină, urmărește să introducă cititorul în poveste și reușește asta. La numai o secundă după introducere, toată realitatea în care ești captiv se cutremură din temelii, totul se schimbă și tensiunea crește brusc la cote alarmante. Alarma interioară sună, e alertă de gradul zero în sufletul cititorului, dar tot nu e suficient de pregătit pentru ceea ce urmează.

Cu fiecare pagină pe care o citești devii curios, temător și gânditor: ”Ei hai că ce e mai greu a trecut, sigur se mai liniștește de acum”. De unde? Fiecare detaliu nou te pune în gardă, se supune la șocuri emoționale, te supune la testul ”scenariul” și te ghidează pe mai departe. Dar nu-ți dă indicii. Trebuie să le descoperi singur. Vei reuși să afli tot, dar fii atent la ceea ce nu se vede. Ascute simțurile. Pentru că vei merge pe întuneric, unele detalii te vor duce pe un drum eronat. Să nu te temi să te întorci și să cauți altă cale.

Regele furtunii – trecutul își cere tributul

Oriunde ai pleca, trecutul, așa cum este el, vine cu tine. Cartea asta s-a jucat bine de tot cu emoțiile mele, cu mintea mea. Și aș îndrăzni să spun că Nate, a reușit asta într-un mod perfect. A plecat de o viață din locul care l-a marcat pentru totdeauna. S-a îndepărtat  ani la rând de durerea vie care l-a schimbat pentru totdeauna.

Dacă a pierdut, dacă a rămas marcat de evenimentele din trecut și dacă a reușit să treacă peste, aflăm după doar câteva pagini. A plecat din Graystone Lake, dar s-a întors pentru că trecutul îi cere atenția, își cere tributul. Revine în trecut, în orașul care nu a mai lăsat nimic din ce era Nate cu adevărat – în momentul în care avea pe cei dragi aproape. Orașul îi redeschide răni, îi trezește furia și-l determină să ia o altă decizie: să meargă până la capăt. Nu-i va fi deloc ușor să afle adevărul.

În momentul tragediei, Nate simțea doar vină. Dacă a pierdut tot, el de ce mai trăia? Pentru ce supraviețuise, dar și cum anume să meargă mai departe de unul singur. A fost de vină șoferul, pasiunea lui(el) sau destinul? Furia l-a cuprins atunci, iar acum, în prezent, la ani distanță, tot ea îi ajuta să reziste în fața testului suprem.

Treci prin furtuni ca să descoperi adevărul

Adevărul despre moartea lui Lucy – fosta iubită a lui Nate este o enigmă totală chiar și după paisprezece ani de când aceasta a dispărut într-un mod misterios. După zeci de ani, lacul a dat înapoi ceea ce a luat. Prea târziu pentru a mai putea schimba ceva. Realitatea era doar una: moartea este ireversibilă. Această realitate nu-l mulțumește și nici nu-l liniștește pe Nate. Dimpotrivă, îl înfurie, trezește durerea și ura în sufletul lui.

Nate nu se teme de furtuni, e supranumit Regele Furtunii, dar se teme de ceea ce ar putea afla. Se teme de adevărul din spatele morții. Multă vreme s-a considerat vinovat, iar acum, după atâta vreme, umbra vinovăției îl urmărește fără pic de milă.

Revine pentru înmormântare, dar nu numai. Revine și pentru că adevărul trebuie să iasă la lumină, adevărații făptași trebuie să plătească pentru crima comisă. Are o datorie morală să înfrunte adevărul, realitatea și tot ce i s-a pregătit. Toate îl vor duce la adevărul nemascat de presupuneri.

Regele furtunii – se întoarce roata, dar tot acolo ajungi: la adevăr

Dacă în urmă cu paisprezece ani, Nate și prietenii, în prezent lucrurile se repetă, dar nu mai e Nate cel care deține controlul. Ți-am spus că trecutul scoate la iveală totul, precum lacul. Uraganul lovește nemilos Graystone Lake, iar Nate și trei prieteni – cu toții totalmente schimbați, sunt ținta vandalismului. Ce se ascunde în spatele acestor acte și răutăți? Cine știe elemente din trecut și vrea cu orice preț să obțină plata dureroasă? Dar mai ales cum va face față Nate și Tom? Iar întrebarea de o mie de puncte e alta: Cine a comis crima odioasă și se ascunde încă?

Răspunsul la fiecare întrebare te va lăsa fără aer, îți va pompa adrenalină în vene și inima ta va bate cu putere. Binele învinge și vinovatul va plăti? Rămâne de văzut.

Lupta pentru aflarea adevărului a mai reușit să facă lumină în capul meu. Nu de puține ori – am avut două tentative de a abandona lectura, dar am continuat. Parcă mă ruga să nu o las, să nu renunț, să merg mai departe, căci voi înțelege. Și-am înțeles. Și mă bucur că am rezistat tentației, că am terminat de citit romanul.

Sunt multe detalii care trebuiesc potrivite perfect, iar dacă te rătăcești în acest labirint, savoarea lecturii se pierde. Și e atât de păcat să nu citești povestea Regelui Furtunii!

Despre roman: tensiune pe pâine

Regele furtunii este un thriller captivant. Aș putea adăuga și asta: cu elemente clare de roman polițist de excepție. Nu am auzit de autorul Brendan Duffy, dar e priceput în ale scrisului. A reușit să mă atragă în mreje cu povestea asta.

Romanul a apărut la Editura Rao și nu am auzit pe nimeni care să se plângă de această poveste minunată!

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.