Fetița prietenei mele, Dorothy Koomson – Recenzie

Fetița prietenei mele – carte Chic atipică. Când spui Chic de la Polirom, spui relaxare și umor în sute de pagini care se pot citi cu ușurință. Timpul trece frumos, lectura merge ca unsă, iar la final e totul minunat. Încă o carte citită. Cu Fetița prietenei mele lucrurile stau puțin altfel, căci subiectul e unul sensibil și trist. Chiar nu mă așteptam ca o astfel de poveste să facă parte din această colecție. Și acum realizez că nu o citeam dacă nu avea minunatul simbol specific acestei colecții.

Prietenia și pierderea, puterea și intuiția pot fi foarte bine teme centrale pentru această poveste ce te cucerește încă de la prima pagină. Prietenia adevărată reușește să treacă peste durere, separare, distanță, tăcere. O astfel de relație va face apel întotdeauna la suflet, la trecut și la prezent. Cum poți ierta femeia care ți-a ascuns realitatea? Cum poți șterge cu buretele toată ura și tot ce-ai zis că nu mai faci pentru cea pe care ai considerat-o cea mai bună prietenă? Boala și o realitate care nu mai poate fi schimbată.

Lectura te poartă într-un labirint al vieții, te forțează să faci slalom între trecut și prezent. Trecut în care Kamryn află că a fost mințită și nu se mai poate căsători cu logodnicul ei. Dar până la această concluzie, povestea-ți este relatată cu toate detaliile necesare. Prezentul e trist. Del este bolnavă, iar dorința ei cu greu poate fi refuzată, deși Kam speră într-o minune. Care nu mai vine.

Fetița prietenei mele – momentul adevărului

Pentru prietenia din Kam și Adele a venit momentul adevărului. Ceea ce nu știe prietena înșelată este că o altă ocazie de a auzi adevărul adevărat, nu va mai avea. Adică, fie ascultă, fie nu va afla nimic cât încă mai poate vorbi cu Adele, dar tot va trebui să ierte. Pe ea și pe ceilalți.

Alege calea fără întoarcere, iar apoi ajunge să regrete că nu i-a dat șansa să vorbească, să se apere, ci a aflat totul dintr-o scrisoare, când ea oricum nu mai era cu Ryn și și fiica ei, Tegan. Dacă în trecut află adevărul despre originea copilei și adevăratul tată, Nate – logodnicul lui Kamryn, în prezent trebuie să accepte lucrurile așa cum au picat, să accepte realitatea – faptul că nu o poate abandona pe Tegan. Nu, chiar nu o putea lăsa cu bunicii din partea mamei. Acolo avea toate șansele să moară și ea.  Care va fi decizia finală a lui Kamryn? Oare va reuși ceea ce și-a propus sau destinul o va lovi din nou?

Kam nu știe cât este de puternică până în momentul în care nu este pusă din nou la încercare, până nu i se arată că din interiorul ei izvorăște puterea și iubirea pentru micuța de cinci anișori. Punct și de la capăt. Prezentul e cel care contează.

Nu refuza darurile vieții, primește-le și vei putea merge înainte

Situația lui Kam nu e deloc ușoară. Ea e de culoare, micuța este blondă cu tenul deschis – o altă piedică pentru mami Ryn să o adopte pe Tegan. O va face oare acest aspect să renunțe la planul ei? Nu. Ideea ca fetița să se întoarcă în iadul de pe pământ, alături de bunicii materni, o înspăimântă cu adevărat pe tânăra care plănuia să nu aibă niciodată copii.

Dar niciodată să nu spui niciodată. Toată viața ei se va schimba radical, dar peste puțină vreme nu-și va mai putea imagina cum e să trăiască departe de ființa aceasta pură, delicată și sensibilă. Își face din nou planul și concediu de la serviciu pentru a putea pune lucrurile într-o nouă ordine pentru amândouă. O înscrie pe cea mică la școală, iar după pauza de muncă,  face tot ce poate ca să-și reia și postul. Banii nu picau de nicăieri, deci era obligată să meargă la lucru – măcar cât era fata la școală.

Nici la serviciu nu e roz – șeful s-a schimbat. Și e un nesuferit și jumătate. Dar nu asta e cel mai important aspect al zilei. În timpul întâlnirii cu șeful, își amintește de micuță – e prima dată când o dă în bară. Și simte că nu poate face față situației, că nu e născută pentru a fi mamă.

Fetița prietenei mele – sufletul care schimbă întreaga poveste

Și nu vorbim doar de mami Ryn. Micuța Tegan își schimbă viața ei, pe a tinerei sale mămici, dar și pe a lui Nate și Luck. La doar câțiva anișori. T reușește să schimbe viața tuturor. Nu doar o zi, ci pentru totdeauna.

Ryn e foarte confuză. Dacă în cazul copilului, știe ce vrea cu adevărat – să o adopte pe fiica ei, în cazul sentimentelor pe care le are nu e foarte sigură. Ține la Luck, știe că i-ar fi bine alături de el. Dar nu-l poate uita nici pe fostul, pe Nate. Oare ce va alege? Micuța ține la ”domnul Nate”, dar știe că-l vrea pe tatăl ei Luck. Ce va face și care va fi următorul ei pas? Oare-l va lăsa pe el să plece și va da o nouă șansă relației cu Nate.

Da, eu știu. E final fericit. Dar îl voiam construit altfel. Se putea construi mult mai bine, mult mai emoționant.

Fetița prietenei mele nu prea se mai găsește, dar poate ai noroc și reușești să pui mâna pe ea de aici. E la un preț foarte bun.  Recomand cartea și-mi doresc din suflet să o citești!

Lectură plăcută!

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.