Tatuatorul de la Auschwitz – Heather Morris

Tatuatorul de la Auschwitz o simți ca o infuzie de istorie, durere, iubire și adevăr. Combinație perfectă care te să evadezi din realitatea actuală, o poartă ce te face martorul poveștii adevărată dintre Lale și Gita. Un test suprem în care iubirea luptă corp la corp cu ororile din lagărele de concentrare.

Încă de la început, Lale dovedește iubirea pe care o poartă familiei și refuză să-și lase fratele să plece de acasă – copiii având nevoie de tată, iar până la destinație, a stat alături de alte suflete, chinuiți fiind mai ceva ca niște animale. A privit moartea, dar nu a ripostat în niciun fel, nu și-a arătat o secundă teama ascunsă-n suflet.

Dacă te aștepți la o altă poveste despre Auschwitz o  vei găsi, o vei trăi și simți. Dar nu e o altă ficțiune istorică, e o poveste adevărată și mai are ceva special: e prima carte de genul acesta pe care o citesc aproape fără să respir, iar finalul ei nu mi-a lăsat inima ruptă și cu gust amar de neputință și durere. Continuarea poveștii mi-a dăruit speranța.

Tatuatorul de la Auschwitz – locul în care nu contezi

Auschwitz. Lale ajunge în Locul în care nu contează nici numele, nici hainele pe care le poartă, dar este esențială rezistența fizică și psihică. Acolo nu mai este tânărul din Krompachy, Slovacia. Este doar un număr tatuat pe mână, un om a cărui tăcere înseamnă puterea de a supraviețui și de a face față ororilor și morții. Se face foarte repede remarcat căci știe să se folosească de toate avantajele sale, toate îl ajută să beneficieze de o funcție importantă în lagăr.

Totul devine mai ușor de suportat în momentul în care o cunoaște pe Gita – fata care îi dă și mai multă viață dorinței sale. Vrea să plece din acest loc, dar nu singur, ci cu ea. Visează la o nouă șansă pe care o va primi. Visează că va trăi alături de fata de care se îndrăgostește.

Tatowierer e omul care lasă urme pe pielea fiecăruia, dar Pepan mai are un rol în viața lui Lale. Acesta e numit ajutorul tatuatorului principal, iar la scurtă vreme,  tânărul îi ia locul. Chiar trebuie să afli ce anume i-a adus lui Lale noua funcție.

Locul în care ajungi să fii nimeni, dar în care lupta pentru supraviețuire a lui Lale ajunge să capete sens, din ce în ce mai mult sens. Odată cu funcția are motive să reziste în fiecare zi în capcana morții.

Tatuatorul de la Auschwitz – riscuri asumate în numele iubirii

Faptul că este noul Tatowierer îi oferă lui Lale beneficii neașteptate. Toată mâncarea o împarte cu foștii colegi de suferință. Bunătatea lui este apreciată de norocoși, dar este și cel mai așteptat gest de către ceilalți. De ce? Pentru că mâncarea e atât de puțină, încât foamea nu părăsește pe nimeni niciodată.

Curând își va trăi fiecare zi cu riscul în sân, iar pericolul devine a doua sa umbră. Știe că-și asumă riscuri, că poate fi prins și aspru pedepsit. Totul este pentru binele altora, pentru vindecarea bolnavilor. Totul este în numele vieții și în numele iubirii pe care o poartă Gitei.

Lale cucerește cu mâncare  suflete chinuite și cu bijuterii și ciocolată pe cei care nimic nu ar trebui să-i urnească din deciziile lor, dar atențiile consistente primite de la Lale înduplecă pe oricine.

Acest curajos băiat s-a născut sub o stea norocoasă, căci în momente și situații dificile nimeni nu uită cât bine a făcut tatuatorul. Binele făcut se întoarce și parcă-ți mai vine să crezi în zicala ”bine faci, bine găsești”. Forțat să se despartă de Gita, Lale dispare din peisaj, asta spre disperarea iubitei lui. Se regăsesc, iar pasiunea își cere tributul. Un lagăr de concentrare e perfect pentru iubirea lor, îl ascunde puțin din urâțenie și răutatea umană.

Tatuatorul de la Auschwitz – poveste de dragoste

Tatuatorul de la Auschwitz este cea mai frumoasă poveste de iubire, dar și despre supraviețuire care-mi aduce aminte de Printre tonuri cenușii – o altă poveste dureroasă. În această carte Lale și Gita au reușit! Asta e tot? Nu!

Tatuatorul de la Auschwitz se bucură și de o continuare.  Călătoria Cilkai face parte din Colecția Raftul Denisei de la Editura Humanitas, alături de alte titluri interesante precum Copiii de pe Volga, Guzel Iahina, Memoriile unui motan călător, Hiro Arikawa, Soția aviatorului, Melanie Benjamin.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.