Recviem vesel pentru tata – Radu Paraschivescu

Recviem vesel pentru tata rămâne cartea pe care am citit-o  cu drag. Asta fără să bănuiesc măcar faptul că voi fi și eu mai săracă, mai tristă și mai pustie. Pe interior. Chiar în anul în care voi trece cartea pe lista de lecturi ale anului 2020. Adevărul e că numai amintirile rămân din tot ce este un om pe pământ. Amintiri despre cine a fost, cum a fost. Și ce a făcut bine în anii pe care i-a trăit în această proiecție fizică.

Nu putem vorbi despre o înmormântare (recviem în cultul romano-catolic) atunci când vorbim despre o dispariție recentă, căci durerea își are rolul ei, perioada de doliu la fel, dar, cu timpul acceptarea va produce schimbarea. Dar nu va înlocui durerea sau lipsa. Când totul e prea recent, tot amintirile rămân, dar sunt acele amintiri care ne-au răpit bucuria de a avea pe cel drag alături de noi.

Recviem vesel pentru tata sau oricine altcineva este un omagiu adus celor dragi, este o modalitate de a invoca prezența cuiva de fiecare dată când simțim nevoia sufletească de a vorbi despre cineva. Nu la trecut, ci la prezent. Și va fi prezent prin ceea ce a lăsat celor din jur – o moștenire de suflet, o povață, o emoție, evenimente, zâmbete. Cei dragi nu pleacă niciodată din sufletul și amintirea noastră, iar o carte e tot la fel de apropiată. O carte închinată celor dragi e vie și nu mai poate fi luată de nimeni.

Recviem vesel pentru tata – în amintirea bucuriei

Bucurie pe care nu ai cum să o contești. Sentiment care nu vrei să se piardă, care nu vrei să se estompeze odată cu trecerea timpului. Cartea aceasta cu pagini puține e cel mai simplu și frumos mod prin care poți opri timpul. Poți retrăi mereu doar bucuria primită în dar cu atâta generozitate de la cel pe care nu-l vezi, dar continui să-l simți. Nu mai dispare. Prin carte, fericirea lui e palpabilă, iar tu te poți reîntoarce la această fericire – pentru a te reîncărca întotdeauna cu energie.

Scrisă cu umor și lejeritate, cu bucurie și multă iubire, de nu ai cum să nu simți, prin toți porii respectul, recunoștința și  dragostea autorului pentru părintele său.  Tocmai maniera de scriere conferă fiecărei pagini doza suficientă de emoție. Lectura aceasta nu poate să nu-ți vorbească despre persoanele care s-au mutat acolo unde nimic – durere sau tristețe – nu le mai poate atinge. Îți spune tot ce e mai frumos despre oamenii care trăiesc prin intermediul tău, respiră odată cu tine și sunt la fel de vii – pentru că tu nu le lași să dispară în nebuloasa timpului.

În amintirea bucuriei, indiferent de situație, oamenii dragi nu dispar niciodată. Nu mor, ci pornesc într-o nouă călătorie – una în care noi nu mai putem să-i însoțim. Călătoresc și rămân prezenți în viața noastră, căci au primit șansa de a ne ajuta mult mai mult decât o mai puteau face atunci când îndurau suferința fizică.

Recviem vesel pentru tata – despărțire sau legătură dincolo de ce se vede?

În amintirea bucuriilor pe care nu le-au lăsat ca moștenire și talisman norocos. Vreau să cred că dincolo de despărțirea fizică dintre oameni, de fapt, are loc sudarea pe vecie a unei legături. Și că nu e nevoie să se vadă cu ochiul liber.

Odată cu trecerea timpului, când acceptarea va îmbrăca sufletul celor rămași, ar trebui să îngropăm, pentru totdeauna, amintirile dureroase care au dus la realitatea noastră tristă. Va veni o vreme când nu va mai conta  cum s-a întâmplat sau din ce motive am pierdut omul drag, ce au zis sau cum au făcut ceilalți. Nu va valora niciun cuvânt negândit, nici răsplata altora. Va fi esențial doar amintirea care va aduce zâmbetul pe buze. Și senzația că e acolo, chiar lângă cei care vorbesc despre el cu iubire, cu emoție și dor.

De va trece durerea, se va pierde mult poate din cantitatea ce produce tristețe. Și va rămâne calitatea și nemurirea din amintiri – valoroase precum niște pietre prețioase. O discuție relaxată va cântări mai mult decât un conflict. O călătorie va însemna mai mult decât un obiect. Amintirea unei aniversări va însemna mult mai mult decât un cadou într-o pungă sclipitoare. Un sfat va fi o bijuterie atunci când va genera rezultate neașteptat de bune.

Legătura dintre voi va  fi imposibil de distrus. Poate invizibilă pentru ochii fizici, dar liantul de care ai nevoie mereu pentru a merge mai departe. Legătura dintre voi va trece peste orice piedică și va fi sursa ta de putere, energie, motivație.

Recviem vesel pentru tata – esențialul e la tine

Cine va putea vreodată să-ți fure amintirea unei plimbări, emoția unei îmbrățișări, un compliment, o încurajare. Toate astea dăruite de cineva care, da, nu mai este fizic printre noi. Dar cine îl poate lua din sufletul care l-a iubit cel mai mult? Nimeni. Sentimentele ce vi le purtați cândva, vi le veți purta și peste ani, te asigur.

Un cântec spunea că ”stele care cad nu mor, ci se mută pe un alt cer”. Se mută în inimi pline de iubire, veghează și ajută – așa simt și vreau să cred eu în continuare.

Esențială este amintirea veselă și iubirea care a existat, va rezista oricând și va trece fără probleme peste testul timpului. Importantă este eliberarea și renunțarea la ceea ce a fost mai puțin bine cândva. Primordial este ceea ce se simte – contează mult mai mult decât ceea ce poți vedea și atinge.

Recviem vesel pentru tata mi s-a lipit de suflet. E prima carte scrisă de autorul Radu Paraschivescu, dar nu va fi singura sau ultima. În 2021 mă voi reîntâlni cu stilul așezat și emoționant. Mă bucur că l-am citit. Mă bucur  și pentru că alegere. Acum mă ajută să trec mai ușor (și mai împăcată) prin această perioadă.

Recviem vesel pentru tata a apărut la Editura Humanitas.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.