Iulia Nani: Autor cu cărțile pe masă (3)

Iulia Nani este invitată la ediția cu numărul trei  a rubricii ”Autor cu cărțile pe masă”. Mă bucură mult faptul că a acceptat să răspundă la această provocare. Sunt recunoscătoare pentru faptul că, prietenii bookcaffe.ro, dar nu numai, au ocazia de a cunoaște, dincolo de cartea scrisă,  un alt autor român contemporan. Sunt absolut convinsă că, din momentul în care a apărut cartea ce îi poartă semnătura, pasionații de lectură au aflat multe despre ea. Dar niciodată nu e târziu să afli și mai mult. E timpul să descoperi autorii noi, autorii preferați. Ești pregătit să afli despre Iulia Nani ceva ce nu ai știut poate până acum?

Dacă e să ne referim doar la cărți, Iulia Nani este traducător la Editura Publica, dar și autoarea cărții Cine nu e gata, apărută la editura Bookzone. Participantă la unul dintre evenimentele LIVE-urilor din cadrul rubricii ”Încotro Cartea Românească”, organizat de către Editura Velvet Story.

Iulia Nani e autorul care promite să aducă în atenția cititorilor cărți interesante, menite nu doar să relaxeze, ci să trezească curiozitatea, să te determine să-ți adresezi întrebări, să capeți curaj. Dar și să îmbrățișezi necunoscutul, să ”guști” din provocările vieții și să te bucuri de reușitele și eșecurile tale.

Iulia Nani – cărțile pot spune cine ești?

După ce a răspuns la întrebări, Iulia mi-a spus că s-a bucurat de fiecare curiozitate din partea mea, dar și că nu i-a fost ușor să răspundă. Recunosc faptul că un astfel de răspuns m-a speriat puțin. De fapt, totul era de bine – un mesaj clar că este bine ceea ce fac, exact așa cum fac. Mulțumesc!

Bookcaffe.ro: Bună, Iulia! Mă bucur mult că te am invitată în cadrul rubricii ”Autori cu cărțile pe masă” și că putem afla mai multe despre autoarea romanului ”Cine nu e  gata”.

Iulia Nani: Bună, Laura. Mulţumesc pentru invitaţie. Deja mi-am scos toate cărţile pe masă, aşa că sunt pregătită! 🙂

 Bookcaffe.ro: Cine ești este definit de cât iubești și cui (te) dăruiești. Cine este Iulia Nani dacă s-ar descrie cu ajutorul cărților?

Iulia Nani: Dacă ai la dispoziţie vreo săptămână, pot să-ţi explic în detaliu. 😊 Nu cred că am găsit în vreo carte vreo protagonistă care să mă reprezinte complet, dar cred că Iulia poate fi „reconstituită” din multe bucăţele de eroine literare, de la femeile îndrăgostite şi anxioase din cărţile Zeruyei Shalev până la portăreasa din „Eleganţa ariciului”, trecând, cum altfel, prin Bridget Jones… şi tot aşa.

Atunci când e vorba de cărți, de femei puternice și de recomandări, Laura poate sta și o săptămână la discuții, fără să se plictisească.  Poate că vom avea ocazia aceasta. Ar fi o plăcere absolută, m-aș simți onorată!

Iulia Nani – curaj și inovație

Este nevoie de curaj atunci când publici o carte în România, indiferent de categoria sau genul literar în care se încadrează. E nevoie de și mai mult curaj atunci când scrii o carte altfel, o îmbinare de genuri. Unul prea puțin scos la lumină, iar altul mult prea contestat de unii cititori. Să fie curajul, încrederea în sine un pas care să te ducă mai aproape de succes în lumea cărților? Iulia Nani a  atras atenția! Și sunt sigură că va  menține trează cu fiecare carte pe care o scrie.

Bookcaffe.ro: Există prea multă răutate, dar niciodată prea multă carte. Ce aduce nou pe piața de carte autohtonă romanul publicat la Editura Bookzone?

Iulia Nani: În primul rând, „Cine nu e  gata” este scrisă în stilul chick lit, care nu a fost abordat foarte des în România. În al doilea rând, o pot numi şi o carte-experiment, deoarece împleteşte povestea tipică de chick lit (eroina carieristă deşteaptă care intră în tot felul de încurcături profesionale şi sentimentale) cu anumite sugestii – sau lecţii de viaţă, până la urmă – pentru aceia care lucrează în mediul corporatist. Practic, atunci când Victoria are şedinţe de „coaching cu forţa” cu clienţii ei, cititorii pot extrage şi unele sfaturi concrete de office politics, branding personal, vorbit în public etc. Mie mi s-a părut mai amuzant şi mai firesc să le introduc în firul poveştii şi în discuţiile personajelor, decât să scriu vreun „manual” sau „ghid” de dezvoltare personală. Până la urmă, cine sunt eu să scriu un manual? Dar din propria mea experienţă de viaţă şi de 22 de ani de muncă (aduceţi-mi repede un unguent pentru reumatism!) pot împărtăşi cui vrea să mă asculte.

Aparențele înșeală și cine nu e gata să afle adevărul va judeca mai mult

Recitind întrebările mele și răspunsurile primite, realizez că nu-s deloc adepta interviurilor clasice. Nu văd rostul reformulării unor întrebări care s-au mai adresat. Și la care s-a dat deja un răspuns. Nu caut dificultatea sau să fac autorul să se simtă incomod. Vreau doar să ofer ceva mai mult. La care și eu să mă străduiesc mai mult.

Bookcaffe.ro: Nu afli dacă te uiți doar la ceea ce se vede. Ce anume NU este romanul ”Cine nu e gata”?

Iulia Nani: Categoric nu am scris un roman pentru persoanele lipsite de umor, nici pentru cele prea tinere ca să fi gustat din „plăcerile” muncii într-o corporaţie sau în mediul office, în general. Am ştiu asta de la început – şi ideea mi-a fost confirmată de faptul că persoanele de 30-40 de ani au apreciat cartea foarte mult, iar unele de 20 de ani au spus că nu au înţeles mare lucru din ea şi că e plictisitoare pentru că nu are suficiente dialoguri. 😊 Eu cred că e loc pe piaţă pentru orice fel de cărţi – şi young adult, şi idealiste, şi plângăcioase, şi formate aproape exclusiv din dialoguri – dar cartea mea este pentru un public ceva mai matur, care apreciază ironia, sarcasmul şi relaţiile dintre oameni descrise mai puţin… romantic. Ce m-a uimit este că bărbaţii care au citit-o au apreciat-o, iar pentru mine asta este o confirmare că nu am scris o „siropoşenie”, lucru de care m-am ferit cu sfinţenie.

Iulia Nani – mult mai mult decât putea crede

O apreciez mult pe Iulia Nani – și dacă nu i-am zis asta până acum, iată ocazia perfectă pentru a o spune, nu doar ei, ci în mod public, tuturor. E mai mult decât un autor român contemporan. E mai mult decât un debutant curajos. E un izvor de cunoaștere. O simt precum un univers pe care nu ai cum să nu-ți dorești să-l descoperi.

Bookcaffe.ro: Imaginația este o fărâmă din realitatea pe care nu am trăit-o încă. Să ne imaginăm că ești un autor de succes. Pe care dintre greii literaturii i-ai detronat în acest joc mental și imaginar?

Iulia Nani: Nu ştiu dacă ştii, eu sunt şi traducătoare. Printre cărţile traduse relativ de curând este şi „Jocul infinit” de Simon Sinek. El spune acolo că oamenii care gândesc viaţa, afacerile şi tot restul ca pe un joc finit, în care cineva trebuie să piardă ca altul să câştige, nu pot avea succes pe termen lung. El povesteşte că într-o vreme era foarte gelos pe un alt autor de succes, Adam Grant, şi nu putea suporta să audă că acesta era în vreun top al vânzărilor mai sus decât el. Până când, într-o zi, a avut revelaţia că oamenii cumpără şi citesc mai mult decât o carte, deci nu avea rost să fie în competiţie cu Grant, deoarece era loc pentru amândoi pe piaţă şi puteau ocupa alternativ locurile fruntaşe în clasamente. De atunci cei doi au devenit prieteni, îşi citesc şi corectează reciproc manuscrisele etc. Ce voiam să spun, că am făcut o paranteză foarte lungă, este că nu m-am gândit niciodată că aş vrea să detronez vreun scriitor cunoscut, în schimb nu m-ar deranja să am succesul comercial şi talentul lui Elizabeth Gilbert, care face o bijuterie dintr-o simplă postare pe Facebook, sau să pot atrage cititorii în vârtejul unor explorări profunde ale trăirilor interioare precum Zeruya Shalev, sau să tai în carne vie cu precizia unui scalpel precum Michel Houellebecq.

Viața e o sumă de alegeri – libertate sau succes?

Mereu alegem, fie că vrem, fie că nu. Și când nu o facem, tot o alegere este. Puțin sunt cei care au curajul să aleagă altceva pentru a nu fi criticați, etichetați în fel și chip. Oare ce alege Iulia Nani?

Bookcaffe.ro: Alegerea este cea care face mereu diferența și vorbește fără să aibă nevoie de cuvinte. Dacă ai putea alege între succes și libertate, pentru ce ai opta fără să clipești?

Iulia Nani: După părerea mea, libertatea este iluzorie. Adică ok, nu eşti la închisoare, nu trăieşti în vreun regim represiv, deci teoretic eşti liber să faci ce vrei. Practic, însă, „faci ce vrei” în limitele impuse de societate, de obligaţiile de familie, de facturile pe care trebuie să le plăteşti etc. Desigur, poţi să fii complet liber undeva în pădure, fără job, fără copii, şi să te dedici exclusiv creşterii tale interioare, dar după părerea mea te privezi de alte experienţe care te îmbogăţesc şi te fac să evoluezi. Pe de altă parte, succesul, dacă vine la pachet şi cu faimă şi bani, îţi poate aduce şi libertate – de a călători, de a nu-ţi face griji pentru traiul zilnic, de a-i ajuta pe cei dragi. Succesul poate să se transforme şi într-o colivie de aur, dar cred că aici depinde foarte mult de tine cum îl gestionezi şi dacă îi permiţi să te acapareze.

Despre limite și constrângeri care duc la următorul nivel

Bookcaffe.ro: Avem mereu nevoie de oameni, ajutor și soluții. Ai apela la un career coach precum Victoria din Cine nu e gata? Dar cel mai tare aș vrea să știu dacă, pentru a obține rezultate favorabile, ai accepta să-ți aplice una din modalitățile ei ”șoc și groază”  care nu dau niciodată greș?

Iulia Nani: Să-ţi spun sincer, m-am găsit şi eu în situaţii de viaţă când mi-aş fi dorit să fie cineva în spatele meu care să-mi dea un ghiont – sau un brânci în toată regula! – ca să mă mobilizez mai bine sau să nu ratez o ocazie importantă. Până la urmă, Victoria nu le face niciun rău propriu-zis clienţilor ei, ci doar creează câte un context foarte stresant pentru fiecare, atacându-i în punctele slabe, pentru a-i determina să nu mai amâne lucrurile, să nu se mai văicărească ş.a.m.d. Problema este cu „dozajul” stresului şi cu limitele pe care poţi să le încalci, chiar dacă intenţiile tale sunt bune. Evident, un career coach sau un life coach nu ar trebui să facă aşa ceva în viaţa reală, dar ar trebui să caute metode ingenioase, creative, de a-l ajuta pe client să-şi găsească motivaţia.

Bookcaffe.ro: Următorul nivel nu e niciodată prea departe. Mi s-ar părea interesant, căci ar fi mai tare decât ”Blonda de la Drept”. Cine s-ar potrivi cel mai bine pentru a interpreta rolul Victoriei? Da, știu nu te așteptai la această întrebare, dar știi tu Cine nu e gata.. va fi surprins.

Iulia Nani: Dacă te referi la o ecranizare, în rolul Victoriei văd o actriţă blondă, frumoasă, cu prestanţă, capabilă de autoironie şi care poate să fie pe rând deprimată, isterică, seducătoare, bossy. În mintea mea, Kate Hudson şi Katherine Heigle sunt la egalitate din acest punct de vedere.

Iulia Nani –  provocarea Cine nu e gata

Bookcaffe.ro: Totul e ușor sau dificil, dar nu imposibil. Iulia, e greu să scrii cărți? Pentru că am început cu o întrebare la modul general, vreau să restrângem discuția puțin în jurul romanului tău. Cât de greu (sau ușor) a fost să scrii ”Cine nu e gata”?.

Iulia Nani: A fost greu, în primul rând, pentru că înainte nu scrisesem decât articole de blog, nimic mai lung de câteva pagini (cu excepţia lucrărilor de licenţă şi masterat). Când începi să jonglezi cu zeci de mii de cuvinte, nu cu sute, te cam ia ameţeala şi te gândeşti: „De unde mai scot eu acum încă 10.000 şi încă 10.000?” Dar chiar acest lucru a reprezentat un factor care m-a ajutat să-mi depăşesc limitele şi să inventez noi întâmplări sau să sondez mai adânc psihologia personajelor.

Când scrii un roman, nu o povestire scurtă, şi mai ales cum l-am scris eu, cu rememorări şi alternanţe trecut-prezent, trebuie să ţii cont de multe lucruri: să nu te încurci în cronologie; să nu contrazici ceva ce ai scris cu câteva pagini mai devreme; întâmplările să fie originale dar nu chiar „trase de păr”; să existe o evoluţie, o transformare în bine sau în rău, a personajului principal; acesta să nu fie 100% pozitiv sau 100% negativ, pentru că altfel nu mai este credibil etc.

Nu în ultimul rând, întrucât unele întâmplări cu colegi şi şefi din carte sunt inspirate din viaţa reală, m-am străduit să le redau nu ca pe o simplă formă de a-mi vărsa frustrările sau de a mă „răzbuna”, ci în aşa fel încât să se înţeleagă că întotdeauna există două puncte de vedere diferite şi că, într-un conflict de la locul de muncă, nu este de vină doar persoana aparent mai agresivă sau mai răutăcioasă, ci şi cea aparent victimizată, care nu a reuşit, poate, să comunice suficient de bine sau să fie mai deschisă – sau care, ca în cazul Victoriei, a lăsat lucrurile să îi scape de sub control până a ajuns la burnout.

Iulia Nani – o surpriză nesfârșită

Bookcaffe.ro: Autorul e un cititor cu caiete pline de idei. Ce gen de carte îți place cel mai mult, dar ți se pare imposibil să-l scrii în acest moment?

Iulia Nani: Soţul meu are nişte idei extraordinare de cărţi SF. Efectiv mă lasă cu gura căscată! Dacă s-ar găsi persoana care să dezvolte ideile lui în cărţi, ar da lovitura. Din păcate, nu sunt eu acea persoană; este un gen care, deşi mă atrage şi mă intrigă, nu îmi este la îndemână – presupune prea multe cunoştinţe ştiinţifice şi tehnice pe care nu le stăpânesc. Şi, recunosc, mă atrage mai mult analiza resorturilor interioare ale oamenilor decât ale extratereştrilor.  🙂

Bookcaffe.ro. Tot ce este frumos se termină repede. A venit momentul să ne despărțim acum, dar nu înainte de a-ți mulțumi pentru timpul acordat. A fost o bucurie să te am alături de mine. La final de întâlnire, vreau să te rog să lași un mesaj pentru cititori, o recomandare, un sfat sau îndemn.

Iulia Nani: Aş vrea să le transmit cititorilor să îşi ia viaţa în mâini şi să nu aştepte să decidă alţii pentru ei. Mai bine îţi dai tu singur un „ghiont” decât să ţi-l dea viaţa sau alte persoane, mai mult sau mai puţin bine intenţionate. Dacă ţi se iveşte o oportunitate, nu amâna. Dacă simţi că munca te copleşeşte şi nu eşti bine tratat la job, ia atitudine sau pleacă. Munca este foarte importantă, dar nu o lăsa să-ţi distrugă relaţiile şi sănătatea. Şi fii cel mai mare fan al tău – dacă tu nu crezi în tine şi nu te promovezi, de ce ar face-o alţii?

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.