Lista de invitați, Lucy Foley – Recenzie (Editura Trei)

Lista de invitați la cea mai exclusivistă nuntă. Cine ar putea să se căsătorească pe o insulă pustie? Nu oricine, asta e clar. Și totuși, am fost martora unui astfel de eveniment. Jules Keegan și Will Slater vor avea parte de o nuntă de vis. Acesta este planul, dar oare așa să fie? Totul e organizat ca la carte pentru această pereche de renume. Ea fiind șefa unei reviste online de un real succes, iar el, un bărbat râvnit de multe femei.

Jules e femeia care obține întotdeauna ceea ce își propune. E o femeie de succes și este invidiată de toată lumea. Să aibă parte de aceeași realizare măreață și-n viața privată? Până una alta, atunci când ai un nume și putere financiară, totul este posibil. Poți avea orice, chiar și o nuntă ieșită din tipare, intimitate și amintiri de neuitat.

Am fost atât de curioasă de acest roman, încât nu am mai ținut cont că abia terminasem un alt thriller. Lectura a fost captivantă, dar pe etape. Am devorat primele câteva pagini. Recunosc faptul că, deși m-a prins, nu am fost extrem de încântată. Are elemente specifice din plin, iar asta a fost plus. Dar am oftat atunci când am crezut că povestea asta urmează aceeași rețetă.

Am devenit extrem de pretențioasă atunci când vine vorba acest gen de romane. Fiecare carte vreau să mă prindă foarte rapid, dar și să mă surprindă. Lista de invitați nu a reușit asta de la început.

Lista de invitați – cine lipsește de la această nuntă cu ștaif?!

Și cine va fi prezent la eveniment, chiar dacă nu a fost trecut pe listă? Am ”citit” aproape fiecare personaj în parte. Am simțit în intențiile binevoitoare ale multora un miros de invidie asezonat cu secrete. Nunta lui Jules va fi locul perfect pentru reîntâlnire fizică și depănare de amintiri. Niciodată secretele și tainele trecutului nu sunt în siguranță în astfel de momente. Alarma de pericol sună puternic în urechile invitaților.

Periculoși nu sunt oamenii, ci trecutul lor. Nu sunt locurile, ci adevărurile ce le poate adăposti apa și pământul. Un real pericol este omul care-ți zâmbește și nu vorbește decât atunci când trebuie. Este prezent la nuntă un astfel de om? Atitudinea spune totul, dar aparențele înșeală foarte des pe oricine.

Cine lipsește de la nunta aceasta, aș spune, atipică? Cineva care nu are nicio scuză să o facă. Care e nepoftit, dar se bucură că e prezent și nu ar fi ratat acest moment? Crima nu e niciodată așteptată, dar la nunta lui Jules vine neanunțată, nu are nevoie de planificare. Vine pregătită să obțină ceva. Răsplată sau răzbunare? Să se facă dreptate sau o simplă nevoie?

Cutia Pandorei stă să explodeze. Nu există niciun dubiu: mult prea multe secrete nu mai pot sta în umbră. Trecutul își cere tribut, prezentul e în ceață, dar va cere să fie eliberat.

Cine va reuși să dezlege misterele rămâne de văzut. Furtuna nu aduce belșug, ci ajută la descoperirea adevărului. Toți dețin informații care dau fiori reci pe șira spinării.

Lista de invitați – Nu poți mima nimic la nesfârșit

Piesele puzzle-ului există, nu sunt încă asamblate într-un tot unitar, dar momentul final, adevărul va îngrozi pe fiecare. Cine va plăti cel mai scump preț? Mortul sau cel care continuă să respire?

Jules mimează fericirea pe care o simte. Will e și el un jucător puternic și greu de eliminat. Frica plutește în aer, suflă în ceafă și amenință să dărâme jocul perfecțiunii. Pe Olivia am apreciat-o și mai mult. Deși se teme, nu mai poate suporta nimic din ceea ce trăiește. Prin ceea ce face știe că e vulnerabilă, că va supăra, dar cât să mai mimeze și ea bucuria pentru sora ei? Cum să mai facă asta dacă adevărul ei poate distruge totul? Chiar și pe ea.

Dar cum nimic nu poate fi ascuns o veșnicie, adevărul e spus. Și auzit de cine trebuie. Poate renumele să rezolve totul? Poate Jules să controleze și noua sa realitate?

Organizatorul de nunți orchestrează fericirea pentru o zi pe care, cu toții o vor memorabilă. Dictează doar câteva ore pentru ca totul să se desfășoare conform planurilor atent gândite și puse la punct. E responsabilă cu fericirea temporară a mirilor, dar nu poate anticipa niciodată neprevăzutul. Evenimentele nu mai urmează niciun plan. Cine deține controlul până la final?

Ce este puterea dacă nu cunoști adevărul? Cât contează banii atunci când succesul îți întunecă rațiunea? Cât contează cine ești și ceea ce ai în momentul în care îți ignori total intuiția?

Nimeni nu te poate salva de propriul destin!

Salvator sau vinovat – Atenție cad măștile!

Plata e mult mai dură atunci când refuzi să-ți recunoști vina. Vei fi obligat să recunoști totul, căci forța cu care vei fi lovit te va lăsa fără aer. Unii plătesc pentru nevinovăție. Dar nu se pot opune. Adevărații vinovați s-ar putea să nu aibă regrete niciodată.

Lista de invitați este cartea pe care mi-am dorit să o abandonez. La un moment dat, toată povestea și-a schimbat total traiectoria, iar ceea ce a urmat nu putut anticipa. Etapele acestei lecturi: nu mi-a plăcut, apoi a devenit extrem de interesantă, iar ultimele pagini mi-au schimbat total starea, opinia și nota oferită acestui roman.

Nimeni nu e perfect, nimeni nu e fără trecut și nimeni nu trăiește doar în lumina adevărului. Dar unele fapte vor deveni morminte reci, acoperite bine de timp și tăcere.

O nouă șansă pentru toți? Da, până și pentru cei care nu mai sunt. Jules va reînvăța să trăiască, iar Olivia va putea, în sfârșit, să se simtă liberă. Va putea să renunțe la tot trecutul care-i umbrea sufletul.

Author

laura.apetroaie@gmail.com

Comments

5 februarie 2022 at 2:34 PM

Foarte captivantă recenzie. E și pe lista mea cartea.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.